Obilježava se Svjetski dan voda

1

Svjetski dan voda obilježava se svake godine 22. marta.

Taj dan je usvojen rezolucijom UN-a u decembru 1992. godine.

Već od 1993. godine ovaj dan je počeo da se obelježava i vremenom značaj ovog dana je počeo da raste.

Ovim danom Ujedinjene nacije žele da podsjete na važnost zaštite voda i na nedostatak vode za piće u mnogim krajevima sveta.

Takođe od 2005. do 2015. se obeležava decenija voda tako da Svjetski dan voda ima poseban značaj tokom ovih godina.

Svjetski dan voda se obilježava brojnim manifestacijama.

Ukazuje se na nedostatak zdrave vode za piće.

Prema procjenama stručnjaka, čak 1,1 milijarda ljudi nema pristup pitkoj vodi, a 2,4 milijarde živi bez osnovnih sanitarnih uslova.

Upozorava se da se svakodnevno u rijeke, jezera i vodene tokove baca šest miliona tona otpada.

U Tivtu će 23. marta u 12 sati u Multimedijalnoj sali Opštine zajednički Opština Tivat i Vodacom svečano obilježiti Dan voda i Dan šuma.

Svjetski dan zaštite šuma se obilježava svake godine 21. marta i taj dan predstavlja priliku da se potsjetimo značaja šuma i istaknemo brojne koristi koje čovječanstvo ima od njih, kao i na važnost njihove zaštite.

Ovogodišnja tema, kojom je Vodacom obilježio Dana voda, je uticaj kanalizacionih voda na čistoću mora, a aktivnosti na obilježavanju su imale formu kampanje i odvijale se od 20. februara do 23. marta.

Cilj Vodacomove kampanje je bio da podjednako utiče i na podizanje svijesti o značaju sistemskog rješavanja problema otpadnih voda na crnogorskom Primorju, u cilju očuvanja ekosistema priobalja i održivog razvoja Primorja, kao i na podizanje svijest o važnosti ličnog doprinosa u očuvanju čistoće mora. Kampanja se odvijala sa sloganom: Čisto more, naše more!

Od aktivnosti, Vodacom je na socijalnim mrežama organizovao konkurs za najbolju fotografiju i video koji prikazuju lijepe i slike zagađenja mora sve sa ciljem podsticanja ekološkog aktivizma, istraživačkog duha, kreativnosti, kao i svijesti o očuvanju životne sredine.

Na You Tube i Facebook stranici “Čisto more naše more” okupilo se tokom trajanja kampanje preko 650 članova, a priloženo je preko 140 radova.

Od ostalih aktivnosti u toku kampanje, podržan je Kotorski karneval u izradi ekološke instalacije, a urađen je i radio spot sa jasnom ekološkom porukom, čiji su autori The Books of Knjige.

Spot će se emitovati na većini radio stanica Crne Gore, sa početkom na sam Dan voda, 22. marta.

PR Vodacoma “Vodacom” se pridružio Pošti Crne Gore koja zajedno sa Ministarstvom prosvjete, organizuje takmičenje za najljepše pismo na temu “Napišite pismo u kojem ćete objasniti zašto je voda dragocjena”, navodi se u saopštenju.

1 KOMENTAR

 1. Pošao mali Perica u školu plivanja, nakon nekog vremena govori instruktoru:
  . Odoh ja kući.
  Instruktor:
  . U čemu je problem?
  Perica:
  . Nisam više žedan!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].