Novi punktovi za prijavu gostiju i panoramski dvogled na San Đovaniju

0
panoramski dvogled

Vanja Petrović

Vanja Petrović

Turistička organizacija Kotor od 1. jula, osim u starom gradu pored Pošte, otvara i ostale punktove u kotorskoj opština za prijavu boravka stranaca.

Za vrijeme turističke sezone od 9 do 15 sati na Prčanju punkt je u prostorijama tamošnje Mjesne zajednice, na Sv. Stasiju, takođe u prostoriji  Mjesne zajednice, u Risnu na  Rimskim mozaicima i u Lastvi Grbaljskoj pored Pošte.

Prilikom prijave boravka potrebno je priložiti podatke o stanodavcu, pasoš ili drugi dokument sa kojim je turista prešao granični prijelaz, a za vlasnike nekretnina obavezan je list nepokretnosti.

Usluga prijave boravka stranaca košta jedan euro po osobi, saopštila je za Skala radio Vanja Petrović iz TO Kotor.

Takođe u prostorijama Turističke organizacije mogu se dobiti sve potrebne informacije o naplati boravišne takse koja po danu iznosi  iznosi 80 centi.

Boravišnu taksu ne plaćaju djeca do 12 godina starosti, lica koja obavljaju sezonske poslove sa prijavljenim boravkom u turističkom mjestu, lica koja neprekidno borave u objektu za smještaj duže od 30 dana.

Taksu ne plaćaju ni lica sa teškim čulnim i tjelesnim smetnjama (slijepi, gluvi, distrofičari i dr.), lica upućena na banjska i klimatska liječenja, odnosno specijalizovanu rehabilitaciju od nadležne ljekarske komisije, učesnici školskih ekskurzija, odnosno učenici i studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa, održavanja sportskih i kulturnih manifestacija, strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni palaćanja takse, strani državljani koji organizovano, preko zvaničnih humanitarnih organizacija, dolaze radi pružanja humanitarne pomoći.

Boravišnu taksu umanjenu za 50 odsto plaćaju lica od 12 do 18 godina starosti, podsjetila je Petrovićeva.

Još jedna novost iz TO Kotor, koja je proteklog vikenda pustila u rad panoramski dvogled koji se nalazi na platou ispred Male tvrđave na San Đovaniju.

Sa kotorskih bedema se pruža veličanstven pogled na Bokokotorski zaliv i stari grad Kotor, pa je postavljanjem panoramskog dvogleda omogućen poseban vizuelni doživljaj našim gostima po cijeni od jedan euro.

Postavljanje panoramskog dvogleda je dio projekta “Obnavljanje naše zajedničke Baštine” (Rehabilitating our Common Heritage- 2011-261-565) koji je Turistička organizacija Kotor realizovala u saradnji sa Ministrastvom Kulture Crne Gore i Radne grupe za kulturu i Društvo, Savjeta za regionalnu saradnju (RCCTFCS), podsjetila je Petrovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].