Od dolaska Marine Jočić ugovori za stalno dijeljeni su „i šakom i kapom“

1
Marina Jočić

IZA KULISA: EPCG Solar gradnja objavila da je velikom broju radnika podijelila rješenja za stalno, takva odluka u suprotnosti sa preporukama ministra energetike o racionalizaciji broja radnika

Od dolaska Marine Jočić ugovori za stalno dijeljeni su „i šakom i kapom“

EPCG Solar gradnja nije saopštila trenutni broj radnika, a njih je između 550 i 600, iako sistematizacija ne predviđa više od 440. Masovno dodjeljivanje ugovora na neodređeno vrijeme se, prema saznanjima Pobjede, poklapa sa dolaskom funkcionerke Nove srpske demokratije Marine Jočić na čelo Odbora direktora

Početkom prošle godine, prema zvaničnim podacima tada ministarstva kapitalnih investicija, EPCG Solar gradnja je imala samo 22 stalno zaposlena radnika, dok je ostatak otpadao na kratkoročne ugovore o djelu od tri do šest mjeseci.

SISTEMATIZACIJA

– Poslije usvojene sistematizacije početkom januara, krenulo se putem davanja ugovora na neodređeno i sada je taj broj 295, čime pokazujemo da je EPCG SG na zdravim osnovama, da ide pravim putem i da ono što smo obećali ispunjavamo – pohvalila se EPCG Solar gradnja (!) javnim saopštenjem objavljenim na sajtu te kompanije.

EPCG Solar gradnja, međutim, nije saopštila trenutni broj radnika, a njih je prema dostupnim podacima između 550 i 600, iako sistematizacija ne predviđa više od 440.

Masovno dodjeljivanje ugovora za zapošljavanje na neodređeno vrijeme se, prema saznanjima Pobjede, poklapa sa dolaskom funkcionerke Nove srpske demokratije Marine Jočić na čelo Odbora direktora.

– Do dolaska Marine Jočić bilo je samo zapošljavanje pa ugovoru o djelu pa čak i otpuštanja mahom partijskih aktivista bliskih bivšem DF-u. Međutim, nakon njenog dolaska sve se promijenilo i krenulo se u masovno davanje ugovora na neodređeno – tvrde izvori Pobjede.

PARTIJSKI ,,ZABRAN“: Zgrada EPCG Solar gradnja

Izvori dodaju da je zbog nekih otpuštanja bilo trzavica na relaciji menadžment i zaposleni partijski aktivisti.

– Jočić je inicirala da se veliki broj radnika s ugovora o djelu prevede na ugovor na neodređeno da bi spriječila pobunu svojih aktivista koji su bili nezadovoljni statusom, ali i najavom otpuštanja – tvrde izvori Pobjede.

„Do dolaska Marine Jočić bilo je samo zapošljavanje po ugovoru o djelu, pa čak i otpuštanja mahom partijskih aktivista. Međutim, nakon njenog dolaska sve se promijenilo. Krenulo se sa masovnim davanjem ugovora na neodređeno“, tvrde izvori Pobjede iz te kompanije. Jočić je inicirala da se veliki broj radnika s ugovora o djelu prevede na ugovor na neodređeno da bi spriječila pobunu svojih aktivista koji su bili nezadovoljni statusom, ali i najavom otpuštanja, tvrde izvori Pobjede

Početkom 2023. godine Solar gradnja je, prema podacima Ministarstva kapitalnih investicija, imala 22 radnika na neodređeno vrijeme, 300 na određeno, a ukupan broj zaposlenih je bio 357. Međutim, u samo godinu dana taj broj radnika je rapidno porastao.

Ministar energetike Saša Mujović je početkom januara baratao brojkom od preko 600 zaposlenih, da bi u januaru ove godine taj broj navodno pao na 552.

– Otprilike nekih 100 ljudi više nego što bi to trebalo da bude. Međutim, čak ni taj broj zaposlenih ne bi toliko bio sporan ukoliko bi se u toj kompaniji predano radilo – kazao je ministar u januaru tokom posjete toj firmi, podsjetivši i na gubitke te kompanije u iznosu od dva miliona eura.

SARADNJA

U svom saopštenju Solar gradnja se, kao razlog za masovno zapošljavanje, pozvala i na potpisivanje „regionalnih ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji“ i tvrde da se na tome nijesu zaustavili.

– Naime, kompanija Sharp obavijestila nas je da želi sa našom kompanijom da potpiše ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji, čime se jasno i nedvosmisleno pokazuje da menadžerski tim na čelu sa izvršnom direktoricom Valerijom Saveljić radi posao na opšte dobro svih zaposlenih i da se trend rasta kompanije nastavlja iz dana u dan – naveli su.

Pobjeda je prošle sedmice objavila da je kompanija Kaldera iz Laktaša, koja je potpisala sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji sa EPCG Solar gradnjom, u vlasništvu kompanija tajkuna bliskih predsjedniku entiteta BiH Republika Srpska Miloradu Dodiku.

U saopštenju se Solar gradnja, kao razlog za masovno zapošljavanje, pozvala i na potpisivanje ,,regionalnih ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji“ i tvrde da se na tome nijesu zaustavili

Uvidom u registar privrednih subjekata Bosne i Hercegovine, vidi se da su vlasnici i osnivači Kaldere tajkun iz Banjaluke Milenko Čičić i kompanija Prointer ITSS d.o.o. Banjaluka – član Infinity International Groupa.

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji sa kompanijom Kaldera potpisala je u ime Solar gradnje izvršna direktorka Valerija Saveljić, kadar Ure, bivša finansijska direktorka Plantaža.

– U pitanju je renomirana firma koja već 30 godina uspješno posluje kao proizvodno-uslužno preduzeće u sektorima elektroenergetike, telekomunikacija i nadam se uspješnoj saradnji na obostrano zadovoljstvo – kazala je Saveljić tokom potpisivanja.

Saveljić prilikom imenovanja na funkciju u kompaniji EPSC Solar gradnja nije imala nikakvog iskustva u energetskom sektoru, što je kritikovao DPS, navodeći da se ,,Saveljić razumije u energetiku koliko i u kolonizaciju Marsa“.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].