Novi informativni portal pruža lakši uvid građana u finansijske podatke lokalnih samouprava

0

U cilju jačanja odgovornosti i transparentnosti u upravljanju javnim finansijama razvijen je novi informativni portal koji će građanima omogućiti lakši uvid u finansijske podatke lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

Novi portal koji je dostupan na web adresi https://lokalnefinansije.me doprinijeće premošćavanju informacijskog jaza koji često postoji između građana i lokalnih samouprava, kada su u pitanju lokalne javne finansije, saopšteno je iz UNDP-a.

“Portal koji je razvijen u saradnji Ministarstva finansija Crne Gore i kancelarije Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), uz podršku Ministarstva finansija Republike Slovačke, doprinijeće unapređenju transparentnosti u upravljanju javnim finansijama na lokalnom nivou i služiti kao svojevrsna platforma za jednu vrstu monitoringa lokalnih budžeta u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Pozivajući građane i građanke Crne Gore da posjete novi portal, stalna predstavnica UNDP-a u Crnoj Gori, Daniela Gašparikova kazala je da ‘’UNDP vjeruje da će ovaj portal doprinijeti transparentnijem i odgovornijem upravljanju javnim finansijama u Crnoj Gori.

 

“Takođe, se nadam da će pomoći građanima, organizacijama civilnog društva i svim zainteresovanim stranama da ostvare svoje pravo uvida u monitoring, planiranje, budžetiranje i izvršenje javnih finansija na lokalnom nivou. Očekujem da će ovaj značajni poduhvat otvoriti prostor za konstruktivan i otvoren dijalog između institutcija i građana o ekonomskim i društvenim prioritetima, koje ovi budžeti treba da podrže. Portal je dio šire podrške koju Vlada Republike Slovačke pruža na planu poboljšanja upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori’’, rekla je Gašparikova.

Ambasador Slovačke u Crnoj Gori Boris Gandel je veoma zadovoljan što projekat koji finansira Slovačka, doprinosi poboljšanju transparentnosti i odgovornosti u upravljanju javnim finansijama u Crnoj Gori.

“To je još jedan dokaz našeg iskrenog prijateljstva i partnerstva, a Slovačka podržava Crnu Goru od obnove njene državnosti. U mojoj zemlji smo nakon ,,Plišane revolucije’’, veoma mnogo učinili da bismo transformisali Slovačku u moderno demokratsko društvo. Transparentnost je bila jedan od osnovnih principa ovog procesa. Postojanje jasnih pravila i mogućnost kontrole njihovog sprovođenja – obavezni su u ovom pogledu. To se odnosi na sve sfere života – uključujući i finansije. Cijenimo napore svih uključenih strana i ponosan sam što je Ministarstvo finansija Republike Slovačke, zajedno sa Slovačkom, doprinijelo implementaciji ovog projekta. Budući da je transparentnost jedno od osnovnih načela Evropske unije, dozvolite mi da ovim putem čestitam Crnoj Gori što je učinila još jedan korak ka njenoj evropskoj budućnosti’’, zaključio je Gandel.

Kao novi alat, portal će omogućiti pravovremeno komuniciranje podataka na način koji je dostupan i relevantan za građane zainteresovane za javne finansije na lokalnom nivou. Finansijska stabilnost i održivost lokalnih samouprava, kao jedan od glavnih prioriteta Ministarstva finansija, ključan je preduslov za bolji kvalitet usluga i ukupnu perspektivu ekonomskog razvoja.

Generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države, pri Ministarstvu finansija Snežana Mugoša, istakla je da ,,portal predstavlja projekat vizuelizacije budžetskih podataka lokalnih finansija u Crnoj Gori.

“Urađen je s ciljem unapređenja transparentnosti javnih finansija na lokalnom nivou. Naime, sve jedinice lokalne samouprave su u obavezi da mjesečno izvještavaju Ministarstvo finansija, kao i da svoje kvartalne izvještaje objavljuju na svojim internet stranicama. Ovaj portal objedinjava sve podatke koji su dostupni na jednom mjestu, a prikazani su na jednostavan i vizuelno prijemčiv način’’, zaključila je Mugoša.

Na portalu je dat pregled zbirnih podataka na nivou svih opština u Crnoj Gori koji uključuje primitke, izdatke, neizmirene obaveze i dugove od 2009. godine do 2019. godine, kao i detaljan uporedni pregled podataka na nivou svih opština u Crnoj Gori, koji uključuje pojedinačne budžetske stavke za isti period.

Portal je razvijen kroz UNDP projekat Jačanje transparentnog i odgovornog upravljanja javnim finansijama u Crnoj Gori, a podaci objavljeni na portalu ažuriraće se na godišnjem nivou.

CdM

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].