Nerma Dobardžić: Nasilje u porodici nije privatna stvar

0
Nerma Dobardžić

Međunarodni je dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Koliko su žene žrtve nasilja danas spremnije da o tome javno govore u odnosu na minuli period, kada je nasilje nad njima bila tabu tema po sistemu – trpi i ćuti, Skala radio je pitao Nermu Dobardžić, zamjenicu Zaštitnika za oblast zaštite od diskriminacije.

“Izuzetno je važno prijaviti ova djela uz snažno djelovanje svih subjekata društva i to više na prevenciji tako što ćemo osnažiti i žrtve i svjedoke da uvijek prijave nasilje nekoj od institucija. Kad govorimo o nasilju prema ženama od strane muškaraca važno je da ne govorimo o svim muškarcima, već konkretno o vrlo konkretnim osobama koji imaju svoje ime i prezime”, navela je ona.

Zato se u osvjetljavanju ovog problema uvijek naglašava da se tu ne radi o dvije suprotstavljene strane, o ženama na jednoj i muškarcima na drugoj strani, već o zajedničkom društveno i rodno uslovljenom problemu, kaže Dobardžićeva.

Ona naglašava da nasilje u porodici prema ženama nikada nije privatna stvar. Da žrtve nasilja u porodici ne snose krivicu za nasilje koje je prema njima izvršeno.

Za nasilje je uvijek kriv i odgovoran nasilnik.

“U borbi protiv nasilja je potrebno ojačati kadrovske i finansijske organe starateljstva kako bi odgovorili svim izazovima u oblasti rodno zasnovanog nasilja i nasilja u porodici. Takođe je, smatra naša sagovornica, potrebno osigurati kontinuirane edukacije  u ovim oblastima sa posebnim osvrtom na njihov uticaj na predaju djeteta u izvrnom postupku”, kaže ona.

Institucija zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore preporučuje da se promoviše zakon o besplatnoj pravnoj pomoći među postupajućim sudijama koji bi poučavali žrtvu o pravu na besplatnu pravnu pomoć.

“Posebnu pažnju neophodno je posvetiti stambenom zbrinjavanju žena, žrtava nasilja  u porodici i rodno zasnovanog nasilja, i njihovom ekonomskom osnaživanju. Da se nastavi edukacija nosilaca pravosudnih funkcija sa upoznavanjem i sa preporukama UN Komiteta”, navela je Dobardžić.

Takođe je, podsjeća zamjenica zaštitnika za ljudska prava, neophodno uvesti obavezu vođenja rodno osjetljive statistike koja se odnosi na prijave nasilja sa podjelom na posebno osjetljive grupe kao što su djevojčice, starije žene, žene sa invaliditetom, Romkinje i slično.

Mora se nastaviti sa ciljanim medijskim kampanjama i djelovati na osvješćivanju društva da nasilje u porodici nije privatna stvar nego prekršajno djelo, zaključila je Dobardžićeva za Skala radio, uz poruku da nasilnici nikada ne mnogu biti jači od porodice, društva i institucija sistema.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].