Naučni skup “Njegoševi dani” počeli u Perastu

0
Rektor crnogorskog univerziteta Miranović

Njegoševi dani

U Muzeju grada Perasta, pozdravljajući početak naučnog skupa “Njegoševi dani” akademik Predrag Miranović, rektor Univerziteta Crne Gore  kazao je da su prethodni simpozijumi dali neprocjenjive rezultate koji su Filozofski fakultet, a kroz njega i Univerzitet Crne Gore aktivno uključili u moderne slavističke tokove, znatno proširili mogućnosti naučnog izučavanja Njegoševog stvaralaštva, a mnogobrojni naučni radovi i objavljeni u prethodne tri godine, učinili su simpozijum poznatim daleko iznad granica Crne Gore.

On je izrazio zadovoljstvo činjenicom da četvrtu godinu za redom Univerzitet Crne Gore, Filozofski fakultet, Instiut za jezike i književnost i Studijski program za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti organizuju “Njegoševe dane”.

U radu skupa učestvuje 60 renomiranih naučnika iz najznačajnijih slavističkih centara širom Evrope.

Rektor Miranović vjerujeda će i ovaj simpozuijum biti mjesto plodotvorne razmjene ideja jer je ovo važna manifestacija koja je od prvog okupljanja 2008. godine na Cetinju stekla naročit naučni i kulturni značaj.

160 godina poslije života pjesnika i vladara, neiscrpna je sfera književno-teorijskih jezičko-stilskih i društveno-istorijskih pitanja.

Samo ta činjenica dovoljno govori o veličini ovog crnogorskog pjesničkog autoriteta, čija nas je snaga i danas ovdje okupila, kazao je Miranović.

Prof. dr Blagoje Cerović, dekan Filozofskog fakulteta u Nikšiću, pozdravljajući prisutne je kazao da “Njegoševi dani” daju mogućnost za bavljenje temama koje su od širokog i aktuelnog značaja.

On je tokom zimskog semestra najavio održavanje naučnog skupa povodom 100 godina od rođenja Milovana Đilasa i zahvalio gradonačelnici Kotora Mariji Ćatović koja je odmah prihvatila da “Njegoševi dani” budu zajednička manifestacija.

O aktuelnim jezičkim temama, uzrocima i posljedicama dezintegracije jugoslovenske semiosfere  govorila je prof. dr Tatjana Bečanović, predsjednica Organizacionog odbora ovog skupa.

Dezintegracija jugoslovenske semio sfere uključuje dezintegraciju srpsko-hrvatskog jezičkog standarda i nacionalistička iživljavanja nad jezikom, koji postaje osnovno sredstvo mitologizacije.

Mrtvi kultovi su komični, ali živi nikad nisu bezazleni, kazala je Bečanovićeva.

Kao rezultat trogodišnje naučne aktivnosti nastala su tri zbornika u kojim je objavljeno 107 naučnih radova, od kojih se najveći broj bavi izučavanjem crnogorskog jezika, književnosti i kulture.

“Dakle, Montenegristika se nalazi na čvrstim temeljima koji su postavljeni na Studijskom programu za crnogorski jezik i južnoslovenske književnosti i u Njegoševim danima”, kazala je Bečanović.

Velikosrpske konstrukcije o identitetu i agresivnosti ideoloških i kulturnih kodova srpskog nacionalizma koji poriče postojanje bilo kog drugog oblika identiteta djeluju kao protivni mehanizam balkanskih identitetskih obrazaca kao moćna samo negacija velikosrpske strategije.

Apstraktna zajednica kao što je nacionalna počiva na velikom broju konflikata, fantazmata i mitova koji vještački proizvode njeno jedinstvo i koheziju, poručila je Bečanovićeva.

U okviru naučnog skupa u Muzeju grada Perasta u četvrtak 1. septembra u 20 sati je književno veče posvećeno djelu Dževada Karahasana, a u petak 2. septembra u istom terminu i okrugli sto na temu “Jezička situacija u Crnoj Gori”.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].