Notni zapisi pjesama iz Boke iz 1907. Ludvika Kube

2
Ludvik Kuba

Milan Kovačević

Milan Kovačević

NVO Festival klapa u Perastu dobio je dozvolu za objavljivanje do sada neobjavljenih notnih zapisa Ludvika Kube, proslavljenog češkog etnologa, muzičara, slikara i književnika, koje je sakupio u Boki 1907. godine.

Ovi notni zapisi se u originalu čuvaju u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti u Zagrebu, na odsjeku za etnologiju, kazao je za Skala radio Milan Kovačević, izvršni direktor Festivala klapa u Perastu.

Na molbu podržanu od kotorskog Arhiva i konzulata Republike Hrvatske u Kotoru, a posebno od etnomuzikologa dr Jakše Primorca iz Zagreba, Festival klapa je u martu ove godine od  Zagrebačke akademije zvanično dobio dozvolu za kritičko objavljivanje rukopisa Ludvika Kube, a nešto kasnije i digitalne kopije njegovog 131 notnog zapisa.

Ovaj  dokumenat, sa originalnim Kubinim zabilješkama o mjestima i imenima pjevača iz Dobrote, Mua, Prčanja i Perasta, koji su mu pjevali, a on zapisivao mnoge melodije kao dvoglasne, a neke čak i kao četvoroglasne svakako je važan istorijski, folkloristički i muzikološki zapis i svjedočanstvo jednog vremena.

Namjera NVO Festival klapa je da Kubine notne zapise objave kao naučnu knjigu.

U prvom dijelu projekta, u okviru ovogodišnjeg peraškog klapskog festivala od 2. do 5. avgusta, biće održan naučni skup pod nazivom “Ludvik Kuba – notni zapisi iz Boke 1907.” a potom je do kraja godine u planu i objavljivanje knjige, saopštava Kovačević.

2 KOMENTARI

  1. Divna vijest!
    Bilo bi dobro da ove pjesme ne ostanu samo na akademskom nivou već da se ponovo vrate medj narod, pocev od skole!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].