Nepoštovanje uredbe o održavanju čistoće i nedostatak čistača uzrok komunalnog nereda

3
smeće đe mu mjesto nije

Zoran Mrdak

Zoran Mrdak

Turistička sezona je u jeku, a stari grad Kotor na mnogim mjestima je prljav sa otpadom đe mu nije ni mjesto ni vrijeme.

Glavni problem u starom gradu, po riječima Zorana Mrdaka, direktora kotorskog Komunalnog preduzeća je odlaganje otpada u vrijeme koje nije predviđeno na osnovu opštinske uredbe o održavanju čistoće, kojom je propisano da se smeće iznosi ujutro do 8 sati i popodne između 16 i 17 sati.

Poslije 23 sata komunalni otpad posebno iz ugostiteljskih objekata se iznosi na brojnim mjestima, a crne tačke su kod bivšeg zatvora, zatim ispred zgrade Skupštine opštine Kotor, ispred lokala “Cezare” i to na mjestima gdje nijesu postavljeni kontejneri.

Da slika i posao komunalcima bude još gora su kese sa zagorjelim uljem iz kuhinja brojnih restorana koje se vuku pločnicima ostavljajući masan trag koji je teško oprati.

“Neki komunalci rade i po 15 sati, ali se ne može očekivati da samo oni održavaju čistoću u gradu. Muku mučimo prebacujući komunalce sa jedne na drugui lokaciju i nekako se snalazimo i pojačavamo posao koliko možemo”, rekao je Mrdak.

U komunalnom preduzeću je tokom ljeta veliki problem i sa radnom snagom, jer niko neće u čistače, a sezonska radna snaga odlazi ljeti uglavnom u Srbiju i Makedoniju na svoja imanja koja obrađuju, kazao je Mrdak.

On apeluje na ugostitelje da ne odlažu ostatak hrane, a posebno ulja na mjestima koja za to nijesu propisana.

Ovaj veoma izraženi problem mora biti predmet i Komunalne policije, kazao je Mrdak.

3 KOMENTARI

 1. Džabe apeli, džaba molbe i upozorenja, bez oštrih represivnih
  mjera nesavjesni građani se neće dozvati
  elementarnom komunalnom redu.
  Da li je neki ugostitelj oštro novčano kažnjen zato što
  nepropisno odlaže upotrijebljeno ulje iz friteza, upropašćavajući
  pločnik po kaletama??
  Nije kažnjen, niti će biti.
  Komunalna policija ima puno razumijevanje za nepočinstva
  ugostitelja. Čak ako nekome i podnesu prijavu, Sud će ih
  nakon žalbe osloboditi “zbog nedostatka dokaza”.
  Sve se vrti u začaranom krugu bezakonja, gdje je
  politika duboko umiješala prste.

 2. Zašto se ne organizira sakupljanje ulja određenim danima po restoranima u starom gradu? Sigurna sam da je uz malo dobre volje i sredstava ostvarivo. A naš Kotor će biti čistiji,

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].