Novine novog Zakona o komunalnim djelatnostima

0
sa stručne javne rasprave u palati Bizanti u Kotoru

Siniša Stanković

  Siniša Stanković

Povodom Nacrta Zakona o komunalnim djelatnostima, u organizaciji Ministarstva održivog razvoja i turizma, u kotorskoj palati Bizanti održana je prva stručna javna rasprava.

Raspravi su prisustvovali predstavnici resornog ministarstva, lokalne uprave i javnih preduzeća, a vodio je Siniša Stanković, pomoćnik ministra održivog razvoja i turizma.

Od brojnih novina ovog Zakona, Stanković je za Skala radio izdvojio način finanisranja komunalne djelatnosti iz naknade za uređenje građevinskog zemljišta, na način koji obezbeđuje dovoljno sredstava za sve objekte koje lokalne samouprave budu odobrile da se grade na njihovom području.

Takođe je jasnije definisan način formiranja cijena komunalnih usluga i nova komunalna naknada za zajedničku komunalnu potrošnju.

Lokalne uprave do sada nijesu imale finansijska sredstva koja su se odnosila na uređenje javnih površina, trgova, ulica, parkova, gradske rasvjete, pa je vjerovati da će se novim zakonom obezbijediti značajna sredstva, kazao je Stanković.

Nadalje, precizno se razgraničavaju obaveze lokalne samouprave i komunalnih preduzeća.

Predviđeno je i novo tijelo koje bi imalo regulatornu funkciju kako bi odbornici u skupštinama opština imali krajnje objektivno mišljenje kada je riječ o cijenama komunalnih usluga i uopšte o komunalnim djelatnostima, zaključio je Stanković.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].