Nezaštićena podmorska arheološka nalazišta Crnogorskog primorja

1
prof. dr Milenko Pasinović

prof. dr Milenko Pasinović

prof. dr Milenko Pasinović

U susret donošenju novog zakona o morskom dobru prof. dr Milenko Pasinović – turizmolog posebnu pažnju posvećuje pitanju zaštite i valorizacije podmorskih arheoloških nalazišta koji su pravo bogatstvo i atrakcija u našem moru, a postojećim zakonom je potpuno zapostavljeno.

On je za Skala radio podsjetio da je Nacrt zakona o morskom dobru vraćen je na izmjene i dopune, a zakon ne znači ništa ako se ne  primjenjuje.

“Primjera radi, postojeći Zakon nije otimao ničiju obalu, duboko 2 km u kopno, nego je ta obala povezana kanalima koji su u vezi sa morem. Takvi se kanali, njihova obala, u smislu člana 2 postojećeg zakona, smatraju dijelom morskog dobra”, primjećuje Pasinović.

No, očigledno, u pitanju su drugi razlozi.

Postojeći Zakon ne dozvoljava eksploataciju podmorskih arheoloških nalazišta, a ona se, očigledno, eksploatišu do osiromašenja.

Ni jedno od oko 30 arheoloških nalazišta na Crnogorskom primorju nije zaštićeno kavezom.

Za to je bilo razloga i vremena, konstatuje Pasinović, uz pitanje nije valjada postojeći Zakon o morskom dobru za to kriv?

U SAD se od razgledanja podmorskih arheoloških nalazišta godišnje ostvaruje prihod od nekoliko milona USD.

Postojeći Zakon nije dozvoljavao privatizaciju obale, ali takvih slučajeva imamo u izobilju.

Pronalazak Kolumbove karavele “Santa Marija” kojom je otkrio Ameriku, u vodama Karipskog mora, predstavlja najposjećenije podmorsko arheološko nalazište.

“Mi, na žalost, još nijesmo uspjeli, makar, dio onoga što je ostalo u Risanskom zalivu, da zaštitimo, u fizičkom smislu zaštite. Pravno jesmo. Sidrenje plovila na pojedinim lokacijama, sve više potvrđuje ovo o čemu govorim”, kazao je Pasinović.

Dakle, donesimo novi zakon o morskom dobru. Smanjimo zaštićeni prostor pojasa morskog dobra, sadašnje površine oko 58 km, ako time  nešto dobijamo od značaja za državu, njene građane, mišljenja je prof. Pasinović.

“Smanjili smo i zaštićeni prostor područja Kotora upisanog u svjetsku baštinu UNESCO-a, vjerovatno iz nekog razloga koji nije na štetu države ni njenih građana, a ni statusa zaštite ovog prostora”, rekao je on.

“Građani očekuju da će novi Zakon o morskom dobru biti u funkciji stvarne zaštite ne samo dijela kopna i obale, već mora i podmorja. Dovoljno je prošlo vremena da se uoče greške i propusti zakonodavne prirode i stvarne primjene”, mišljenja je Pasinović.

1 KOMENTAR

  1. “…Ni jedno od oko 30 arheoloških nalazišta na Crnogorskom primorju nije zaštićeno kavezom…”
    “…U SAD se od razgledanja podmorskih arheoloških nalazišta godišnje ostvaruje prihod od nekoliko milona USD…”
    Uvaženi profesore, kako da podvodna arheološka nalazišta zaštićuju kavezom, oni koje treba staviti u kavez?
    Ne trebate ići za primjerom u USD. Dovoljno je vidjeti primjere iz susjedne Hrvatske – kako su i koliko podvodnih arheoloških nalazišta oni zaštitili kavezom i koliko ubiraju prihoda od razgledanja ovih lokaliteta.
    Jedan arheolog, sa skromnim znanjem o podvodnoj arheologiji Vam saopštava, da je još od 2010.godine precizirana obaveza formiranja Odjelljenja za podvodnu arheologiju sa sjedištem u Kotoru. Čitali smo na portalima da je i određeni broj arheologa i konzervatora dobio certifikate za podvodna istraživanja, a sjećamo se i pompeznog dodjeljivanja opreme za ronjenje koje im je priredio Ministar Mićunović, u Ministarstvu kulture. I, poslije ove predstave koju je režirao, ništa.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].