Od Specijalne bolnice za psihijatriju u Kotoru mogu se formirati četiri nove ustanove

4
Psihijatrija u Kotoru

Dragan Čabarkapa

Dragan Čabarkapa

Specijalna bolnica za psihijatriju u Kotoru, koja datira od 1953. godine je  jedina specijalizovana bolnica za psihijatriju u Crnoj Gori, od koje bi se mogle formirati četiri nove ustanove.

Prije svega sudska bolnica, kazao je za Skala radio Dragan Čabarkapa direktor Psihijatrijske bolnice u Dobroti.

“U Crnoj Gori ne postoji takva ustanova, dodao je on, pa se pacijenti sa sudskim mjerama upućuju u bolnicu u Dobroti, gdje postoji jedno sudsko odjeljenje sa 20 kreveta, a pacijenata bude  čak i do 60. Osim toga, ova bolnica zbrinjava, liječi i u njoj boravi veliki broj socijalnih slučajeva, pacijenata koji bi mogli biti otpušteni iz bolnice kada bi se stekli uslovi da borave u porodicama i socijalnim ustanovama, ili negdje drugo u zajednici i u domovima za stare. Takođe, u psihijatriji u Dobroti postoji jedino odjeljenje u CG na kojem se liječe pacijenti od bolesti zavisnosti. Ukupno, Bolnica ima 260 pacijenata i 240 kreveta i godinama se traži od nadležnih ministarstava i Vlade da se pokrene inicijativa za izgradnju sudske bolnice, npr. u okviru lokacije CIKS-a u Spužu”, navao je on.

To može, po riječima Čabarkape, kroz kapitalne investicije ili putem projekata i fondova  EU.

Obećanje postoji od ministara, ali još nema konkretne izvjesnosti za realizaciju pomenutog projekta u dogledno vrijeme.

“Vezano za socijalne slučajeve  i stvaranje uslova za njihovo izmiještanje iz bolnice, u toku su razgovori sa ministricom rada i socijalnog staranja Zoricom Kovačević, koja ima razumijevanja za ovaj problem i koja je obećala da će se aktivno uključiti. Već je obavljen dio posla. Obrađeni su ti pacijenti i date potvrde i mišljenja Centrima za socijalni rad na pojedinačnu obradu”, rekao je on.

Po mišljenju Čabarkape, otvaranjem Domova za stare u Nikšiću, Podgorici i Pljevljima, bi se jedan dio tzv. socijalnih slučajeva mogao rasteretiti iz bolnice u Dobroti a jedan dio vratiti u porodice.

Prošle godine je uvedeno centralno grijanje za dva hronična odjeljenja u kojima boravi 80 pacijenata, što jeste poboljšanje uslova, ali i opterećenje zastarjele elektro mreže u bolnici, pa su česti problemi sa strujom.

“Kod ambasade Japana u Beogradu smo aplicirali za nabavku opreme za kuhinju, vešeraj, EKG aparate i jedno sanitetsko vozilo i vjerujemo da će u narodnoj  godin, to biti odobreno“, kazao je Čabarkapa.

On je podsjetio i na sredstva u iznosu od 50.000 eura koja je Psihijatrijska bolnica dobila od Ministarstva finansija za projekat “Budi odgovoran“.

“Ovim novcem bi se rekonstruisao objekat za radno okupacionu terapiju. Time  bi se stavio akcenat na  dnevnu  bolnicu  kao savremen vid liječenja koji podrazumijeva da pacijenti u toku dana borave u njoj, a noću se vraćaju svojim kućama. U tom pravcu se kreće savremena psihijatrija uz aktivnosti i na komunalu  psihijatriju”, poručio je Čabarkapa.

4 KOMENTARI

  1. Teško je svugdje u državi pa i u Duševnoj bolnici. Sretni smo da nisu gradjani u blizini bolnice do sada imali problema, jer kad pogledamo o kakvim se pacijentima radi, moze se svasta ocekivati. Vidimo da tu ima slučajeva ubica koji čekaju riješenja dlai su ludi ili nisu, narkomana i teških psihičkih bolesnika. Ali što će mo, možemo se samo nadati da će se rasteretiti , lai pitanje je kad. Para nema za bolnice, ali ima za luksuzne hotele, saune i Lux apartmane.

  2. Sram teb bilo imaš li duše , bojiš li se od Boga? zašto upotrebljavaš ime i prezime čovjeka koji nije na slobodi ? To je grijeh bezgrješniče. Moraš to znati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].