Nerad Ministarstva kulture Crne Gore i vanzemaljski honorari sprječavaju izradu PUP-a Kotora

17
Kotor

PUP

Godinama već Kotorani s nestrpljenjem čekaju donošenje Prostornog urbanističkog plana. Radi se o planskom dokumentu koji sadrži mjere i instrumente za neposrednu primjenu pravila uređenja i korišćenja prostora u planovima nižeg reda (urbanistički planovi) kao i pravila za uređenje prostora koji u urbanističkim planovima nijesu obuhvaćeni.
Na naše, po stoti put postavljeno pitanje opštinskom Sekretarijatu za urbanizam, građevinarstvo i prostorno planiranje kad će PUP, Slavića Vojinivić, sekretarka ovog Sekretarijata nam je odgovorila da nema novih informacija. Ona je kazala da je poslata urgencija obrađivaču plana AG Info plan Budva koji je odgovorio da se i dalje radi na usaglašavanju PUP-a opštine Kotor sa Prostornim planom posebne namjene za obalno područje, koji je još uvijek u radnoj verziji.
Drugi razlog nedonošenja Prostornog urbanističkog plana Kotora, po riječima Vojinovićeve, je izrada Studije zaštite kulturnih dobara koju radi Uprava za zaštitu kulturnih dobara,  pri Ministarstvu kulture i za koju nema informacije kada će biti završena.
Sekretarijat za urbanizam je do sada organizovao više sastanaka Savjeta za praćenje izrade PUP-a koji je oformila predsjednica opštine i koji je iz svih sfera planskog rješavanja prostora dao primjedbe obrađivaču plana, potrebne za ugrađivanje u planski dokument.
Mi smo došli  do informacija. Istina, zvaničnih od direktorice Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastaziju Miranović ali i nezvaničnih ali vrlo pouzdanih iz iste kuće.
Direktorica Uprave za zaštitu kulturnih dobara Anastazija Miranović nam je kazala da je Uprava formirala tim za izradu Studije zaštite za PUP Kotora koji je počeo da radi na jesen 2013. godine.
-Tim je obišao teren, uradio sadržaje i počeo da radi. Međutim, zbog završetka projekta Revalorizacije kulturnih dobara Crne Gore koji je bio u prioritetu, obustavljen je rad na izradi Studije zaštite kulturnih dobara,  jer isti kadar koji radi Studiju učestvuje i u revalorizaciji. Projekat Revalorizacije kulturnih dobara Crne Gore će biti završen sljedećeg mjeseca, a nakon toga će se prionuti na izradi Studije zaštite za PUP Kotora, kazala je Miranovićeva.
Postoji i druga strana medalje. Ministarstvo kulture Crne Gore i tadašnja desna ruka ministra Mićunovića, a i današnja,  za koju se ne zna đe rabota, Lidija Ljesar se tri godine nijesu okretali na zakonsku obavezu završetka projekta Revalorizacije kulturnih dobara Crne Gore, koji je trebao da bude gotov avgusta 2013. godine.
Taj nemar i nerad uslovio je da se obustavi rad na izradi Studije zaštite za PUP Kotora i da se sve raspoložive snage i timovi koje je Ljesar formirala, usmjere  na zaboravljenu izradu Revalorizacije kulturnih dobara. To što Kotor čeka, nije prvi put.
Još jedan razlog, krupniji od ovog  prvog  je pitanje honorara.
Kada su članovi tima selektorke Ljesar čuli da se za to mogu uzeti pozamašni novci a niko ništa ne daje, niti se zna ko će platiti prekovremenu rabotu u toku radnog vremena, došlo je do pobune koja je dovela do prekida daljih radova na Studiji. Nosilac  tadašnjih aktivnosti je bivši Regionalni zavod za zaštitu spomenika kulture Kotor na čijem čelu je bila pravnica Ružica Ivanović.
Onome ko zna, a takvih je zaista malo, jasno je da se sve vrti oko novca i nerada. Podlogu za Studiju je dao pok. arhitekta Svetislav Vučenović u brošuri BOKA, sa temom „Tretman svetske baštine Kotora u Studiji za prostorni plan 2009.“, na 64 strane. Potrebno je bilo taj tekst, kaže nam izvor doraditi, uraditi grafički prikaz, mape kulturnih dobara koje traži UNESCO za zaštićeno područje i sve bi do sada bilo završeno. Inače, arhitekta Vučenović je za Studiju, kako  nezvanično saznajemo dobio honorar od 5.000 eura od strane kotorskog Regionalnog zavoda od koga je i bio angažovan i koji je bio obavezan da ovaj dokumnt uradi.
Da ne pominjemo kapitalno djelo istog autora  „Graditeljsko nasljeđe Kotora“, đe je sve napisano.
Nakon svega, činjenica je da su napravljeni krupni propusti koji se ne mogu niti smiju tolerisati. Treba preispitati ko je, koliko i za koje potrebe uzimao nemilice novac poreskih obveznika. Taj podatak treba javno da saopšte Lidija Ljesar i Ružica Ivanović.

17 KOMENTARI

 1. Ovo je prevršilo svaku mjeru. I nikome ništa, gospođe i dalje vladaju podržane s vrha dvije partij. Jediono ih njihova međusobna svađa i raskol mogu razdvojiti a onda kreće pljuvaonica.I ono najteže ne zna se koja o kojoj više delikatnosti zna. Sve se zna djevojke.

 2. Hvala Skala radiju da je postavio ovo pitanje. Kad ce takvi poceti da odgovaraju i za ucinjeno i za neucinjeno!?
  Zanimljiv je podatak da Lidija Ljesar nije bila clan ni jednog tima za revalorizaciju koje je formirala gospodja Simovic, tadasnja direktorica uprave.
  Nije bila dodatno angazovana i pored cinjenice da je, kazu upuceni, gospodja Ljesar zahtijevala vidjene pozicije u radnim timovima. Doduse, tada u radnim timovima nije bilo ni Dobrile ni Ruzice, a pripravnici i pocetnici nijesu obavljali poslove eksperskog kadra.

  • Ne zalijeći se Držiću. Ne poznaješ ti situaciju prije
   raskola čuvene trojke: Lidija, Ružica i Snježa. Nijesu se
   razdvajale više nego “praščja ….”. E, kad je puklo puklo je.
   Ali, interesantno je da sve tri šute. Ni riječi. Zašto? Što
   misliš?

   • A ti navodno poznaš situaciju. Reci nam onda pa da znamo i mi. Samo nam prije toga objasni što te to u Marinovom komentaru tako pogodilo. Možda istina ????!!!
    Poslje toga podji na google i vidi što je sve bilo. A onda se na kraju vrati na članak gospodina Mandića i komentariši ga i polemiši ako hoćeš, a mani se Snježe i praznih priča.

    • E, Držiću, Držiću! Izgleda da ti imaš “kratko pamćenje”. Pa nijesam ja uveo u priču Snježu, tj. gospođu Simović, nego ti. Pročitaj svoj komentar ponovo.
     Kada te zaboljela istina, onda “mani se Snježe”.
     A što se tiče Radio Skale i gospodina Mandića, nemoj ih tako braniti, nego stani uz njih imenom i prezimenom, jer to oni zaslužuju, a ne da im pod šifrom odaješ priznanja.
     A, poznajem li situaciju poznajem i to ne navodno, kao ti. Ali zašto bih ja tebe sa njom upoznavao? Potrudi se malo, pa ćeš doći do istih zaključaka, na osnovu činjenica i istine.
     Zdrav mi i živ bio! I uzbrdo brz!

 3. Ko je koliko I kad I za što uzeo je tek mali dio problema
  Rasturen sistem zaštite , poigravanje sa vitalnim interesima ovog grada, a I države, šikaniranje rijetkih stručnjaka sa integritetom, ponižavanje gradjana……
  TO JE PROBLEM

  • Izgleda da tebi ne smeta što se “uzima”, već ko “uzima”.
   Obzirom da ponavljaš komentar od prije dva dana, očito da nijesi shvatio(la) suštinu problema i ako ti je objašnjena. Ili možda imaš neki skriveni interes.
   Pa sistem zaštite je rasturen, a “stručnjaci sa autoritetom” sklonjeni, upravo da bi se “uzimali” šoldi. E, sad što ti šikanirani “stručnjaci sa autoritetom” ćute kao zaliveni i to bi se moglo analizirati i to je PROBLEM.

   • ……..Pa sistem zaštite je rasturen, a “stručnjaci sa autoritetom” sklonjeni, upravo da bi se “uzimali” šoldi. E, sad što ti šikanirani “stručnjaci sa autoritetom” ćute kao zaliveni i to bi se moglo analizirati i to je PROBLEM…

    Jednim dijelom si u pravu. Sa druge strane nije to baš jednostavno.
    Hoćeš li mi ti djecu hraniti ako sjutra na moje mjesto prime drugog?

    • Pa što ne kažeš da ti radiš u instituciji zaštite. Drago mi je da sam u pravu.
     Ali, šjori moji, mnogo ste prepadeni, pa trpite. Onda bolje ništa ne komentarišite. Bilo bi korektnije. Jer, ovako izgleda očekujete da vam sve riješi Radio Skala i Slavko. Ne može tako. Morate i vi nešto nešto činjeti da bi se stanje promijenilo.

 4. Ovo je strašno ovo je za krivičnu odgovornost. Ovako nas sve veslati jeli? i ko ? a mi stvarno kao bravi.

 5. Ko je god napisao ovaj tekst, sve je u pravu. Konacno da neko imenom obiljezi one koji koce razvoj Kotora

 6. Taj podatak (“ko je,koliko i za koje potrebe uzimao nemilice novac poreskih obveznika”) nećete dobiti od navedenih gospođa.
  Međutim, “zli jezici” kažu da je Ljesarka samo pred kraj prošle godine uzela za Revalorizaciju 24.000 €, a Komisiji prikazala za čitavu 2013.godinu 5.000 €.
  Ni to nije kraj. “Zli jezici” dalje kažu da je istu Ljesarku na početku 2014.godine, gospođa Medenica častila sa 5.000€, plus fiktivne dnevnice za njen navodni rad na konzervaciji mozaika u Budvi.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].