Novi zakon o bezbijednosti saobraćaja predvidio drakonske kazne za prekršioce

7
vozači će morati da vode računa

Novi zakon o bezbijednosti saobraćaja u Crnoj Gori koji stupa na snagu 6. januara ove godine donijeće mnoge radikalne novine.

Maksimalno dozvoljena brzina na našim putevima biće 80 km na sat, a kazna za prekršioce biće i do nevjerovatnih hiljadu eura.

U istom iznosu kazniće se i oni vozači koji budu preticali kolonu automobila ili preticanje vršili na punoj liniji.

Novi zakon je predvidio i značajno veće kazne za sve one koji ne koriste pojaseve.

Mada je saobraćajna policija do sada, i pored zakona, tolerisala uglavnom ne vezanje pojaseva, od 6. januara će, umjesto dosadašnjih 15, vozači ili suvozači za ovaj prekršaj morati da platite od 40 do 100 eura.

Jedna od novina je da će vozači koji na putu izlaze iz automobila morati da nose fluorescentni prsluk ako treba da zamijene gumu, očiste stakla, uzmu nešto iz gepeka.

Prsluk će morati da nose i pješaci koji se kreću kolovozom, prvenstveno onim frekventnim.

Za neposjedovanje prsluka u putničkom automobilu predviđena je novčana kazna od 30 do 80 eura, a od 40 do 100 eura kazniće se biciklisti koji ne budu imali fluorescentni prsluk.

Alkoholu je odzvonilo u saobraćaju.

Vozačima će se tolerisato samo 0,3 promila.

Prekoračenje do 0,5 promila koštaće vozače od 70 do 200 eura, a za preko 0,5 promila od 300 do 2 hiljade eura.

Ko nema da plati moraće 60 dana u zatvor.

Novi zakon je obuhvatio znatno strožije i pješake.

Kazna za prelaz puta izvan za to predviđenih obilježenih mjesta iznosi od 40 do 100 eura.

Vozači su obavezni da imaju i Obrazac evropskog izvještaja o saobraćajnoj nezgodi koji vozači besplatno dobijaju od svojih osiguravajućih društava.

Ako ga nemaju, vozačima prijeti kazna od 40 do 200 eura.

7 KOMENTARI

 1. Molim vas lepo,kako da se poboljša bezbenost na putevima,kad svako jutro crnogroski mediji obveštavaju vozače-učesnike u saobraćaju gde i na kom mestu se nalaze radarske kontrole?Ova obaveštenja daju policijski organi Crne Gore!Što znači imati informaciju-da će od ,recimo: 8,30 do 9,30 časova radaska kontrola biti na Radanovićima-kod škole,a od 11,30 do 12,30 kod stovarišta “Gugi” u Grbaljskoj Lastvi,i tako diljem naše domovine? Iole pismeni i sluhom prosječnim, svaki vozač ima tada mogućnosti da prije i poslije naznačenih-objavljenih radarskih kontrola voze po sopstvenim propisima-“trbuh mera” maksimalne brzine-minimalne bezbedonosne uslove!Nazdravlje novom zakonu i starim vozačima,Božićni praznici i po drugi put ,u 13 dana, rađanje Isusa Hrista….. amin!

 2. Podrzavam novi zakon i nove kazne ako ce to doprinijeti boljoj situaciji u saobracaju. Medjutim nije dovoljno samo povecati kazne, trebaju kontrole da budu adekvatne i prije svega zakon treba da se odnosi na sve a ne da policija zatvori oci kad naidje auto nekog “poznatog” vlasnika.
  Osim ovih mjera, treba poraditi dosta i na preventinim mjerama te popraviti uslove na putevima i povecati sigurnost.
  Iskreno se nadam da se ce novi zakon zaista doprinijeti vecoj sigurnosti i “opitomljavanju” vozaca a nece biti samo pokrice za punjenje drzavne kase, opet preko ledja gradjana.

 3. Pet para ne dam za taj novi Zakon. Čim me policija zaustavi zbog
  saobraćajnog prekršaja, ja odmah vadim telefon i pozivam rođaka
  u ministarstvu. Dok policajac piše prijavu, moj rođak već sređuje
  stvar kod “veze” da se prijava ne procesuira!
  Želim vam srećnu i bezbjednu vožnju.
  SREĆNA NOVA GODINA I BOŽIĆNI PRAZNICI!

 4. Odlično! Trebalo je propisati još žešće kazne, jer je to jedini način da se “osvijeste” nesavjesni vozači i naravno, da nema “ni po babu ni po stričevima” nego za sve isto, pa ma ko to bio (neki “mamin ili tatin sin”)

 5. bice treba KAP-u placat racune za struju,pa se sjetili ove brave od narod malo da podsisaju,u svakom slucaju hvala drzavi na brizi o svojim gradjanima,no narod ionako bira vlast tako da ih nem sto krivit…

 6. Volio bih da mi neko od nadležnih odgovori kako kazne mogu skakati 300 %,a plate i penzije ni 3 %.Po mogućnosti onaj naš ekonomski guru što se u sve razumije.
  Kazne su nanam evropske,a plate (ko je uopšte ima)afričke.
  Laku noć.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].