Nebeski dodiri

0

Putopisne impresije  Milana BRDARA

Uzdisaj vjetra nosi mirise mora, a more, poput ogledala beskrajnog, obasjava obalu Crne Gore. Ovdje, gdje se nebo i zemlja grle, gdje planine ljube oblake, a vode smiruju i najbujnije misli, rađa se priča koja prelazi granice vremena i prostora. Crna Gora, biser Balkana, čini se kao da je krojena od božanske ruke, svilena marama koja leprša na povjetarcu slobode.

Ovaj komadić raja, utkan u mrežu prirodnih čuda i kulturnih dragulja, očarava mene, čiji je korijen ođe,  dok korakom prolazim svaki njen dio. Ođe, svaki kamen nosi i slavu i  teret prošlosti, svaki prozor skriva priču, a svako staro drvo svjedoči o vremenu koje teče kao rijeka, ali ostavlja duboke brazde u kamenu sjećanja.

Na putu ka dolje, prepuštam se  čarima prirode, zastajući da upijem ljepotu moje najmilije. Svaka brazda u kamenu otkriva priču o snazi prirode, o njenom nesalomivom karakteru, o vječnoj igri između vode i stijena. Dok se vozim kroz zelene doline i prelazim preko planinskih vrhova, osjećam se kao da postajemo dio ovog pejzaža, kao da su moje misli postale jedno sa šapatima vjetra.

Na obali Jadranskog mora, Budva sjaji poput bisera na ogrlici, a zalazak sunca stvara svjetlosne akorde koji mame osmijehe zaljubljenika i pjesnika. Svaki val nosi sa sobom nemirnu dušu, a svaki zrak sunca dodir ljubavi i slobode.

I dok se penjem do vrha Lovćena, osjećamo kako duh velikog Pjesnika nadzire ove prostore, dajući im dodatnu snagu i dostojanstvo. Sa vrha, pogled seže do krajeva gdje se nebo dodiruje s morem, gdje se granice gube i ostaje samo beskonačnost.

Crna Gora nije samo zemlja, ona je živa poezija, pjesma koja se iznova rađa u srcima onih koji je posjete. Njeni pejzaži su platno na kojem priroda slika svoje najdivnije slike, a njena kultura je bogatstvo koje se prenosi s koljena na koljeno.

I onda kada  se rastajem od Crne Gore, osjećam da mi nije oduzela ništa, već mi je darovala dio svoje vječnosti, dio svoje ljepote koja će ostati urezana u mojoj duši zauvijek. Jer, ljepota Crne Gore nije prolazna, ona je vječna, kao i ljubav prema njoj koja će me uvijek vraćati u njen zagrljaj.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].