Odluku o Aerodromima donijeće nova vlada

0
Aerodorm Tivat

Odluku o tome da li će se koncesioni postupak za Aerodrome nastaviti ili će njima i dalje gazdovati država donijeće nova vlada, potvrdili su Danu iz Ministarstva saobraćaja na čijem je čelu Osman Nurković.

Oni su naveli da je prva faza davanja aerodroma u Podgorici i Tivtu završena, tj. da je pretkvalifikacioni postupak završen, a da je sredinom januara tenderska komisija obavijestila kompanije koje su ispunile pretkvalifikacione kriterijume da su označeni kao „kvalifikovani ponuđači”.

Takođe, kako su kazali, žalbeni postupak je završen. Naredni korak je trebalo da bude raspisivanje tendera, ali je u martu sve stopirano zbog pandemije korona virusa.

“Aktuelna vlada neće sprovoditi postupak, već će projekat prepustiti novoformiranoj vladi. Smatramo da ovaj postupak treba nastaviti do faze do koje se došlo, a ne sprovoditi proceduru za projekat ispočetka”, kazali su iz Ministarstva saobraćaja.

Na pitanje hoće li raspisati tender ili će taj posao ostaviti novoj vladi, odgovorili su da će nova vlada odlučiti o budućnosti ovog projekta.

Davanje aerodroma pod koncesiju najviše su zagovarali premijer Duško Marković i ministar saobraćaja Osman Nurković, koji su govorili da je zastiđe kako aerodromi izgledaju.

Protiv davanja aerodroma pod koncesiju je bio SD, koalicioni partner DPS-a i manjinske partije, čiji kadrovi upravljaju državnim preduzećem.

Konstituenti nove vlade koalicija Za budućnost, Demokrate i GP URA još nisu došli do zajedničkog dogovora za Aerodrome.

Prije nekoliko dana Dan je svima uputio pitanja u vezi sa Aerodromima, a odgovore su dobili samo od Demokrata.

Funkcioner Demokrata Danilo Šaranović je kazao da je stav te partije po pitanju davanja koncesije za državnu kompaniju odavno poznat.

“Ako polazimo od pretpostavke da su Aerodromi jedna od rijetkih državnih kompanija koja je profitabilna, ali i toga da se u poslednjih 15 godina broj putnika sa dva crnogorska aerodroma utrostručio, onda je teško pronaći logiku u težnji odlazeće vlasti da se Aerodromi daju na raspolaganje koncesionaru. Iz svega javnosti poznatog povodom ove teme jasno je bar jedno, a to je da su oni koji su do sada upravljali ovom kompanijom očigledno nesposobni da upravljaju ovakvim resursom koji stvara profit sam od sebe. Taj profit prema javno dostupnim izvještajima iznosi oko 10 miliona eura godišnje”, izjavio je Šaranović.

Podsjetio je da je koncesionim aktom bilo predviđeno davanje Aerodroma koncesionaru na period od 30 godina za jednokratnu nadoknadu od 100 miliona eura.

“Ukoliko pođemo od pretpostavke da godišnji profit ostane na istom nivou, to znači da bi Crna Gora, jedan od svojih ključnih resursa, za jednokratnih 100 miliona dala garantovani profit od 300 miliona eura. Sa druge strane, brojne analize predviđaju da će se za isti period broj putnika najmanje udvostručiti, pa bi to značilo garantovani profit između 500 i 600 miliona eura. Reklo bi se, klasična anitidržavna računica po kojoj je odlazeća vlast dobro poznata”, poručio je Šaranović.

Prema njegovoj ocjeni, najblaže rečno, nezrelo je i neodgovorno davati aerodrome na 30 godina stranom koncesionaru u zemlji u kojoj je turizam jedna od primarnih privrednih grana.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].