Nikola Marković: Počinju istrage u istragama

4
Nikola Marković

Nikola Marković

Nikola Marković

U cilju pomoći u istragama napada na novinare koji su se desili u protekloj deceniji, odlukom crnogorske Vlade je formirana Komisija za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, njihovih ubistava i napada na imovinu medija, koja će danas održati prvu konstitutivnu sjednicu.

Predsjednik Komisije Nikola Marković za Skala radio je kazao da je njen zadatak da uradi određene istrage u istragama, da se utvrdi da li je bilo propusta, uz konstruktivne prijedloge, kako bi svi zajedno doprinijeli jačanju povjerenja između državnih institucija i medija, koje je ozbiljno ugroženo nerješavanjem brojnih slučaja napada na novinare.

Na dnevnom redu današnje konstitutivne sjednice je usvajanje poslovnika o radu, a zatim i teme koje će bitno opredijeliti rad komisije.

Prije svega se mora utvrditi spisak slučajeva kojih je preko 20 kojima će se baviti članovi ove Komisije, a potom i odrediti prioriteti.

Sastav Komisije ne čine samo predstavnici medija, već i šest predstavnika države, dva Agencije za nacionalnu bezbijednost, dva predstavnika državnog Tužilaštva i dva predstavnika Uprave policije.

Marković vjeruje da će svi članovi dati maksimalan doprinos u pokušaju da se dođe do rješenja bar jednog od slučajeva napada na kolege kako bi se oni konačno rasvijetlili.

Na naše pitanje od čega će početi i koji su konkretno prioriteti, Marković je odgovorio da će danas svi članovi komisije imati pravo da delegiraju prioritete.

“Ja, kao predsjednik Komisije potenciraću kao prioritet najteži zločin, a to je ubistvo Duška Jovanovića, ne želeći time da umanjim važnost rješavanja i ostalih slučajeva, ali ovo je slučaj koji se desio prije deset godina i imao je tragičan ishod. Stoga vjerujem da je red i bilo bi korektno da krenemo od tog slučaja”, rekao je Marković, ne sumnjajući da će za to imati podršku svih kolega, u intresu punog doprinosa rada Komisije.

Pored Markovića za članove komisje imenovani su Stojanka Radović i Vesna Jovićević iz državnog tužilaštva, Milan Tomić i Saša Rakočević iz Uprave policije, Svetozar Keković i Ljiljana Ivanović iz Agencije za nacionalnu bezbjednost, Mihailo Jovović glavni i odgovorni urednik “Vijesti”, Slavko Mandić iz Medijskog savjeta za samoregulaciju, Mila Radulović iz Sindikata medija i Darko Ivanović iz NVO sektora.

Članovi komisije neće naplaćivati dnevnice, kao što je slučaj u drugim vladinim tijelima.

4 KOMENTARI

  1. Meni ovde izgleda zainteresovan ovaj Markovic…ostali su tu da prikriju istragu…2 iz tuzilastva, 2 iz policije ….pa da su samo ovo cetvoro htjeli istragu osatli im nisu potrebni

  2. Dako što učinite. Krenite odmah i sad. Ovo je divlji zapad i za sva nedjela i za sva bezakonja i lopovluke su novinari krivi i potpuno nezaštićeni. Da vjerujem ovoj komisiji ili i to ništa.

  3. Znači ni solda. a drugima na lopate. Slavko slaba ti je vajda u tu komisiju samo da te ne isključe opet?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].