Nove perspektive saradnje Friuli-Venecije-Đulije i Crne Gore

0
saradnja u usponu

Ćatovic, Barbanti i Peruđini

tonski zapis sa skupa

U skupštinskoj sali palate Bizanti u Kotoru danas je počeo Forum o crnogorsko-italijanskog saradnji, u organizaciji regije Friuli-Venecija-Đulija i Zajednice Italijana Crne Gore.

Tema je “Razvoj i suživot – nove perspektive saradnje između Friuli-Venecije-Đulije i Crne Gore”.

U dobroj saradnji predstavnika ove regije, Boke i Crne Gore u posljednjih nekoliko godina, realizovan je čitavih niz projekata posvećenih očuvanju kulturne baštine koja je nastala u periodu Mletačke republike, kazala je pozdravljajući skup Marija Ćatović, gradonačelnica Kotora.

Stoga raduje činjenica da je zajednica Italijana u Crnoj Gori pripremila prezentaciju svih projekata koji su realizovani uz finansijsku pomoć regije Fruli-Venecija-Đulija.

Danas je ova saradnja unaprijeđena potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju grada Goricije i opštine Kotor, što će omogućiti zajedničku realizaciju projekta oživljavanja tradicionalne umjetnosti, izrade Goricija čipke.

Ovo će omogućiti jačanje ekonomskog, kulturno i socijalnog razvoja, zaključila je Ćatovićeva.

Ambasador Italije u Crnoj Gori Serđo Barbanti, govoreći o važnosti ove posjete, potencirao je saradnju koja se odnosi na mala i srednja preduzeća i projekte za održavanje kulturnog identiteta, kao i one koji se odnose na hendikepirana lica.

Italijani u Crnoj Gori nijesu Italijani, već građani Crne Gore i oni održavaju živim kulturne veze dvije države, rekao je Barbanti.

Pavo  Peruđini, predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori je kazao da su Italijani u Crnoj Gori posebno ponosni na realizaciju projekta revitalizacije čipke koja je posebna umjetnost i predstavlja tradiciju.

Italijani u Crnoj Gori su dio ekonomskog razvoja naše države sa željom da Crna Gora što prije uđe u Evropsku uniju.

o saradnji govorio ambasador Italije Serđo Barbanti

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].