Obilježavaju jubilej: Volonteri Saveza radio-amatera pomažu u pravljenju vizira

0

 

Svjetski dan radio-amatera se obilježava 18. aprila, na dan kada je 1925. godine osnovana Međunarodna radio-amaterska unija (IARU).

Savez radio-amatera Crne Gore tradicionalno je organizovao brojne aktivnosti kako bi obilježio ovaj dan i početak Mjeseca telekomunikacija od 18. aprila do 17. maja – Svjetskog dana telekomunikacija i informatičkog društva.

“Zbog poznatih prilika u zemlji i svijetu, obavještavamo javnost da ove godine neće biti planiranih događaja. Ipak, Savez radio-amatera Crne Gore od početka epidemije COVID-19, stavio se na puno raspolaganje državi Crnoj Gori i nadležnim organima, ukoliko se ukaže potreba za našom pomoći. U prethodnih mjesec, naši vrijedni volonteri zajedno sa prijateljima iz organizacija Montenegro Robotics i Politehnika CG, a pod pokroviteljstvom i uz podršku Glavnog grada Podgorice, danonoćno rade na pravljenju zaštitnih vizira koji se ustupaju Nacionalnom koordinacionom timu, za potrebe zdravstvenih radnika, a već je proizvedeno preko 1000 komada. Viziri se štampaju na 3D štampačima, u prostorijama Centra za kompetenciju Glavnog grada”, saopštili su iz Saveza radio-amatera.

Ove godine Savez radio-amatera Crne Gore slavi značajan jubilej – 70 godina od svog osnivanja. Pandemija koja vlada svijetom, uticala je na odlaganje i otkazivanje naših brojnih aktivnosti i događaja koji su planirani ovim povodom. Stoga, kako navode, nije određen datum svečanog obilježavanja ovog važnog jubileja, ali se svakako planira do kraja godine, nakon što opasnost od epidemije prođe.

“Takođe je, između ostalog, otkazana i organizacija Balkanskog prvenstva u amaterskoj radio- goniometriji (BARDF) planiranog za jun na Vučju sa učešćem preko 130 radio-amatera iz 14 zemalja. U februaru je 17 polaznika položilo Ispit za sticanje radio-amaterske klase, nakon što su pohađali kurseve u radio-klubovima u svojim gradovima, i to je redovna aktivnost koja će biti nastavljena čim se steknu potrebni uslovi. Radio-amaterska repetitorska mreža se širi i digitalizuje i potpuno je funkcionalna na teritoriji čitave države, što je posebno važno u situaciji u kojoj se sada nalazimo”, dodaju oni.

Slogan ovogodišnjeg dana radio-amatera je “Slavimo doprinos radio-amaterizma društvu”, što najbolje opisuje smisao i duh ovog pokreta koji i u novoj eri sa novim tehnološkim dostignućima pokazuje svoj značaj i nezamjenljivost, ali i prilagođavanje novim uslovima i okruženju. Aktivnosti Saveza radio-amatera Crne Gore mogu se pratiti na društvenim mrežama Facebook, Instagram i Twitter.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].