Ni potres ni bura starom kotorskom satu ne mogu ništa dok je meštra Homena

30
nevrijeme pomjerilo skazaljke starog sata

Ljubomir Homen

Ljubomir Homen

Orkanska bura koja ovih dana duva u Kotoru, pomjerila je kazaljku starog kotorskog sata, na brojčaniku prema moru i došlo je do pucanja jednog dijela mehanizma.

Ljubomir Homen, stari meštar urar i zlatar, četvrta je generacija poznate kotorske familije Homen koja održava stari sat u čijem podnožju se nalazi urarska radnja.

Njegova svakodnevna navika je da čim uđe na glavna gradska vrata pogleda koja je ura i da li je gradski sat tačan.

Svakodnevno navija, a često i podmazuje mehanizam starog sata, a ako je potrebno i po dva puta dnevno penje se unutrašnjim skalama na toranj.

Jedanput godišnje se generalno rastavlja, jer je riječ o starom mehanizmu za koji vjeruje da će raditi još sto godina.

Homen je odmah privremeno popravio kvar i sat pokazuje tačnu uru, ali će kako je za Skala radio kazao, čim oslabi vjetar, uz pomoć kotorskih vatrogasaca, detaljno popraviti oštećeni mehanizam.

Kada stari meštar popravlja sat, ako je veća rabota to ne traje duže od 15 minuta, jer sat ne smije da stane, priča nam Homen.

Gradski kotorski sat stao je na 7 sati i 19 minuta prije skoro 33 godine, kada je Kotor pogodio katastrofalni zemljotres.

Tada su tegovi sa sata pali i polomili su se zupčanici, objašnjava Homen.

U urarskoj radnji kucaju brojni stari i novi satove, jedan broj čeka da im život udahne zanatska ruka Ljubomira Homena, čiju rabotu svakodnevno posmatraju sa porteta njregovi preci Franjo Homen 1841 – 1915, Robert Homen 1877 – 1953 i Mirko Homen 1913 – 1974.

Stari sat je jedan od značajnih kotorskih simbola.

Na njega posjetiocu oko ide čim prekorači glavna gradska vrata.

Tada obavezno zastane i zainteresuje ga priča o starom satu koji je postavljen na tornju daleke 1602. godine.

Toranj je mješavina kasnog baroka s jedne i gotičkog stila koji karakteriše istočna fasada.

četiri generacije Homena održavaju sat
Ljubomir Homen

30 KOMENTARI

 1. Dragi gospodine Jole Drinjak, zahvaljujem Vam se od srca na informaciji. Hvala na lepim recima za moga rodjaka pok. Iva Branovackog. Odajem Vam svo postovanje za svu Vasu dobrotu i brigu kuda to srlja ovaj nas narod, Nemojte se sekirati na komentare dokonih ljudi. Oni su mozda i nesretni. Vama svako dobro kao i Vasoj prepostenoj porodici, Vasem entuzijazmu i vernosti prema rodnom kraju.Uspomene koje me evociraju na te dane u Prcanju mi nateraju suze na oci i jedan bol setan u grudima. Gledam da svu ljubav prema nasoj otadznini prenesem na svoju decu i uspela sam u tome, Oprostite na isklrenosti ali sam velika YU nostalgicarka, jer moj je i Ohrid i Sarajevo i Mostar i Bled, i Plitvice i Sombor i Prizren, Cetinje i Boka, kao najlepsa od svega.Od srca Vam gospodine Drinjak hvala, cucemo se jos, ja pratim preko ovog divnog radija zbivanja iz Kotora i Boke. Voli Vas Vasa Milica Stamatovic sa porodicom.suprugom Dejanom, sinom Balšom i Jovanom i ćerkom Jasnom, .Pozdrav svim slusaocima dobre volje i velikoga srca Skala radija.

 2. Gospođo Milice Stamatović,hvala vam što ste uvezli malo vedrine i čojstva na ovaj portal-poslije tirada ovisa-onagara na ovom izuzetnom i kvalitenom Portalu! U svemu ,ja sam ispod crte i ne takmičim se da budem iznad,jer poznato je što je često iznad-pluta pliva poput režimskih oratora beznađa-ali je za lovu sve poželjno-potrebno,obično onima koji od svega imaju samo tjelesnu težinu-bez vrijednosti?!

  Da vas podsjetim,ja živim na kraju onih ploča kod kuće sa okruglim prozorima- nekada je bila moja i tu sam rođen prije 70 ljeta! Napočetku ploča,gledajući prema Kotru je kuća sa dva barokna balkona-gospodina Ivana Brenovačkog, pukovnika konjičkih jedinica Kraljevine Srbije-Solunskog Dobrovoljca-koji je 1941 godine u Beogradu odbijo saradnju sa okupator i do 1945 godine bio po kazamata fašističke Njemačke! Po povratku u FNRJ ,država mu je priznala čin i dobio je penziju koju je do kraja života uživao!Nažalost ,u našim Jugoslovenskim narodima malo je više Ivana Brenovačkog, N A Ž A L O S T!!!!!

  Gospodin Golub Đurović,nije više živ,ali mu je živa supruga i ta divna porodica tog divnog Prčanju i šire poznatog čovjeka ,živi razvijajući se u pravom smislu poput mnogih čestitih Crnogorskih porodica!!

  Za kraj,ovo moje pisanje oko baroknog balkona(dva balkona)-prezidani kao da su štale, su upravo balkoni na kući pok,Ivana Brenovačkoga! Možete zamisliti-u prednosti ste jer u Pragu tih i takvih bakona ima na pretek-kako žalosno izgledaju ,zato su ih optužili-oskrnavili oni koji su sebi dali za pravo ,da po sistemu-novokoponovane-uvezene “demokratije” divlji stiču ravo da ćeraju-tjeraju pitome?!!
  Hvala vam na pažnji,u nadi da će mo i mi dočekati ,da pitomi za vazda protjeraju divlje na polazne položaje u staništa-primjerena njihovim mentalnim sklopovima!

 3. Vjera,ne trči i pored toga što si po porijeklu rogata! Moj komentar je namijenjen ljudima kojima paše-vole svoj rodni kraj i koji znaju što je šuto-što rogato!Uglavnom,tema je za tebe vilagi espanjole-čuvaj se pogibije zvane neznanje ,i ne mrzi jer mržnja razdire tkivo i mozak onome koji upućuje,a ne onga kome je upućena! Tu sam u prednosti,ali džabe kozi dokazivati da nije ovca,nego je ono što misliš da nijesi!!

 4. dragosmrdiv-pardon dragoranin bol-bord direktora vlasnika tvoje tabule raze,nije ti Jole kriv što vonjaš na prpoš i što ti je pjena od mora misaona imenica?! Znam,ne brini ko si i čiji si,zato batali se javlovine-dosta tvoji preci trpe zbog jalovine,zar ne????

 5. Gospođo Goco,čini mi se da sa zakašnjenjem od nekih pola godine postavljate pitanja sa ciljem vama poznatim!Dobro je ,bolje ikad nego nikad! Želju ću vam ispuniti i neću ponavljati ono što ste vi na nekim portalima pročitali i u jednoj dnevnoj novini !Ali je moja obaveza-na vaše traženje da vam pojasnim što sam mislio oko toga da je bivši-počivši-hvala svevišnjemu-REGIONALNI Zavod za devastaciju spomenika kulture,dobio adekvato ime ,koje ga je koštalo da su vlasti potulili iliti ugasili- preimenovali i “osedlali” sa upravom-gazdom sa Cetinja?!!! Valda ne mislite ,da je Kotor time nagrađen-počastovan što je Zavod potuljen-ugašen-preveden na dosta (ne)vješt način?!

  Počećemo od Budve koja je bila u zoni odgovornosti ovoga vrloga zavoda.Stručnjaci iz Bugarske koji su saznali da Kotor postoji-prilikom dolaska u Kotor,su poručili predložili da radi zaštite Kotora treba se okrenuti-posvetiti brodovima kao prevoznom sredstvu!Epohalno zar ne! E sada pogeldaj te Budvu i njegov stari grad-star više od 2 hiljade godina?!Čime su okićeni i kakvim “monumentima”-kičom nad kičevima! Predpostavljam da znate da se na primorju i u zoni starih urbanih cjelina-nemože ništa graditi-dobiti građevinske dozvole bez predhodne urbanističke dozvole-saglasnosti od strane ovog vašeg fantomskog-bivšeg zavodića?! Ko i kada je verifikovao nadri gradnju u opštini Budva-na pjeni od mora???
  U Kotorskoj opštini ću se baviti vašim zavodom-samo u zoni Prčanja, jer me na to obavezuju-vežu moje obaveze prema rodnome mjestu gdje sam na pjeni od mora rođen prije 70 ljeta! Počnimo od Glavatoga od hotela “SPLENDIDO”:

  1.U startu,hotel je izgrađen-renoviran u skladu sa zahtjevima očuvanja naše autentične -arihtekture u kojo ima na fini način uvezana savremena arhitektura koja se gotovo i ne primjeću,što je za svaku pohvalu!

  2.Sledeća stara zgrada-graniči sa hotelom-vlasništo porodice Luković-danas vlasništvo-kažu komšije- te da je Dodikova-te da je bivšeg ministra policije Slovačke te ovoga te onoga-uglavnom nju čuva činovnik policije ispostave Kotor-koji “brani i ćera” sve koji se sa mora približe mandraću i kući?!Krov na ovoj kući i time i kuća su oskrnavljeni velikom viđelicom sa armirano betonskim balkonom čime je narušena stara arhitektura?!Od mora do puta i sa putne strane opasana je neprimjerenim kamenim zitom sa troje vrata-punim željezom-tipa vojvođanska vrata kroz koje se ulazi salaše-kuće?! Vezano za ovo,madrać nekada javno dobro-postade privati posjed jer se u njega može ući samo sa mora-ne vezati barku-nesmiješ-pogibe?! Kameni zid kojim je opasana privatna svojina plus državna i(more i put),je na krivini kod zgrade ušao više od pola metra u put i time suzio širinu puta na najkritičnijem mjestu-nikome ništa?!

  3.Sledeća zgrada,takođe nekada Lukovića,u kojoj je Vladika rade tražio sebi lijeka i ljeti ljetovao,omalterisana-prošireni prozori(sve ovo prije rođenja vašeg zavoda),danas u starom dvorištu kite armirano betonske stepenice sagrađene u vrijeme Zavoda,a ispred na obali niknuo “urbani” škver,preko puta opasana površina sa žicom od kokošaka i tako redom po standardima UNESKO-što se tiče ove zgrade?! Malo naprijed,sriješćete kuću Lobova,koja je prodata kvalitetno sanirana sa dograđenom terasom i obloženom fasadom kamenom koji se u Bosni-Hercegovini i Dalmaciji koristi za popločavanje krmedara iliti prasetnica-nema našeg prirodnog primorskog kamena koji je obavezan kod izgradnje i sanacije starih kuća-građevina?!

  4.Na Tre sorellama,kuća nekada Veljka Vujovića,danas novi vlasnici pročelje od puta obložili i prekrili staru primorsku fasadu -opet sa kamenom za krmedare?!

  5.Sledeća kuća-građevinska skalamerija od betona i stakla-kažu Peštanova zjapi i “krasi” sataro urbano jezgro poznato u svijetu kao “TRE SORELLE”?!

  Ovo što od Glavatoga pobrojih-opisah-popisah nema niđe u postojećem-važećem Urbanističkom planu Prčanja??! Na osnovu kojih dokumenata je Zavod dao svoje uslove za porod ovih “divnih” unikata koji krase UNESKO cjelinu???

  6.Sledeća zgrada Palata Luković-nekadašnja osnovna škola ima” izuzetno obrađenu” dio bočne fasade sa krovom ala ŽABLJAK” i zadnji dio prema ulici Luković izlomljen i oskrnavljena ambijentalna cjelina Palta Luković?!

  7.Sledeća zgrada nekada vlasništvo Luković-Damjanović,sada novi vlasnik “uspio” je da barokne balkone po visi pregradi-podijeli-ozida opekom i malterom ala Plagenti-opet nikome ništa?!

  8.Sledeće dostignuće-vrhunac UNESKO “brige” Zavoda je uređenje-devastacija pločnika ispred Barokne crkve Svetoga Nikole u samo centru Prčanja?! Ova crkva je stara bezmalo 3 stotine godina i nekadašnji pločnik je prepolovljen na pola!Stare primorske ploče su skinute i postavljene nove uvezene iz Hercegovine -koje se tamo postavljaju u obore-torove-torine-krmedare-klase “Š”?! Pižuli koji su bili uza sid samostana-izrađeni od polutesanog primorskog kamena su skinuti i nijesu premješteni prema putu na skraćenom pločniku-tamo su nikli pižula- neki novi neotesani kamen -korišten,vjerovatno.na neke međe van morskog pojasa,uz to fugovani tako da se zidani kamen gotovo i ne primjećuje-maskirala braća-majstori svoje novatorije,zar ne? U produžetku ove novotarije-skalamerije nastavlja se zid od spomenika i ulaza u dom kulture koji su gradili-ugrađivali” komunistički” zidari! Zid je izrađen od tesanog kamena i potpuno se uklapa u staru arhitektur???!!! Pitao sam izvođače radova čiji je šef iz Sinja,ko je naredio skraćenje-skranvaljenje ovog istorijskog spomenika naše kulture i istorije( U samostnu Svetog Nikole 1848 godine održana Velika Skupština Bokelja,Prva škola na naškom jeziku,apoteka,idr.)dobio sam odgovor da je to tražila MZ Prčanj?! Drugi su mi rekli da je to naredio Biskup kotorski monsinjor Ilja Janjić?! Gospođo Goco,bio sam zatečem ovim odgovrima-pa se prevarih i tada rekoh:” Ne čude me ponašanja onih koji su izazvani zovom zavičaja, pa u toj ljubavi prema zavijačju poželješe kamenje -nekavke ploče koje su klao plaoče a nijesu ploče-porijekla”zavičajnog”,no me čude oni najodgovorniji za zaštitu spomeničkog blaga Boke i Crne Gore koji sve čine da ne niče ono zašto su plaćeni,zar ne ????

  9.Sami Centar Prčanja-ispod stepenika Crkve Bogorodičin Hram,je priča za sebe i njen izgled se ne može tako lako opisati!Zato gospođo Goco dođite na Prčanj i sami se uvjerite u novotarije made in Regionalni Zavod za devastaciju spomenika kulture!!!!!

  10.Sledeća destinacija je kuća pok.Dobroslave Đurović,sada novi vlasnici-kod crkve Sveti Ivan-prednji dio krova i fasade krase novotarije-golemi klima uređaji i pitaj boga što još?!

  11.Sledeća zgrada-palata Verona,nju je teško opisati bez uvida na lice mjesta na što liči i kako je sanirana?! dođite da je u živo vidite i da uživate u njenoj osakaćanoj ljepoti made in opet isti majstori?! E jadni Vito Kotoranin-ipak sretan što pasa na vrijeme?!!!

  Gospođo Goco,neću dalje,jer što je dalje a Markovom vrtu bliže sve tužnije i jadnije!Dovoljno je i ovo za onoga koji nešto osjeća za svojim najbližim-to je pored majke domovina iliti zavičaj,zar ne gospođo Goco????

  Za kraj,kako se sve ovo realizovalo-pod budnim okom Regionalnog zavoda-njegovih “saglasnosti”-bez detaljnih važečih urabanističkih planova,u konkretnom slučaju,Prčanja,da se ništa ne mulja-plaća ispod “troskota”-žito ne uspijeva u Prčanju,a da se “vrhunski”-UNESKOVSKI gradi-razgrađuje stara urbana jezgra primorskog pojasa! Dobro je da za ove novotarije nije saznao onaj ekspert iz Bugarske,jer bi umjesto brodova tražio minere i buldozere za “usklađivanje” gradnje sa starom arhitekturom,zar ne???? Volio bih za sve pare ovoga svijeta, da me neko uvjeri i da mi kaže-dokaže:” nije Jole u pravu ,on to priča iz mržnje koja iz njega izalizi-pa laže i mulja”!! Gospođo Goco,od Vas očekujem ,bar,odgovor,i dobro bi bilo i sretan bi bio,da me bar na jednom primjeru demantujete?!!! Hvala na strpljenju i pažnji!!!

  P.S.Skoro da zaboravim! Gospođo Goco,da li znate gdje se u Kotoru nalazi “KOTORSKA MAŠA” i što je u njoj i ispred nje smješteno,zahvaljući …??

  • Poštovani gospodine Drinjak, vidim da ste iz Prčanja. Slušam redovno Skalu.Zamolila bih Vas da li se sjećate pokojnoga Goluba limara sa Prčanja, pravio mi je oluke dok smo stanovali na Plagentima u Dobroti. Dolazio je barkom preko mora do nas.. I da li se sjecate pokojnog gospodina Iva Branovačkog iz samoga centra Prčanja iz one prelepe palate sa balkonima. Bio je jedan fini penzionisani konjički oficir, prijatan i ljubazan, divan jedan čovek sa kojim se moglo razgovarati o svemu i svačemu. Ja sam onda imala negde oko 25 godina i dolazoila sam na letovanje sa roditeljima u Prčanj. Sada sam majka troje dece, šivim u Pragu u Českoj. Pozdravljam Vas i savetujem da se ne sekirate na ove komentare nekih čudnih ljudi. Vama svaka čast. Pozdrav od Milice sa porodicom iz Praga.

 6. rado,molim Vas,pokušaj te da po datumima i vremenu,pročitate sve komentare i biće vam jasno kakve sve veze imaju ova odsita “ljudska prepucavanja”! Za vašu informaciju ovo što čitate-proizišlo je iz tradicije nekoga koji sebe smatraju “domaćim bogovima” koji su jedini nadležni da ljude dijele na “naše” i “vaše”-na “pridošlice” i druge i sve to povezano sa vjerom,naciom i jezičinama koje ove protuve posjeduju-bleje po mnogim portalima !To vam je draga rado prenos “obaveza” ovih ovisa i onagara sa “vrlih” predaka na “bajne i umne” potopomke!!!! Ne zaboravite,ovo vam govori neko ko je ovdje rođen prije 70 ljeta, kao i oni što su ga rodili!

 7. Nedo,nije ti Jole kriv što ti se više ne diže kosica na glavicu!Vrijeme čini svoje,zar ne Nedice-Nedo-ali ne i Nada za tvoje ljudsko življenje!

 8. Nista nije sporno dragi gospodine, Zavod u Kotoru je primjer kako se radi po pravilima struke i nauke i nije u redu da ga bez i jednog primjera zovete Zavod za devastaciju Kotora

   • rada pitajte Jola Drinjaka, on sve zna. Zna i dje drzite pare, i u koju uru kavu pijete i dje ste odili jucer… sve Jordan zna. OZNA svasta dozna.

 9. Nedo i Senkice,drage dušice iliti šefice vrata od Šuranja,kako ide rabota-plaćali se redovno ulazak u “grad” !???????

  • Jolane ili Jolanda DErinjak samo se takvim blizničarima kao ti naplaćuje na Šuranj od ove mularije sto ik predvodiš. Ti si kao drumski razbojnik. Dje ti pasaš tu ni draša ne nikava. A vidim da ne vološ ženskinje a rekli su mi, no samo pustu bliznicu zeljove. Neću zborit sa tobom ispod časti mi je.
   Gospodinu Ljubu se izvinjaem što moram da te krpim na ovi forum. Na sve forume te krpe.

 10. Sta gospodin Jole ima protiv Zavoda za zastitu spomenika u Kotoru, sve im nesto prigovara a nikada konkretno. Javi se Jole )))))))

 11. Senko-sjeno od ljudske skalamerije,što očekivati od ovise-korzikanke nego blejanje!Nastavi i dalje poštuijući tradicu predaka-vaše je vrijeme na polici besčašća,zar ne ovisa-po naški bekice!!!!!!!!!

 12. Bas me obradovala ova priča i slike. Meštre kako si navikao, tiho i skromno . Tradicija kakve rijetko ima.Lijepa reportaža radio Skale.

 13. Bravo dragorani-na korita ala maka u boj za idole-idiote iz čijih bliznica vire ti nogice! Izađi i nadiši se čistog vazduha!Prestani blejati o herojim kojma nije si dostojan ni noge oprati moja merdo u oblandi merde! Za tebe jesam heroj,jer 1.novembra 1991 godine rekao tvojim-kad se nije smjelo- idolima-idiotima da nijesam nikada niti ću služiti gorega od sebe! Đe si ti u svemu tome-reci konačno,uz obavezno istaknutio ime i przime koje kriješ kao ti setre “noćne dame” koje sve što rade rade iz ljubavi-za razliku od tebe????!Požuri i vrati se u zavjetrinu-g…vlasnika tvoje nesretne glave- da te bura ne opali!!!!!!

  • E a da tim je vrhovni komandant naredio poša bi Jokasu poša i to sve sa redenike da dovedeš koju kravu iz Konavala da je muzeš ko sad nas. Galiote bez repa i korijena. Čuj Derinjak, okle ti to preyime ko ti ga nađenu Bog svjeti samo yna a ti vjeruješ u sve. U koju si stranku Jole odluči se. i u koji vijek živiš ,

 14. da jedan nas sugradjanin koji cine Kotor bogatijim i specificnim i originalnim,neka nam Ljubo pozivi jos mnogo mnogo ljeta da ga ni glava ne zaboli.

 15. Borota,duguješ neke odgovore!!Ali to nije razlog da te ne upozorim,smanji onu dozu ljekova-statistike,jer osjećam da ti je pojačano pečenje-peckanje u duši bez duše!Sve su to recidivi tvoje ljubavi i tvojih predka prema onima koji ne baštine tvoju vjeru!!!

  • Kome sve ti dugujes. Jadko nesretni. Koga si sve Jole osklapio i sto …Ne brljaj odje gdje se zbori o Homenima urarima. Oni su vrijedni, posteni i poznati. Njihova srca kucaju poput Kotorskoga sata za sve vjekove ovoga grada. A tvoje Jole kuca samo ka se puca i odi u boj. Ti si ratni heroj , zato druze stoj i reci lozinku i ne brljaj vise obraz svoj jer ga i nemas. Ižele ga tice. Koga ti da upozoravaš. Za razliku od tebe i tvojih ja sam ostao i bit ću ateista .

 16. Sve najbolje za poštenog radnika i odanog sugradjanina, koji ne da da vrjeme u Kotor naš premili grad stane. Živio nam Ljubo neka ti je nazdravlje. E ovo je čovjek sjede glave i velike pameti a ne JOLE festađun i odi mi dodji mi.

 17. Bravo za ovaj krasni razgovor , slike, sve. Skala je najbolja.Svaka vama čast!
  Ljubinko živio ti i sat sto godina !!!!!!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].