Novinar TV Crne Gore brani svoju kuću od novinara Skala radija

44
voditelji na karnevalu 2012.

Orkestriranom napadu na organizatore ovogodišnjih karnevalskih svečanosti pridružio se, doduše usiljeno i vjerovatno ne iz svoje glave, novinar TV Crne Gore Miomir Maroš.

( Urednik emisije Zapis RTV Crne Gore Miomir Maroš obratio se “pismom protesta” predsjednici opštine Kotor, predsjedniku SO Kotor, potpredsjedniku opštine Kotor Andriji Popoviću i direktoru Lokalnog javnog servisa Radio Kotor, ali ne i našem radiju. Povod je, kaže Maroš, način na koji je njegova matična kuća RTV Crne Gore, od strane oficijelnih voditelja, prozvana na ovogodišnjem karnevalu. )

Njegovo ponašanje prilikom direktnog prenosa 10. Internacionalnog ljetnjeg kotorskog karnevala, održanog 6. avgusta 2011. godine, uz pomoć koleginice koja se sa ovakvo specifičnom manifestacijom, kako je sama rekla, prvi put srela, ispod je svakog nivoa i za mediji mnogo manjeg značaja.

Maroša je posebno pogodio tekst objavljen na Skala radijju koji je reagovao na krajnji amaterizam koji ne smije da bude prisutan na nacionalnom Javnom servisu RTV Crna Gora.

Iz  razgovora sa čelnicima crnogorske televizije, koji je članovima Organizacionog odbora ovogodišnjih zimskih karnevalskih svečanosti prenio predsjednik Odbora i članovi koji su bili sa njim, jasno je da su odgovorni ljudi televizije bili iznenađeni nivoom komunikacije njihovog voditelja i njegove koleginice.

Naravno, njihova ocjena je došla nakon odgledanog snimka, koji je sam za sebe najbolji dokaz o profesionalnom radu novinara Maroša.

Nije moguće da je Maroš stavio sve svoje raspoložive snage u odbranu nacionalnog javnog servisa od voditelja-novinara Skala radija Dubravke Jovanović i Branislava Knezovića, koji njega nijesu ni primijetili ni pominjali.

A evo što je Maroša pogodilo na ovogodišnjem zimskom karnevalu: Brane Knezović:  “Evo vidiš i Televizija Crne Gore se prepala direktnog prenosa, pa ih nema ove neđelje ođe”.  Dubravka Jovanović: “Nema, nema ih Brane, ma pušti ih ća, možemo se mi divertiti i bez Javnoga, Jadnoga, e pa da oprostite, bez Javnoga servisa”.

Što je karneval, Maroš, koliko se god trudio nikada izgleda neće naučiti.

A za to je, izgleda, očekivao i Novembarsku nagradu grada Kotora.

Ukoliko mu nije cilj da se “sokratovskom” odbranom televizije, u kojoj radi, dodvori rukovodstvu i kao lojalan osigura poziciju koja ga nije proslavila.

Novinari Skala radija su potpuno autonomni u svom radu u matičnoj kući, a njihova slobodna riječ, vrcavost  i duhovitost izuzetno je primljena od brojne gledalačke publike na karnevalu 4. marta.

Sa njihovim načinom vođenja, stručnim i profesionalnim, jezikom po malo zaboravljenim, koji plijeni i koji se mora očuvati i koji karnevalu daje posebnu draž, bili su zadovoljni svi.

Maroš sigurno nije razumio o čemu to oni govore pa je zbog toga, na mnoge adrese, osim Skala radija poslao svoj protest.

A evo zbog čega je Maroš ljut, pa se sada opet oglašava.

Prenosimo tekst objavljen na sajtu Skala radija  8. avgusta 2011. godine

Još jedna lakrdija nacionalnog javnog servisa

Da nam nacionalna televizija, ili kako vole pojedini uposlenici u tu čudnu škatulu da reču Javni servis televizija Crne Gore ne valja, odavano je poznato.

Smijenjen je direktor koji je sigurno dijelom kriv, ali nikako sam.

Tu je i dobar dio Savjeta na čelu sa predšednikom koji o elektronskim medijima zna taman koliko i o Olimpijskom komitetu na čijem je čelu.

Zato to i može ovako.

No nije to bio razlog da se osvrnem na rad ove kuće, koju uzgred finansiram plaćajući uredno porez, pa otuda i pravo da kažem što mi se to ne dopada i što mislim da je konačno neophodno mijenjati.

Razlog je direktan prenos Internacionalnog kotorskog karnevala.

Slika je iz Kotora išla, doduše ne baš u onoj raskoši koja je iz svih uglova trebala da oslika jedinstvene kostime karnevalskih grupa iz mnogobrojnih zemalja, ali ni to nije razlog moga nezadovoljstva jer je tehnika nacionalnog servisa na izdisaju.

Bar ona koju koriste.

Razlog koji je učinio nezadovoljne brojne Kotorane i Bokelje koji su pratili direktan prenos, pa i one u drugim sredinama i državama širom svijeta posredstvom satelita leži u televizijskim voditeljima, neprofesionalnim na momente nekulturnim i prostim.

Onaj koji je odlučivao kome će povjeriti prenos jedinstvene fešte koja ima svoju specifičnost, poseban šug i jezik morao je znati da to nije posao za početnice pa ni za one koji pokušavaju da glumataju znalce, a već svi dobro znamo da u sopstvenom nesnalaženju predstavljaju i komiku, ali i tragiku u isto vrijeme.

Kotor dakle nije poligon za početnike, pa ni po sistemu lako ćemo karneval je opšta, pučka fešta.

Mlada novinarka, ako je to uopšte, feštanjulka kako je kolega njen zvao cijelo veče ili po njegovom Feštica, uspjela je da skakutajući svakoj grupi priđe  gotovo istim pitanjem: Kako vam se dopada kotorski festival i odakle dolazite.

Tu i tamo još po neku riječ.

Kolega je bio rječitiji.

Od njega smo čuli da su talijani sa juga grdni i da su mnogo ljepši ovi sa ševera, da to može reć jer ga ne razumiju.

Komentarisao je i grupnu masku iz Kotora čiji je jedan dio kostima nazvao, kako reče “po kotorski pimpekom”.

Niz “bisera i neukusa” nije se tu zaustavio.

Govorio je neiživljeno kako bi grudnjaci  po  njegovom BRUSEVI đece pristajali odraslim đevojkama, da bi mogli i oni goli da vode program ali neće, da je golišave đevojke lijepo viđet uz obavezno cerekanje, i seksualne aluzije, ubijeđen da je duhovit i da mu od ruke ide kao meštru čiji će besprekorni bokeljizam oduševiti gledalačku publiku.

Na žalost, revolt je bio toliki da smo imali više poziva negodovanja, ali i dolazaka u Skala radiju danas.

Razlog komentara leži u potrebi da se više ne dozvole ovakvi promašaji. Naročito u susret Bokeljskoj noći, koja tradicionalizmom prednjači pa samim tim zaslužuje i posebnu pažnju i senzibilitet svih onih koji o njoj govore.

Zato voditelji treba da budu znalci, a ne amateri. Da se ne uče novinarskoj raboti na licu mjesta, pogotovo ne kada je u pitanju ovako specifičan i zahtjevan program.

Slavko Mandić

44 KOMENTARI

 1. Gospodine Mandiću, izvinite me zašto nemam vaš odgovor na moje pitanje u vezi tv stanice u Kotoru. Pisao sam vam 9.3.(petak) i očekujem vaš odgovor hvala.

  • Poštovani Maki, tv studio u Kotoru je izuzetno skup projekat. Rađen je elaborat koji kaže da bi trebalo najmanje 500.000 € za prosječan program. Kotor je imao prostor i instalacije za TV studio u sastavu RTV Crne Gore. Problem je bio u zastarjeloj tehnici, nedostatku kadrova i novca. Televizija je skupa a na žalost ne postoje privredni potencijali koji bi mogli da je finansiraju. Moguće je nešto postići savremenom tehnologijom. Nešto pokušavamo na tom planu. Ako preživimo kao radio postoji ozbiljna mogućnost da IP televiziju za koju godinu realizujemo. Do tada ostaje nada. Hvala na podršci.
   Srdačno
   Slavko Mandić

 2. Kickboxer je ustavari isti Maroš. Malo zna a htio bi biti važan. E to ne ide zajedno bokserčiću. Doma i muči.

 3. Jadni Kickboxeru, sigurno je da si ti zaratio s mozgom odavno. Bolje jer bi te samo opterećivao da ga imaš. Ovako čuvaj da sam sebe nisko ne udariš. Za druge nijesi opasan.

 4. Nema veće budale od tebe, do tebe Kickboxeru. Bravo za Dubravku i Brana. Posebno slušamo Stare ure. Samo tako nastavite a malom Marošu nemojte zamjerit. Jadan je i nikakav i ima pravo biti takav. Vaš Milan

 5. Kickboxer je zavistan od gluposti. Niti što zna niti je svjestan kakve budalaštine trabunja. Bože mili što se rađaju ovakva prazna blebetala?

  • Svatili su oni kojima je bilo upuceno bez brige. A to sto ti ne mozes svatiti, jbg … tvoje znanje i tvoja pamet ..

 6. Posto je M. Maros toliko kotoranin zna li on sto znaci kad se kaze “da se u danima karnevala moze svasa lajat a da se ne svrsi u karaklak”…i da se kotorani rugaju sami sebi ali i drugima…tako da ga je neko sve i prozvao ne bi trebao da se ljuti jer onda ne razumije duh karnevala a predstavlja se za vrsnog znalca bokeskih uzanci……idem ca, adio…

 7. Miomore Marošu boluješ od mnogo teške bolesti koja se zove ljubomora.
  U Boki se zbori đeloština. Ižest će te ta muka. Pripazi se, dobar si momak.
  Što si se jadan ozuo kad te niko nije spomenuo.Nagrdila te Tanja Dončić a Dubrvaka pokušavala da to vadi, nije dala kolegijalno na tebe u nezinoj emisji stare ure prije dvije neđelje , tako nešto. Ispao si jado jadan.

  • Ne kaze se dzabe “Ne ucini dobro da te zlo ne snadje”… pa, ga i drugi put pokusajte branit……! A njemu na obraz sve, naravno….

 8. Miomire jadni i nevoljni!
  Ponovicu ono sto sam vec skoro nedje napisala a to je:

  “Karnevalska povorka je bila odlicna, svaka cast na kreativnosti svih ucesnika…
  Takodje sve pohvale voditeljima Skala radija, Dubravki i Branu, odlicno su odradili posao, bila je to prava predstava, dako su sto furesti naucili, mada pola sigurno nisu razumjeli ali naucice oni pa ce vremenom postat veci kotorani od kotorana….

  Dobro je da RTCG nije nista prenosila live da ne bruka rad i trud nasih ljudi… Dosta su stete napravili s Miomirom M. na celu…. “

  • P. S. Od Dubravke i Brana bi mnogi mogli ucit zanat… Neka nastave da obavljaju posao kao i do sada…. Ljubomornih poput njihovog “kolege” Miomira M. je uvijek bilo i bit ce…njima se ne treba opterećivati, nego ih pustit da vonjaju u tome su odlicni, za 5…

 9. Dva velika zagovornika svega bokeskog, se prepucavaju, a oboje kamenjari. Otvorite radio cuce jer tome pripadate, sto se kitite tudjim perijem ?

 10. Skala radio je radio svih Kotorana, i onih koji se tako osjećaju.Radio koji ima šmek i dušu kotorskih palaca, pjaca, kanižela, kulturu govora…neko ga je jednom čuo i odmah ga prepoznao kao svoj Radio, a neko će slušati i živjeti desetljećima a biti će slijep pored očiju i gluh pored ušiju…koje su zagluvljene i zaslijepljene neznanjem, nekulturom, divljaštvom, đelozijom ….Ima jedna lijepa Latinska izreka:” Ne bacajte bisere pred ….” ne razumiju oni to…Živjeli i samo naprijed za dešpek, svima onima koji su siromasi kulturom, znanjem, dušom…

  • Ako si ovo mislia na onog prcanjota sa 4S onda si u pravu? On je despek od rodjenja kad nije htio da nauci zasto su puskarnice prema brdima.

  • Dusu kanizela ? hahahaha, znas li sto to znaci ? Jel te do Dubravka naucila da tako pricas, cuca-bokeski jezik ?

   • Šjor “Kickboxer”, volio bih da mi pojasnite vaše shvatanje “duše kotorskih kanižela”.A najprije vas molim da se naučite kulturi obraćanja, nije svako ovce s vama čuvao pa da kažete “ti”…Vjerovatno vam nivo obrazovanja nije prešao 4 razred osnovne škole, a i nivo kuture vam je na istom nivou.Kada to naučite onda se možete smijati i obraćati s dužnim poštovanjem…Nadam se da vam ovo nije preteško za shvatiti uzevši u obzir vaše domete inteligencije, kulture i obrazovanja…Adio vam….

    • Zar to nije bilo moje pitanje ? Ja iskreno neznam od kada je kanizela imala dusu i sto bi to trebalo da znaci, tj znam, jos jedna isforsirana bokeljska rijec i isforsirani bokeljski govor, po uzoru na Dubravku….. Sto se tice persiranja i navodne kulture obracanja najbolje govori ovo tvoje obracanje meni, jer kao sto sam kazes nismo zajedno ovce cuvali, al u svakom slucaju vjest nacin da izbjegnes odgovor. Adio i tebi

   • Radio Kotor je BBC Srpske crkvene pravoslavne opštine. Svaka im čast , prepoznatljivi su jer nikad i ni u čemu nemaju stav.Ko to sluša više?Na pravu adresu se oglasio Maroš. Svako onamo đe pripada.

 11. Miomir Maros koji hoce preko noci da postane bokelj,sluzi se bokeljskim rjecnikom a ni sam ne zna pola rijeci sta znaci.Sve nesto pokusava na silu ali ne ide.Nikad mi se nije svidjao.I da se nadovezem na komentar gospodina makija,odlicna bi stvar bila kada bi se formirala televizija,ali da u njoj rade voditelji iz Boke a ne iz Pg.Pozdrav

  • A Dubravka je kao bokeljka ? spiljari oboje, koji kradu tudje, neka se vrate odakle su dosli pa neka tamo vode program. Lako se kititi tudjim perijem …

   • U pravu si,bokeljski govor iz Dubravkinih usta djeluje skroz izviještačeno i izopačeno i neznam kome je ugodno nju da sluša međutim od dva “zla” uvijek biraš manje tako da je Dubravka u odnosu na M.Maraša vrh vrhova(a kako će njjeguš da priča bokeljski za ime boga).Skrenula bih pažnju svim bokeljima da ne “siluju svoj jezik” pričajte brate mili normalno,jako ružno djeluje kada se stavlja akcenat i naglašava svaka “bokeljska” riječ,tom prilikom bi skrenula pažnju i Dolores i Vlasti Mandić i dr………bokeljkama kojima i sama pripadam i čime se ponosim i borim da budemo ono što jesmo i da se nikome ne treba dokazivati nekakvim izviještačenim govorom,pričajte normalno svaki bokelj će vas razumijeti,ne pravite vi fešte za furešte nego za nas koji ovdje živimo,za nas domaće a svi koji vole doći i sa nama uživati uvijek su dobrodošli.Borimo se narode bokeljski da sačuvamo našu milu Boku! Veliki pozdrav iz Stoliva!

    • Bravo, konacno neko normalan ovdje … Nije to samo izopaceni govor, nego govor koji su oni sami izmislili, kako bi zvucali sto “bokeljskije” ! Iskreno mislim da je manje zlo Maras, jer je on bezopasan, dok Dubravka na jedan vrlo lukav i suptilan nacin pokusava pripojiti bokeljsku bastinu onima kojima to nikada nije ni pripadala

 12. A tu smo mi! zato se ti oglašavaš i to na Radio Kotor.E. providno , mizerijo Mijo jado crni, muka kad te grad tvoj isp…

  • oglasava se jer nije mogao ovog puta doci do izrazaja, ispljuvali su ga na ljetnjem, sada nije bilo prenosa, pa nije bio u centru paznje
   a oglasava se na mjestima koja su jadna kao i on

 13. U čije ime zbori Maroš? Stoji li ovo televizija iza njega? Ako je on brani jadna je boga mi. Što je htio ovaj feštica? Mičite ga više odole i dajte ga tamo kod vas u studio.

 14. Što si Marošu jadan toliko đelozan, kako te nije sramota na kolege da udaraš koji ti ništa ne čine. Rade svoj posao i to ga prijatelju dobro rade. Njima su fešte u krvi i u genima.Mali si i sitan ispao.Muči bolje će ti biti. Njima su aplaudirali jer su maksimalno dizali atmosferu a tebi BOga mi jadno

 15. Gospodine Mandiću, vi ste najbolji glavni urednik za skala radio. Uvijek ste otvoreni za informacije iz svakodnevnog događaja u okolini Kotora i van toga i ne samo to nego i snimate zanimljivosti i zato vam pitam zašto ne formirate tv studio za Boku. Prije skoro 20 godina formirao se tv Kotor pa ubrzo ukinuto. Svaki dan pratim čitajući skala radio zato što sam gluva osoba i vidio dosta zanimljivih snimaka. Očekujem vaš odgovor

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].