Obrad Pavlović: Gdje je sada Herakle II

11
Obrad Pavlović

Dok sam pisao prvi dio teksta nijesam ni slutio u kojoj ću mjeri biti žrtvom nekonzistentnog obrazovanja, ali uvijek ima onih dobronamjernih, čiji su mi savjeti dragocjeni. Da nije tih sugestija ostao bih uskraćen za tako značajne i korisne informacije kao što su – da u Herojskom ili Mitskom dobu stare Grčke nijesu znali za električne kosilice, kombajne i druge poljoprivredne mašine. Takođe me dobronamjerno  upozoravaju da u to vrijeme još nijesu bili formirani informaciono-računarski centri, tako da je zlosrećni Euristej sve morao da obračunava ručno, ili kako se to popularno kaže – pješaka.

Veliki Zevsov sin je svojim podvizima izazivao divljenje i Bogova i ljudi, mada su mu u potaji mnogi zavidjeli. Zbog toga mu se nerijetko dešavalo da usred podviga postane žrtvom snage i njene neumjerene upotrebe. Heraklov sukob sa Kentaurima prema nekikm izvorima otpočeo je zbog toga što su se polu-ljudi polu-konji naljutili na najmudrijeg među njima Fola, koji je sa Tirintskim polu-bogom pio vino koje je bilo namjenjeno samo njima. Prema drugim izvorima Herakla je sve više nervirala muzika koju su kentauri slušali, muzika neumjereno bučna i besmislena, koju neki je povezuju sa turbo-folkom. Nijesam prećerano sklon da povjerujem ni jednoj ni drugoj verziji, a treća, koja se najrjeđe pominje mi izgleda najbliža istini. Prijetvorni i prevrtljivi Hiron, pretjerano sklon svim zemaljskim zadovoljstvima, a posebno onima koja se odnose na promiskuitet, nagovorio je kentaure da se sukobe sa Zevsovim sinom.

Podmukli Hiron,  koji se dugo predstavljao Heraklovim prijateljem, izopačavao je sve čega bi se dohvatio. Volio je da se okruži neukim i nesposobnim, onima koji su ispraznim uzajamnim laskanjem hranili praznine sopstvenih sujeta. Znao je dobro Hiron da Zevs nema dovoljno vremena da sve vidi i da svuda ispravlja greške i nepodopštine. Kentauri su tako postajali oholi i divljačni. Otimali su mlade žene i đevojke iz okolnih plemena, što je izazivalo opravdani gnjev, ali je moguće još više od toga do bijesa dovodilo svakog ko je imao i zrnce zdravog razuma to što su kentauri voljeli da svakome popuju i da dijele neupotrebljive savjete, koje niko od njih nije tražio.

Prostodušni heroj je mislio da su sve to izmišljotine, pogotovo što ga je Hiron neprekidno uvjeravao u to da je sve izmišljeno da bi se naškodilo kentaurima.Zadugo je krio od svog navodnog prijatelja da je kentaurima koji ga budu slijedili obećao zvijezdu koja je i danas na nebeskom svodu poznata pod nazivom – Proksima Centauri.

Okružujući se sve glupljim i nesposobnijim sljedbenicima, tonući u samoljublje Hiron je sve više gubio vezu sa zdravim razumom.Zbog toga se osim svečanosti i slavlja u njegovoj Arkadiji više ništa nije događalo.Počelo se javno govoriti o tome da na sva važna mjesta treba dovoditi što nesposobnije ljude, koji će znati da se oduže bezgraničnom poslušnošću. Ćutanje se cijenilo kao najveći izraz lojalnosti, a klimanje glavom najdubljim duhovnim dometom.

Tek kad se Herakle svojim očima uvjerio u šta su ogrezli njegovi nekadašnji miljenici, krenuo je u žestok pohod na njih. Hirona je pogodio zatrovanom strijelom, od koje nije bilo lijeka, zbog čega je on zatražio kako bi se oslobodio bolova da mu dozvole da siđe u Had. Za njim je otišla i većina kentaura, koji se na zemlji pojave u nekim smutnjim vremenima. Veoma dobro maskirani zakratko postignu uspjeh, da bi potom po prirodi stvari bivali eliminisani, vraćajući se odakle su došli, odnosno u zaborav i  nepostojanje.

Ukoliko sam nešto od mita pogrešno razumio, mogu da garantujem da sam sve tačno prenio, veoma se malo oslanjajući na slobodnu interpretaciju, toliko dozvoljenu  prilikom prevođenja, a moj drug Mihailo Radojčić bi rekao „da je svaka sličnost – nevjerovatna“.

11 KOMENTARI

 1. Mislim da bi Obrad trebao da pročita pripovjetke pok.Radoja Domanovića:Vodja,Danga,Mrtvo more pa da nakon toga soli pamet na radio Skalu.

  • Mora bit da si ti ipak nešto pročitao. Preporučujem da zaokružiš i pročitaš Jazavca pred sudom.Ako nemaš baš vremena pročitaj Obradove tekstove na Skali, brže ćeš i kraći su!

   • Znaš kako Bokeljka,

    Nije vazan kvantitet nego kvalitet pisanja.
    Moram priznati da drug Obrad piše opširno a nema se što pročitati u njegovim tekstovima.
    Mislim da je “Jazavac pred sudom” više za tebe i druga Obrada.
    U slučaju druga Obrada jazavac je narod kojeg drug Obrad stalno tuži kod velikog titogradsko-nikšićkog vodje.

    • Onoga trenutka-kad shvate nekizi da Obrad ne piše za budale-nego za normalnu čeljad-tražiće od Obrada da nastavi sa pisanjem(i opširrno-prema svecu i tropar…?!)-radi njihovog osobenog uzdizanja-od onoga što je majka njihova-pri porođaju ostavila u sebe-e je ošetila da nema kome dati niti ostaviti-brez da se bruka bije-ka sa ovom “intelktualnom elitom”-koja zamajava sebe da su bogom dati-reka bi za sprdnju-ka im arealna predhodnica…?

   • Ako već preporučujete korisno štivo, uzeću sebi
    slobodu da Vama, Bokeljko, i Obradu
    preporučim “Činovnikovu smrt”.
    Nadam se da ste to odavno čitali, ali nije
    na odmet pročitati ponovo. To je besmrtno,
    svevremeno djelo.
    A vrlo je kratko.
    Svega dvije stranice!
    Mnogo je shvatljivije od starogrčke mitologije.
    Imaću obzira da ne navedem ime pisca,
    jer Vi to svakako znate.

 2. Da bi te Obrade razumjeli moraju za početak pročitati bar jedan grčki ep,jedan roman Dostojevskog, jednu Kafkinu knjigu i Šekspirovu dramu.

 3. Koliko je Hirona podmuklih i umuklih ali ovi naši Hironi ne znaju se ni prepoznati. Sjajna alegorija Pavloviću! Sugestija -ovom tekstu je potreban prevod za 90 % likova iz njega.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].