Nove vrste riba u našem zalivu

1
riba balon ili lopta

Aleksandar Joksimović

Aleksandar Joksimović

Gostujući u emisiji Skala radija “U žiži” dr Aleksandar Joksimović, direktor kotorskog Instituta za biologiju mora je kazao da su se u naš zaliv uselile neke nove vrste riba koje opasno prijete da potisnu domicilne vrste koje su stotinama godina našle staništa na ovom lokalitetu.

Pored ribe carska iglice tu je i riba lopta ili balon.

“Pojavila se 2007. godine iz familije fugu riba, opasnih riba zato što u svojim unutrašnjim organima sadrže izuzetno jake otrove koji mogu čak izazvati smrt gušenjem jer napadaju sistem za disanje. Bilo je nekoliko slučajeva gišenja mornara kada su je slučajno ulovili i nedovoljno obrađenu pojeli. Osim nje, koja se sprema na poseban način i od strane obučenih kuvara za posebnu klijentelu, jer je cijena supe oko 500 dolara, a nakon spremanja prvi je mora probati kuvar, došla je u naše vode i riba truba. To je takođe lesepsijski migrant, nazvan po Ferdinandu Lesepsu koji je bio zadužen ua prokopavanje Suetskog kanala. Riba je iz tropskih krajeva, iz Crvenoh mora, a najvjerovatnije je zbog blagog porasta temperature Jadrana našla povoljne uslove za život. Nađena je između Bara i Ulcinja 2008. godine na plaži, ranije u blizini Barija. Ta dva nalaza potvrđuju da se ova riba očigledno nastanila u Jadranskom moru”, priča Joksimović.

“Što se tiče ribe lopta ili balon, ona je opasna samo ako se dobro ne obradi prilikom pripremanja za jelo. U susretu sa njom u moru opasnosti apsolutno nema”, kazao je dr Joksimović.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].