Novo istraživanje biomase male plave ribe – inćuna

2
inćuni

Mirko Đurović

Mirko Đurović

Italijanski naučno istraživački brod “Dalla Porta” jedan od najsavremenijih istraživačkih brodova koji rade na Jadranu i Mediteranu uopšte, danas popodne biće usidren u kotorskom zalivu za potrebe istraživanja biomase male plave ribe – inćuna.

Kotorski Institut za biologiju mora i ove godine učestvuje u ovom istraživačkom poslu na području južnog Jadrana  za potrebe crnogorskog Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, podsjeća za Skala radio Mirko Đurović, direktor Instituta.

Biomasa male plave ribe, prvenstveno inćuna se određuje putem dvije metode i to eho sondiranjem, metoda koju rade naučnici iz Ankone i metodom dnevne produkcije jaja inćuna za koju je Institut za biologiju mora iz Kotora postao Regionalni centar za procjenu.

Nakon dobijenih rezultata i upoređenja  pomenute dvije metode, konačna procjena biomase ribe ide poslije nadležnih ministarstava prema Generalnoj komisiji za ribarstvo u Mediteranu, gdje se donose kvote i prepouruke za održivo upravljanje ovim resursima u Jadranskom moru.

Uzorci ovogodišnjeg istraživanja će se obrađivati sljedećih tri, četiri mjeseca kada će biti poznati rezultati jer je za procjenu potrebno vrijeme, pogotovo za određivanje biomase putem dnevne produkcije jaja, objašnjava Đurović.

Ranija istraživanja pokazuju da u Bokokotorskom zalivu ima preko hiljadu tona inćuna.

Na osnovu ovih vrijednosti Institut daje prijedlog Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja za količinu mreže-potegača i ostalih dozvola koje se izdaju za mali, privredni ribolov.

Za sada je ova riba u dobrom stanju i treba zaštititi ne samo inćun i srdelu, kao i tradicionalan način ribolova već i ostale vrste posebno u vrijeme mriješćenja, u ljetnjem periodu.

U planu je izrada novog pravilnika o morskom ribarstvu kojim će biti zaštićeni određeni periodi u kojima se mrijeste ekonomski najznačajnije vrste riba.

U tim periodima važila bi zabrana izlovljavanja, kazao je Đurović.

2 KOMENTARI

  1. Pojedini bacaju kilometre mreza. Ima li tu ikakve kontrole ili se samo sjedi u kapetaniju i uzimaju pare od breveta pomoraca?

  2. Ko i kako riba, su čim i daleko od tradicije kako se to činjelo u Boku nije čudo da nema cipola ni gavica.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].