Nova generacija licenciranih turističkih vodiča do kraja godine

0
vodič sa grupom turista u Kotoru

Đurđica Perović

Đurđica Perović

Kotorski Fakultet za turizam i hotelijerstvo duže od deceniju organizuje kurseve za turističke vodiče, ali je novina da se od ove godine kursevi organizuju po novom programu koji je u potpunosti usklađen sa evropskim standardima.

Kandidati, njih 40, koji su se ove godine upisali, pohađaju kurs sa obimnijim gradivom koji se sastoji iz tri dijela, opšteg, posebnog i praktičnog, podsjetila je za Skala radio Đurđica Perović, novoizabrana dekanica ovog Fakulteta.

Ona je kazala da obrazovanje turističkih vodiča na ovaj način obezbjeđuje znanje i kompetencije iz opšte kulture – istorije svijeta, osnova istorije, arhitekture i kulture, turističkih regija svijeta, komunikacionih tehnika i vještina, ali i posebna znanja koja se odnose na prostor Crne Gore, poput istorije Crne Gore, turističke geografije, kulturne baštine, ekonomije.

Kandidati su obavezni i da obave praksu u agencijama sa kojima Fakultet ima potpisan ugovor o saradnji i time steknu i neophodne vještine za bavljenje poslovima turističkih vodiča.

Licence za turističke vodiče izdaje Ministarstvo turizma i održivog razvoja, nakon položenih 17 ispita predviđenih obukom.

“Moramo biti svjesni koliko je važna obuka za turističke vodiče, jer su oni ambasadori i promoteri naše zemlje i destinacije, i neadekvatna prezentacija Crne Gore koja je ponekad posljedica neznanja i nepoznavanja prostora je nedopustiva”, zaključila je Perovićeva.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].