Nove vrste riba u Jadranu

2
Nova vrsta ribe u Jadranskom moru ca large, Foto Dubrovacki.hr

Aleksandar Joksimović

U Jadranskom moru sve više su prisutne nove vrste riba.
Vijest da je kod Dubrovnika pronađena za sad bezimena  riba koje do sada nije bilo u Jadranu izavala je pažnju stručnjaka.

Prema riječima dr Aleksandra Joksimovića, direktora kotorskog Instituta za biologiju mora ova riba je jedna od srodnika četvorozubke koja je pronađena kod Budve 2008. godine.
Radi se o novim vrstama ribe koje lagano proširuju svoj prirodni prostor življenja na sjeverne djelove Mediteranskog mora iako se radi o toplovodnim vrstama koje uglavnom naseljavaju Crveno more.
Preko Suetskog kanala koji je prokopan 1869. godine ribe nalaze novo stanište u Mediteranu.
Prošle su sve barijere, salinitet, morske struje, temperature i stigle do Sjevernog Jadrana a to potvrđuje činjenicu da je došlo do određene tropikalizacije Jadranskog mora, što smatraju i hrvatski i crnogorski naučnicu, objašnjava za Skala radio Aleksandar Joksimović.
A to znači povećanje prosječne temperature Jadranskog mora za stepen ili stepen ipo što je sasvim dovoljno da toplovodne vrste riba nađu svoje novo stanište kod nas.

Na pitanje što znače agresivne vrste riba, Joksimović je kazao da će one svojim ponašanjem i biologijom uticati na neke domaće vrste ribe i jednostavno ih potisnuti sa njihovih prirodnih staništa.

Potisnuće ih  ili u veće dubine, ili će, kao što je to slučaj u Hrvatskoj gdje je jedna nova agresivna vrsta ribe desetkovala ulov cipola koji je bio tradicionalna vrsta u ovom dijelu Jadrana.

Ovo znači da ribari moraju razmišljati o načinu izmjene alata ulova  novih vrsta riba koje su se  raširile na ovom području.
Te nove vrste ne utiču samo na ekološki sastav i sistem u moru već utiču i na socio-ekonomski aspekt, odnosno na sam proces ribarstva.
Mijenja se i način i stil života ljudi koji žive od ribolova.

Naučnici kotorskog Institura će nastojati da nepoznate vrste  otkriju i sa kolegama iz Splita naučno opišu i objave to kao novi podatak.

Joksimović naglašava da je veoma bitna saradnja svih instituta na Jadrana, posebno na njegovoj istočnoj obali zato što struje upravo prolaze našom obalom, ali kao partnere vide ribare koji će svakako prije doći do novih vrsta riba.

Zato apel Joksimovića ribarima da za sve što ulove a ne znaju što je, brzo obavijeste Institut koji će svojim medodama odrediti vrstu ribe i blagovremeno obavijestiti javnost.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].