Nasilje u školama

0

Marina Roganović

Marina Roganović

Drago Stamatović

Drago Stamatović

O nasilju  u školama i sve prisutnijoj agresiji kod učenika, neuropsihijatrica Marina Roganović za Skala radio kaže da je agresivnost odgovor na frustraciju, ali i da je dio genetike.

“Agresivnost svi posjedujemo i dio je ljudske prirode. U današnje vrijeme se agresija pojavila u svim porama našeg društva pa i kod mladih”, kaže ona.

Doktorka Roganović u našim školama nije primijetila da je razvijena prava agresivna reakcija kod učenika.

Kad se kaže agresija, uvijek se misli samo na izlive fizičkog gnijeva, a uzrok agresije kod djece je često usamljenost, strah, bespomoćnost, povrijeđenost, kao i atmosfera u kojoj dijete odrasta, objašnjava dr Roganović.

Ni jedan problem ne može se riješiti tučom, treba podsticati djecu da nam kažu što je to što ih ljuti, da ih naučimo kako da izražavaju tu ljutnju, a da to bude konstruktivno, savjetuje doktorka Roganović.

Posebno je važno mlade uključiti u različite školske i vanškolske aktivnosti.

“Ukoliko se djeca kažnjavaju, mora im se objasniti zašto i stalno razvijati pozitivan stav prema drugovima u školi. Roditelji, profesori, ljekari moraju biti primjer svojoj djeci”, zaključuje doktorka Roganović.

Direktora OŠ “Njegoš” Draga Stamatovića pitali smo ima li nasilja u ovoj kotorskoj školi i agresivnog ponašanja učenika.

On nam je odgovorio da su nestašluci i nasilje dva sasvim različita pojma, i sve što se u školi dešava, počev od malih nesporazuma među djecom rješava uprava škole, pedagoško-psihološka služba, nastavnici, roditelji i đački parlament.

U ovoj školi nema posebnih većih problema koji bi skrenili pažnju za sada, kazao je Stamatović.

U rješavanju i namlanjih problema, glavna karika je relacija između škole i roditelja, zaključio je on.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].