Od utorka, 10. novembra počinje kampanja “Uspori, sačuvaj život”

0

Uprava policije od utorka, 10. novembra počinje sa kampanjom “Uspori, sačuvaj život“.

“Mnogo je razloga zašto je važno poštovati saobraćajne propise. U posljednjih 10 godina u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno je godišnje smrtno stradala 61 osoba, dok više od 6.500 bude povrijeđeno”, navode u Upravi policije.

Preventivnu kampanju “Uspori, sačuvaj život” od 10. do 20. novembra realizuju Nacionalni biro osiguravača Crne Gore, Mašinski fakultet – Centar za edukaciju u drumskom saobraćaju zajedno sa Odsjekom za bezbjednost drumskog saobraćaja – Uprave policije.

U pitanju je vid preventivnih aktivnosti, kojima se želi ukazati na opasnosti nepoštovanja saobraćajnih propisa i njihove posljedice po učesnike u saobraćaju i ujedno, u cilju obilježavanja “Svjetskog dana sjećanja na žrtve saobraćajnih nezgoda“, koji će se ove godine obilježiti 15. novembra, kao i zbog činjenice da je brzina jedan od najčešćih uzročnika saobraćajnih nezgoda sa teškim posljedicama.

Posljedice povreda nastalih u drumskom saobraćaju su osmi uzrok smrtnosti u svijetu, a vodeći su uzrok smrti mladih osoba od 15 do 29 godina, saošteno je iz Uprave policije.

“U posljednjih deset godina u saobraćajnim nezgodama u Crnoj Gori prosječno je godišnje poginula 61 osoba, dok više od 6.500 lica godišnje bude povrijeđeno. Samo za 10 mjeseci 2020. godine u Crnoj Gori u drumskom saobraćaju su smrtno stradale 42 osobe, od kojih je njih čak 19 bilo mlađih od 25 godina, a njih 12 mlađih od 20 godina”, navode u saopštenju.

Nepropisna i neprilagođena brzina kretanja vozila u saobraćaju, i dalje je jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda. Istraživanja i analize saobraćajnih nezgoda pokazuju, da je kod 1/3 svih saobraćajnih nezgoda i kod više od 50 odsto nezgoda sa smrtnih ishodom, neprilagođena i velika brzina, glavni uzrok nastanka saobraćajne nezgode (OECD/ ECMIT, 2006 ).

Cilj kampanje “Uspori, sačuvaj život“ je da se još jednom skrene pažnja javnosti i svim učesnicima u saobraćaju na posljedice saobraćajnih nezgoda i traume koje izazivaju iste, kako kod povrijeđenih osoba, njihovih porodica, kao i porodica čiji su najbliži stradali u istima, odnosno društvu u cjelini.

“Preventivne aktivnosti kampanje će se ogledati kroz dijeljenje 15.000 flajera sa logom i porukom kampanje učesnicima u saobraćaju od strane policijskih službenika saobraćajne policije, kojima će prvenstveno vozači još jednom podsjetiti na važnost poštovanja ograničenja maksimalne dozvoljene brzine kretanja vozila, posebno u gradskim područjima, kao i na magistralnim, regionalnim i lokalnim putnim pravcima i neophodnost i obavezu poštovanja saobraćajnih propisa, kako bi se svijest o opasnostima, rizicima i posljedicama neodgovornog ponašanja u drumskom saobraćaju i na ovaj način podigla na još veći nivo”, zaključuju u saopštenju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].