Njeguški govor kroz prošlost i sadašnjost

8

Gojko Kustudić

Gojko Kustudić

U okviru Njeguškog kulturnog ljeta u subotu 23. avgusta u 18 sati na Troici, u austrijskoj tvrđavi, biće održano istorijsko veče na temu “Njeguški govor kroz vrijeme”.

O ovom, po malo već zaboravljenom govoru crnogorskog jezika govoriće Vesna Vičević, a gošća ovog skupa će biti Ivana Vulić profesorica novoosnovanog Fakulteta za crnogorski jezik i književnost na Cetinju.

Prema riječima Gojka Kustudića, razlog ovog skupa je želja i namjera potomaka porodoce pokojnog Andrije Mihova Kustudije iz lovćenskog sela Majstori da uruče tonski zapis razgovora koji je akademik Mitar Pešikan krajem 70 godina vodio sa tada već ostarjelim đedom Andrijom u Lovćencu.

U toj priči sačuvan je izvorni, autentični, originalni govor dijela crnogorskog jezika koji je akademiku Pešikanu koristio za proučavanje imena iz lovćenskog sela Majstori.

Kustudić vjeruje da će ovaj materijal, koji porodica Andrije Mihova velikodušno ustupa novoosnovanom Fakultetu za crnogorski jezik koristiti mladim, stručnim i naučnim radnicima za proučavanje i drugih osobina ovog govora, leksike, morfologije i ostalih grana nauke o jeziku.

Potomci pok. Andrije su rođeni u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, i ovo je samo jedan njihov gest kojim izražavaju svoj odnos prema Crnoj Gori, zemlji i dražvi svojih predaka, kazao je Kustudić.

Na Troici će se osim priče o starom crnogorskom govoru čuti i zvuci violine učenice kotorske Muzičke škole Jelene Jovović, ali i dipala tradicionalnog starog instrumenta.

Istog dana, ali u jutarnjim urama u 11 sati na Njegušima na tamošnjem trgu biće organizovana deseta jubilarna  Njeguška trpeza.

Na ovoj turističko-propagandnoj manifestaciji proizvođači njeguških specijaliteta prezentiraju svoje proizvode prije svega njeguški brend pršut i sir i njeguju vjekovima stvarano tradicionalno gostoprimstvo prema svim posjetiocima.

Dio gastronomskog užitka, pratiće poznati umjetnici, pjevači narodne muzike Zoran Kalezić i Tanja Šeter, a pjesnik i satiričar iz Bara Rajko Juričić če uručiti predstavnicima MZ Njeguši čuvenu pjesmu, gotovo himnu Crnoj Gori  “Niđe nebo nije plavo”, koju je ovjekovječio takođe Njeguš rano preminuli, besmrtni Ljubo Ševaljević.

Na planinsku ariju uz miris starog govora i njeguških specijaliteta prvo na Troici potom na Njegušima u subotu prije Bokeljske noći, Kustudić u ime organizatora poziva Kotorane i goste.

8 KOMENTARI

 1. Ma, kakav “njeguški govor”, kad je istog dana bila
  Njeguška trpeza – alamaka.
  Čekalo se u redu za porciju pršuta i vratine, jer “što je džabe i Bogu je
  drago”. Neki su i špagove punili, pa nosili kući. Nije se gledalo
  na brend, da li je veprovina njeguška ili holandska.
  Da li su vepra hranili kozalacom i čapjanom, tikvom, zeljem, želudima, prekrupom ili
  ribljim brašnom.Sve su to bili “oiginalni” njeguški specijaliteti.
  Čak je i Kadija iznio čuvenu cicvaru.
  U slast!

 2. E pa i ja sam konsultovao pravnike i rekli su mi ako nekom anonimusu kazem da je nacionalista i velikosrbin sa dna kace i da je promasen lik i da sije mrznju i pomalo fashizam da to nije prekrshaj.Sobzirom da postoje mnogi dokazi da to jeste anonimus koji sebe naziva Altair onda mi niko nista ne moze.pravno.sto se tice vaseg sirenja lazi i dezinformacija gospodine ili gospodjo Altair ubuduce ce biti kriv moderator.jer on vas pusta da u ime demokratije trtljate sto vam pada na pamet.

 3. Gospar Altairu,davati primjedbe,a u svom “srpskom govoru”..bježati od istoga,kao i tražiti ćirilicu,a pisati latinicom,je “malo i previše” i za obarzovanijeg i vaspitanijeg od vas ?! Zar ne “opskurni srbine”?
  I nešto,mimo običaja i govora,što mi se čini ,đe vi ne stojite baš najbolje sa “poznavanjem prijerode i društva”‘? Reklo bi se,da ste tu tanki,jer neznate da Troica i Boka Kotorska su neotuđivi dio države Crne Gore? Dakle,sve jedno đe se održava skup-možda je baš Troica pravo mjesto-polazeći od broja stanovnika i njihovog porijekla koji su tu od prije ,bezmalo, 70 godina,napravili svoje kuće,pa i groblje?!
  Da zaključim,nisu “šljegli na more”…kao vi koji to isto more,u kontinuitetu, zagađujete mržnjom koju ste donijeli sa ševerozapada Crne Gore,ćerajući sebe ispred sebe u čoporima-stadima?!

 4. Hoće li to preko “čirgilice” i novoustanovljenog Fakulteta
  za crnogorski jezik pokušati da nam jezik na ovim prostorima arhaizuju
  i anahronizuju do neprepoznatljivosti?
  Neće uspjeti, kao što nije prošao ni pokušaj nakaradnog novorijeka u
  jednoj susjednoj državi.
  Provokativno je što se taj opskurni skup održava baš na
  Troici, u Boki Kotorskoj.
  Zašto ga ne upriličiše na Majstore?
  Ili na Njeguše, ako se već govori o “njeguškom jeziku”?

  Gospodine moderatore,
  Konsultovao sam pravnike, koji su mi kazali da u mom tekstu
  nema neprimjerenog govora, nego da sam samo izrazio
  svoje mišljenje, a to je u skladu sa Poveljom o
  neotuđivim ljudskim pravima.

 5. Moj skroman doprinos sačuvanju autentičnog original crnogorskog jezika-govora,a bogumi i običaja,je,da se:
  -Bratstvo Kustijići vrnu u svoje iskonsko prezime Kustudije…od kad su nastali na prostorima Njeguša!
  -Bratsvo Peškiri,vrnu iz Petrovića u Peškire…đe odavno i pripadaju!
  I tako redom,đe je gođ pobrkan čisti i autentični originalni govor iobičaji iskonskih Crnogoraca!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].