(Ne)moguća misija Savjeta kotorskog Kulturnog centra

18
Kulturni centar Kotor

U kotorskom Kulturnom centru za koji dan biće kapitalnih novitadi. Bira se čelnica Centra. Tri su kandidatkinje. Jedna je dosadašnja vd direktorice Marija Bernard, vjenčana kuma predsjednika kotorske opštine Vladimira Jokića, jedina titula koja je kvalifikovala, iako mimo zakona, za vrhovno mjesto ove prestižne kotorske ustanove kulture. Bernard je završila trogodišnji studij na Fakultetu za turizam i hotelijestvo u Kotoru i nikada nije radila u kulturi.

Druga dolazi iz kolektiva. Zove se Tanja Miljenović i diplomirana je na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore.

Treća je dramaturškinja Marija Čolpa, magistrica kulture i doktorantkinja.

Izbor će, po statutu Centra, obaviti Savjet. Njega čini Dušan Davidović, penzioner, Darko Antović, profesor na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju, Dragiša Borović, penzioner, Anka Krivokapić, domaćica i Vanja Jovanović, članica iz redova kolektiva.

To je onaj isti Savjet koji je brzopotezno smijenio tadašnjeg direktora Miloša Dževerdanovića zbog toga što raniji saziv Savjeta nije razmatrao plan i program Centra.

Dakle, četiri člana Savjeta pronašli su da je Dževerdanović kriv što se raniji Savjet nije sastao i što nije donio odluku iz sopstvene nadležnosti. Jasno je članovima Savjeta bilo da je takvo obrazloženje u sukobu sa zdravim razumom i zakonom, ali je činjenica da je pristojna finansijska apanaža (200 eura mjesečno), bila značajno ispred bilo kakve moralne i ljudske dileme. Sproveli su naum a pravne institucije Crne Gore će ocijeniti njihovu zakonitost.

Ovoga puta Savjet je pod budnim okom javnosti. Jasno je da je konkurs nacrtan za vjenčanu kumu predsjednika kotorske opštine Mariju Bernard, ali je takođe jasno da su njene karakteristike i rezultati rada koji se traže daleko iza ostale dvije kandidatkinje. Interesantno će biti kako će Savjet, tačnije jedan njen član makar, prof. dr Darko Antović, koji bi morao biti pedagog, da mu je istina i stručnost sveta, podići ruku za kandidatkinju koja ne ispunjava uslove i koja je ispod ostale dvije konkuretkinje prijavljene na konkurs? Kako će, ukoliko se to dogodi, obrazložiti odluku zbog koje bi se svako zdravorazuman crvenio? Ali ne samo crvenio. Obrazlagaće je, ako se ustanovi da nije u skladu sa zakonom i pred sudom, jer bi bilo potpuno jasno da se radi o političkoj i ko zna kojoj i kakvoj još korupciji.

Podsjetimo da su članovi Savjeta deklarativni borci za dobrobit Kotora i njegov kulturni i društveni razvoj i prestiž. Pa ako je to tako onda nemamo razlog da sumnjamo u pošten i nepristrasan izbor prvog čovjeka kotorskog Kulturnog centra.

A kakve referense imaju kandidatkinje kojima će na crtu trogodišnja bečerol kuma predsjednika opština, prosudite sami.

MARIJA ČOLPA je studirala dramaturgiju na Akademiji umetnosti u Beogradu 2002-2005 u klasi prof. Siniše Kovačevića. Potom na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju i završila Stepen Bachelor (BA) 2011. i stepen specijaliste (Spec.Art.) 2012. dramaturgije u klasi prof. Stevana Koprivice. Završila je master studije dramaturgije na Univerzitetu za audio vizuelna umetnost Evropska Filmska Akademija ESRA Pariz – Skopje -Njujork, kod mentora prof. Jordana Plevneša.

Autorica je drama: Plan B (pozorišna drama) 2003, Teutina maska (pozorišna drama) 2004, Žižula I Čičak, povrćna bajka sa voćnim završetkom (lutkarski igrokaz) 2010, Lov na vepra (pozorišna drama) 2011, Rade Tomov (libretto za operetu – koautor sa Bosiljkom Pušić) 2013, Ljubi da prođe (melodrama) 2012, Omnibus za parove (dramski igrokaz) 2012, Fljora (zatvorski ženski komad – drama) 2013.

Autorica je scenarija: Tre sorelle (scenario za film) 2002, Maškare (TV serija) 2003, Tre sorelle (scenario za film) 2005, Persijsko ogledalo (TV serija od sedam epizoda) 2005, Prva dama Zelenike (scenario za film) 2009, Lov na vepra (scenario za film – koscenarista sa Ružicom Vasić) 2012,Podmorje Crne Gore – Potopljeni brodovi (TV serija od dvanaest epizoda u HD-u) 2012.

Napisala je knjige: Bokeška kužina (Matica crnogorska i Nezavisni nedjeljnik Monitor, Podgorica) 2008, Ćakule od kužine (Matica crnogorska, Podgorica) 2009, Plan B, drame: Plan B i Teutina maska i scenarija: Maškare i Tre sorelle (Hercegnovsko pozorište, Herceg Novi) 2011, Ljubičasti kuvar (SO Plav) 2012, Priče iz herbarijuma (Matica crnogorska, Podgorica) 2014, Recepti za ljubav (Komuna, Podgorica) 2014.

Čolpa je autorica eseja: Ženske priče (Časopis za društvena pitanja nauku i kulturu, Matica crnogorska, Podgorica) 2010, Eros u mojoj drami (u knjizi Estetika erotskog teatra prof. dr Radoslav Lazić, Beograd) 2013.

Autorica je brojnih tekstova, kolumna, prikaza.

Dobitnica je brojnih stručnih nagrada i priznanja i uspješna organizatorka velikog broja kulturnih manifestacija.

TATJANA MILJENOVIĆ je diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta Crne Gore, na odsijeku za Engleski jezik i književnost. Zaposlena u Kulturnom centru od 2013. god. Bila JE direktorica Someplace Else Montenegro doo u Kotoru, prije toga u istoj firmi web site kootdinator i agent prodaje i savjetnik za prodaju. Firma se bavila građevinskim projektima, prodajom, izdavanjem i održavanjem nekretnina. Ima licencu turističkog vodiča. Govori fluentno engleski i italijanski, napredno poznavanje rada na računaru. Miljenović ima izražene organizacione sposobnosti.

MARIJA BERNARD, vjenčana kuma predsjednika kotorske opštine Vladimira Jokića završila je trogodišnji studij na Fakultetu za Turizam i hotelijerstvo u Kotoru. Radila je kao službenica u lizing kompaniji Slizing u Podgorici.

18 KOMENTARI

 1. Sve je to lepo, ali sve kandidatkinje trebaju da govore tecno bar jedan svetski jezik. Kultura nije vise lokalna stvar, vec globalna?

 2. Nas slušaoce Skala radio Kotor-nastanjeni na “Crveni brijeg” zanima oće li “Skala” u narednom periodu “reprizirati-iz Arhiva radia” plagijate današnje veleposlanice ND MNE u Rimu gospođe Vlahović..eks profesorice Univerzuma u Baru..ulica DrpišeSve,bb ” Primoraka”? Pitanje nije umjesno-ali je na mjestu..prilagođeno vrmenu i prostoru-koje zahtijeva pozornost u uslovima kada ljudi teže-bježeći od istine da samo “asini ne mijenjaju mišljenja-stavove u čorbi nagona”?

 3. Kotorska OZNA(ćakulone)-sve dozna….? A zna li odakle i ko je finacirao(eli su to ino fondovi i sl.) današnje vlasnike radio i TV medija(privatluk-o trošku OZNE?)..diljem našle lipe Domovine?

 4. Mozda je bitnije od pitanja ko je čiji brat,sestra ili kuma jel ova ustanova bolja ili losija pod ovim menadzmentom. Jel napredak ili sunovrat? Ima li ko da napise koju informaciju o tome, pa da znam i ja. Ima tu igrača za sva vremena pa po njima se moze znati u kom pravcu duvaju neki vjetrovi. Oni znaju koju lađu da izaberu na vrijeme. Primaklo se vrijeme…

 5. Blago,blago čistač(kaljuža) na brodu pita kolegu…esi li bogu ti do breveta doša u Kotor ili u Bar..?

 6. O stručnosti i izuzetnim referencama cijenje gospođe Čolpe je suvišno komentarisati .Kao uposleni neposlušni đak ove ustanove bila bih neizmjerno sretna da Tanja dođe na mjesto direktorice.Izuzetno sposobna borbena srčana i žena sa puno kvalifikacija.Od svega najznačajnijeg je činjenica da je ČOVJEK.Stara Kineska poslovica glasi pred učenim čovjekom dagnite glavu a pred dobrim padnite na koljena.E da vidimo pred čim ili kim će upravni odbor sagnuti glavu

 7. Ne trućajte, torokuše, kalašture besposlene! Umjesto što gnjavite tu tipkovnicu, večeras potrošite pet evrova i pođite u KC pa pogledajte ŽENIDBU besmrtnog Gogolja. Protagonisti su mladi i perspektivni glumci CNP. Kladio bih se da niko od vas koji neumorno tipkate, ne znate kad ste zadnji put vidjeli neku pozorišnu predstavu. Ne znate naslov knjige koju ste zadnju pročiutali… Znate samo da lajete i oblajavate. Sramota! Zastiđe!

  • Bas je neka muskarcina ovaj Revizor, krepana dusa. Mora bit da je jaaaako i pametan uz to. Pi, ljigavce lajavi.

   • Nemo tako Marija. Oli ne vidis da je revizor pun kuTlure pa nacitan pa od teatra a jezicina mu grdja od najgore zenetine. Bljuje vatru pljuje a na put bice fini gospar ko u p…

  • Pametan neki čovjek ovaj “Retrovizor”
   Koja kultura iz njega izvire, a po pisanju mu se vidi da odiše umjetnošću. Što ti bi, jadan ne bio, pa mi ti nismo ništa skrivili. Ajde malo prilegni, možda si umoran od velikog čitanja. Bogami ni Nobelovu titulu da si osvojio, a ne pročitao ” MIRKA I SLAVKA”

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].