O DUP-u Prčanj i Studiji o lokaciji Glavati ponovo 6. avgusta na sjednici SO Kotor

4
Prčanj

Slavica Vojinović

Slavica Vojinović

Veoma važan urbanistički plan za područje Prčanja i Studija o lokaciji Glavati, na koje se godinama čeka, ponovo su na čekanju.

Ovi dokumenti konačno su stigli do odborničkih klupa lokalnog parlamenta na usvajanje, i tu se zadržali tokom prošle sjednice da bi ponovo bili vraćeni na dopunu.

Koji su razlozi i do kada će se čekati na njihovo usvajanje, pitali smo Slavicu Vojinović, sekretarku Sekretarijata za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje.

Problem prilikom usvanja ovih planova je taj što je Ministarstvo održivog razvoja i turizma dalo uslovnu saglasnost na njih s tim da se ispune četiri uslova.

Prvi je da se definiše suteren kao nadzemna etaža prema izmjenama i dopunama pravilnika, zatim da se digitalna forma uskladi sa uputsvom za primjenu pravilnika.

Sljedeći uslov je i da se u plan dodaju kordinate građevinskih i regulacionih linija, kao i urbanističkih parcela i da se razmotri mogućnost obezbjeđivanja pristupa urbanističkim parcelama kojima isti nije obezbijeđen.

Bez obzira što je obrađivač DUP-a Prčanj na prošloj sjednici Skupštine opštine Kotor informisao odbornike da je postupio po uslovima i ispravio ih na osnovu uslova Ministarstva održivog razvoja i turizma, Skupština je zaključila da se obrađivač u pismenoj formi izjasni da je postupio po zahtjevu i ispunio sva četiri dodatna uslova resornog ministrastva.

Česte su primjedbe građana, posebno iz opozicionih redova na spratnost prilikom gradnje objekata na ovom zaštićenom području kulturnog pejzaža.

Na naše pitanje kolika spratnost je dozvoljena, Vojinovićeva je odgovorila da je obrađivač plana morao postupiti po smjernicama koje je dala Uprava za zaštitu kulturnih dobara, te da su u velikom dijelu planski dokumenti prilagođeni njihovim zahtjevima.

U tom smislu je i data spratnost P plus dva, što znači prizemlje i dva sprata, odnosno bruto građevinska površina objekta na tom području.

Ova dva planska dokumenta kao prijedlozi za usvajanje ponovo će se naći na odborničkim klupama 6. avgusta, za kada je zakazana sjednica Skupštine opštine Kotor.

4 KOMENTARI

  1. Nama ne trebaju investitori i turistički kompleksi mi smo bogati kršom i možemo saobraćati morem. Đubrad jedna koja stopiraju razvoj Kotora sa davanjem nekakvih samo njima poznatim mišljenjima za urbanizaciju i gradnju. Pih, Pih, Pih… Gadi mi se taj zavod i kad čujem njegovo ime. Kočničari razvoja, bez vizije!

  2. Uprava za zaštitu opstruiše i stopira razvoj cijele opštine, ima li iko da ih sve rašćera nekom motkom pa neka kući stopiraju sta im volja. DUP Prčanj? Ista će stvar biti i sa ostalim DUP-ovima, izmjenama-dopunama, lokalnim studijama i td… koji su u toku i koji će biti na dnevnom redu. Odbornici poslanici ne zaboravite mi vam dajemo te stolice našim glasovima NE opstruišite usvajanja planova nego složno ih usvajajte po ubrzanoj proceduri jer je to novac za razvoj naše opštine. Sve investicije male ili velike su zamajac pokretac, naročito one urbanističke izgradnja novih objekata kako za stanovanje tako i za turizam bilo koje vrste.

  3. Uprava za zaštitu grobar Kotora. Oćemo investicije i investitore, a tjeramo ih sa uslovima koje daje Uprava za zaštitu kulturnih dobara. Ne traba nam uprava koja tjera investitora! OPAMETITE SE VIŠE ODBORNICI INVESTICIJE SU NOVAC A OBJEKTI KOJI SE IZGRADE OSTAJU NAŠEM GRADU. I bolje je imati prihode od izgrađenih objekata nego gledati goli neizgrađeni krš!

    POTRUDITE SE DA SVE INVESTITORE KOJI ŽELE DA INVESTIRAJU u KOTOR OTJERATE I NABACITE IH SUSJEDIMA HRVATIMA. BUDALE NEPISMNE KO VAS GLASA I DAJE VAM POVJERENJE GORI JE OD VAS SAMIH!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].