Novo vozilo za MUP i nova oprema za prognoziranje hidrometeoroloških prilika

0

Novo vozilo za Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore i nova oprema za Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, koji su nabavljeni u sklopu projekta “Budimo pripremljeni”, predstavljeni su danas.

Vrijednost opreme za numeričku prognozu vremena i numeričku ranu najavu i upozorenje iznosi 19.350 eura, dok je vrijednost kombija 22.562 eura.

“Budimo pripremljeni” sprovodi FORS Montenegro, finansira Evropska unija u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014-2020, a u Crnoj Gori sufinansira Ministarstvo javne uprave.

Ugovorno tijelo za projekat je Ministarstvo finansija Srbije – Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU.

 

Ukupna vrijednost projekta iznosi 423.000 eura, od čega je doprinos EU 359.480 eura, a doprinos Ministarstva javne uprave Crne Gore 39.930 eura. Vrijednost projekta za Crnu Goru iznosi 277.000 eura.

Projekat ima za cilj unapređivanje kapaciteta institucija i službi iz Crne Gore i Srbije koje se bave zaštitom i spašavanjem za prevenciju požara i poplava i ublažavanje njihovih posljedica, kao i informisanje stanovništva prekogranične oblasti o smanjenju rizika od nepogoda.

“Pored ove nabavke, predviđena je i nabavka opreme za službe zaštite i spašavanja iz opština koje su uključene u projekat. Ostale projektne aktivnosti uključuju prekogranične treninge i pokazne vježbe na teme vezane za zaštitu i spašavanje u slučajevima požara i poplava, prekogranične seminare o modelima dobre prakse kada je u pitanju zaštita od poplava i požara, obuke za predstavnike hidrometeoroloških službi, međunarodnu konferenciju na temu smanjenja rizika od nepogoda, kampanju informisanja stanovništva o rizicima od nepogoda, preventivnim mjerama i aktivnostima koje bi trebalo preduzeti u slučajevima određenih nepogoda”, saopšteno je iz FORS-a Montenegra.

Mjesto realizacije projekta obuhvata opštine: Berane, Bijelo Polje, Žabljak, Nikšić, Petnjica, Pljevlja i Šavnik u Crnoj Gori i opštine: Novi Pazar, Raška, Sjenica i Tutin u Srbiji.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa Sektorom za vanredne situacije MUP-a Srbije.

Glavne ciljne grupe projekta su Direktorat za vanredne situacije MUP-a Crne Gore, Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore i opštinske službe zaštite i spašavanja.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].