Od Srednje škole do pomorske Akademije u Kotoru

2

Veljko Botica

Veljko Botica

Ideja Srednje pomorske škole u Kotoru u kojoj je osim srednjoškolskog uvedeno i obrazovanje odraslih za nivo prekvalifikacije je da se osnuje i Viša pomorska škola, a sve skupa pod nazivom Pomorska akademija u Kotoru.

Ovo je za Skala radio kazao Veljko Botica, direktor kotorske Srednje pomorske škole.

Stoga je ova škola uputila zahtjev sektorskoj komisiji za saobraćaj Ministarstva prosvjete Crne Gore da se u nacionalni kvalifikacioni okvir obavi upis za zvanja zapovjednika i upravitelja, kao najviša zvanja u pomorstvu, na peti nivo stručnih kvalifikacija.

Ovim bi se otvorila mogućnost da svi koji žele doći do najviših zvanja u pomorstvu mogu da se usavršavaju kroz modularni koncept primijenjene Više pomorske škole uporedo sa navigacijom, to znači  ne gubeći vrijeme da uporedo plove i uče, rekao je Botica.

S obzirom da Crna Gora ponovo razvija pomorsku privredu, najodgovorniji u kotorskoj Srednjoj pomorskoj školi žele da prikupe određeni broj potpisa profesionalnih pomoraca koji bi dali podršku ovakvom modelu, jer kroz institucije privredne komore nijesmo u mogućnostimo da tražimo takvo mišljenje, kazao je on.

Botica vjeruje da će opšta stručna, šira zajednica, dati podršku ovom programu koji predstavlja velike pogodnosti za pomorce i brodare koji će imati pomorce u kontinuitetu u navigaciji i sa mogućnošću stručnog usavršavanja.

Od petka će početi aktivnosti na prikupljanju potpisa podrške pomoraca, zašto će biti otvoreno više punktova u Boki Kotorskoj i Baru.

Sve aktivnosti odvijaju se kroz Centar za stručno obrazovanje, jer ovakav oblik organizovanja zakon daje kao mogučnost.

Evropska Unija traži otvaranje Viših stručnih škola, jer je prelaskom na Bečelor sistem, peti stepen obrazovanja u Crnoj Gori bio ugašen, objašnjava Botica.

2 KOMENTARI

  1. Zar ne postoji Viša pomorska Škola pri fakultetu za Pomorstvo. Što će sad dvije paralelne Više Pomorske. Biće sigurno neke pare u pitanju. Hoće svi da gule pomorce, drugih para po Kotoru nema.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].