Obale duše i Mediterana Dragana Karadžića

7
Dragan Karadžić

Dragan Karadžić

Na kamenu na kome su naslonjeni vjekovi u kotorskoj “Galeriji solidarnosti“ u podnožju palate Pima tako prirodno su se naslonili slojevi, pisma, obale, slikara, akademika Dragana Karadžića.

Što je to nešto nataloženo u slikaru kako kazuje naslov jedne njegove slike, pitali smo Karadžića koji je odgovorio da u umjetnosti ima mnogo tajnovitosti, ali ima nešto što je temeljno, a to je to nataloženo.

Kada je u pitanju slikarstvo, onda je to ta pikturalnost i znakovnost, nešto što opredjeljuje sliku.

Na slikama dominiraju boje obala, obala duše i Mediterana, a naslov pokriva nekoliko sadržaja koji su preovladali u posljednjih deset godina.

Taj kolažirani dio slika je bliži susretima i obalama, misleći na svoje, a ne samo obale Mediterana, rekao je slikar.

“Ko sam ja poslije, nekih ljudi da slikam Mediteran, a mnogi su napisali ključne knjige  o Mediteranu kao Brodel, Predrag Matvejević, itd. Onda sam ja  rekao imam pravo na obale“, objašnjava Karadžić za Skala radio.

Međutim, slikar ima pravo i na likovna pisma koja su ga oduvijek interesovala, počev od istorije pisma kroz vjekove.

Slikovno pismo kroz civilizacije i u novije vrijeme do nekih iskustava i saznanja koja su vezana za daleki istok.

Tamo bi čovjek mogao da stavi znak jednakosti između pisanja i slikanja, dok na zapadu to baš nije tako.

Ova izložba biće otvorena mjesec i to u onoj mirnijoj zoni kada se ljeto lagano gasi, ali je Kotor grad koji, po riječima Karadžića, nikada nije mrtav i živi tokom čitave godine.

“Kotor i Boka su posebna inspiracija, prostor koji nudi mnogo toga, a ja imam poštovanje ne samo prema graditeljstvu i tom trajanju iako ono dominira, nego i prema ljudima i ličnostima iz Boke Kotorske koji su proslavili ovaj kraj“, zaključio je umjetnik.

7 KOMENTARI

 1. Da me sve dame ne shvate pogrešno.
  Gornji komentar je ciljno upućen, a ima osoba ljepšeg pola koje izuzetno cijenim kao ljude i mudre glave !

 2. na ovakve izložbe slikara od formata ukupno ni troje Kotorana ne vidim ali je važno da dolaze na papalade ala maka i ostale cirkuse i mnogo manje bitne događaje koji su na granici vrijednosti po muzejima i ostalim mjestima tobož od kulture i duhovnosti.jao naam s nama o?Gdje ste vrli intelektualci?

  • Bila sam na ovu islozbu i sto rec, meni se te zvrljotine ne dopadaju a stvar kulture i intelektualaca nije poc na izlozbe posto poto i ne bih rekla da se radi o “slikarcini”…no je Vama drag taj covjek i to je lijepo…

   • Što bi mi da nema Ljilja i Radojki da nam sve protumače do tančina i da nam otvore oči, kad smo jadni slijepi iako ih imamo……
    Vale, slažem se s tobom.

  • Vale a ja bila na koncert Cecin u Budvu i ne vidjoh nikog od Kotorana no samo TI i ja slusali i znali sve rijeci napamet o svake pjesme nase drage Cece. Ajde pa se vidimo na koncert Seke Aleksic i Goge Sekulic na Cetinje…da sirimo kulturu

   • Viđe li Veselice kako je Maximus bio krcat kad je Ceca pojala, a što misliš da su pjevačice kič- pop muzike bolje od nje ?
    Čak Ceca ima neuporedivo bolji sluh primjerice od Rozge, iako ih obije poslije par sekundi kad nalete na TV odmah mičem.
    Pa ovu potonju ne da slušaju kotorani, nego i oni što predaju u Muzičku školu Kotor.
    Kako i što s tim Vesela ?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].