Nitima tradicije, kulture i zanatstva za povezivanje dvije regije

2

sa promocije čipke

sa promocije čipke

U kotorskoj palati Bizanti danas je organizovana promocija čipke iz italijanske provincije Goricija i kurs o izradi ove čipke za žene iz zajednice Italijana Crne Gore u Kotoru.

Ovo je nastavak projekta saradnje italijanske regije Friuli Đulija i Kotora sa ciljem da se nitima tradicije i kulture, posebno kada je staro zanatstvo u pitanju, povežu dvije države i da čipka koja je stara umjetnost Kotora, Goricije i Paga bude turistički  brend.

Ideja je da se osnuje preduzeće za izradu čipke, kazao je Marko Rosi – predsjednik Irecom korporacije iz Goricije, koja je idejni i glavni finansijer ovog projekta.

Cilj je ponovno oživljavanje izrade čipke koja bi mogla da ima ekonomski efekat, kazao je dr Rosi, i podsjetio na još dva projekta koja je pokrenuo u okviru saradnje sa Zajednicom Italijana Crne Gore, a to su edukacija za turističke vodiče i restauracija mozaika u katedrali Svetog Tripuna.

Kerim Međedović, direktor agencije za lokanu demokratiju Crne Gore je kazao da su oni aktivni partneri u ovom projektu sa ciljem da pomognu pravnom i institicionalnom ustrojstvu budućeg preduzeća koje može da ima i ekonomske efekte.

Dobrotska čipka se pominje davne 1573. godine u opisu miraza jedne Dobroćanke, podsjetila je Mileva Pejaković- Vujošević direktorica Pomorskog muzeja u Kotoru, i naglasila da danas ova čipka mora biti crnogorski brend.

Goste iz Italije pozdravio je Pavo Peruđini – predsjednik Zajednice Italijana Crne Gore u Kotoru i Filo Biskupović – potpredsjednik Opštine Kotor.

Organizatori kursa u Kotoru su Zajednica Italijana Crne Gore i firma “Irecom” iz Goricije.

2 KOMENTARI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].