Naše kadetkinje na jedrenjaku “Sea Cloud”

1
Biljana i Sandra na brodu

Da nema podjele na ženske i muške profesije dokazuju prve završene kadetkinje nautičke struke kotorske Srednje pomorske škole Biljana Seper i Sandra Bojanić.

U saradnji sa njemačkom kompanijom Hansa shipping i njihovim predstavnikom Špirom Sikinićem u Crnoj Gori, Srednja pomorska škola uspjela je da ih ukrca na prestižni brod “Sea Cloud” koji između luka Sredozemlja redovno obilazi i luku Kotor.

Danas smo se na jedrenjaku “Sea Cloud II” sreli sa Biljanom Seper koja je na brodu već mjesec dana i Sandrom Bojanić koja se upravo danas ukrcala kao kadetkinja.

Biljana nam je kazala da je mjesec dana već prošlo, ali da se osjeća kao da je još kod kuće, koju je juče obišla.

“Nije lako. Teško je, ali ću se osjećati od danas mnogo bolje jer mi dolazi drugarica Sandra. Radim sve ono što se od mene kao kadetkinje traži. Penjem se na jedra, što je najteži dio posla. Polako učim. Prošla sam sejfti obuku. Na brodu ću biti šest mjeseci. Kada sam se ukrcala mislila sam da će mi biti teže. Mnogo je ljudi, članova posade iz moje države zbog čega sam vrlo zadovoljna. Učim uz ćifa. Ona mi sve govori. Prema meni su svi korektni. Kada je nevrijeme ne penjem se na jedra, ali kad sam gore osiguravam jedra, spuštam ih, skidam kasket, poslije 4-5 sati osiguravamo ih i tada je završen posao”, kazala nam je Biljana Seper.

Na ulazu u brod sreli smo i našu drugu kadetkinju Sandru Bojanić koja se dana ukrcala na brod.

Kazala nam je da će joj u početku sigurno biti teško ali da misli da su svi na brodu prijateljski nastrojeni i vjeruje da će se uklopiti u rad posade.

“Sa Biljanom sam bila često u kontaktu. Kazala mi je da je u početku bilo teško ali da je sada sve kako treba. Radiću sve ono što se od mene bude tražilo. Biće dobro”, kazala nam je uzbuđena susretom sa nepoznatim načinom života koji je pred njom sljedećih šest mjeseci Sandra Bojanić.

Na brodu “Sea Cloud II” dočekala nas je mlada žena, prvi oficir Ketrin Vitaker.

Kazala nam je da nije uobičajeno da žena bude prvi oficir na brodu, ali da se u zadnje vrijeme dosta toga promijenilo, naročito kada su u pitanju putnički brodovi.

Ona je upravo na “Sea Cloudu” prije 17 godina bila kadetkinja.

Nakon toga je plovila na raznim putničkim brodovima i vraila se na ovaj brod kao prvi oficir.

Na brodu nije jedina žena, ali svi oni zajedno čine posadu koja je potpuno ravnopravna.

“Kada je u pitanju Biljana Seper, crnogorska kadetkinja, ona radi kao kadetkinja sve poslove koji su joj namijenjeni. Vrlo je vrijedna. Već je imala priliku da se penje na jarbole, da radi sa jedrima. Sa njom je vrlo zadovoljna. Posadu koja se bavi jedrima čini od 40 – 50 uigranih članova koji moraju brzo da uče, da se privikavaju na način rada”, kazala je Vitaker.

Ketrin nam je kazala da je veliko zadovoljstvo njihovih gostiku kada se razapnu jedra i kada brod plovi bez motornog pogona, to je veliko zadovoljstvo.

Brod ima 94 putnika i 64 članova posade.

Sagrađen je 2001. godine.

Ketrin je fascinirana Kotorom i Bokom i izrazila je nadu da će jednoga dana moći doći da provede više dana u ovim jedinstvenim krajevima.

Brod “Sea Cloud” je jedinstveni jedrenjak.

Porinut je 1930. godine, dvije nakon našeg “Jadrana”.

Na njemu je šezdesetak putnika, a putovanje pod punim jedrima je izuzetan doživljaj.

Sea Cloud

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].