Nakon sedam godina usvojen DUP Prčanja i Studija o lokaciji Glavati

2
Prčanj

Sjednica SO Kotor

sa sjednice

Nakon burne rasprave i argumenata za i protiv, konačno je poslije sedam godina na današnjoj sjednici SO Kotor usvojen urbanistički plan za područje Prčanja i Studija o lokaciji Glavati.

Podsjetimo, na prethodnom zasijedanju, odbornici kotorske Skupštine su tražili da planska dokumenta o kojima je riječ dobiju punu saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma, a ne uslovnu, koja je podrazumijevala ispunjavanje četiri dodatna uslova.

Prvi je da se definiše suteren kao nadzemna etaža prema izmjenama i dopunama pravilnika, zatim da se digitalna forma uskladi sa uputsvom za primjenu pravilnika.

Sljedeći uslov je i da se u plan dodaju kordinate građevinskih i regulacionih linija, kao i urbanističkih parcela i da se razmotri mogućnost obezbjeđivanja pristupa urbanističkim parcelama kojima isti nije obezbijeđen.

Bez obzira što je obrađivač DUP-a Prčanj na prošloj sjednici Skupštine opštine Kotor informisao odbornike da je postupio po uslovima i ispravio ih na osnovu uslova Ministarstva održivog razvoja i turizma,

Skupština je zaključila da se obrađivač u pismenoj formi izjasni da je postupio po zahtjevu i ispunio sva četiri dodatna uslova resornog ministrastva.

Nekima ni to nije bilo dovoljno, izražavajući sumnju da plan neće biti usaglašen sa UNESCO-vim standardima, da će biti prekomjerna grada sa visokim spratnostima što predstavlja devastaciju prostora i opasnost da budemo brisani sa liste Svjetske kulturne i prirodne baštine.

Brunu Lončarević, odbornicu SDP-a interesovalo je da li će UNESCO prihvatiti ove planove ako nije urađena HIA, posebna studija o procjeni uticaja na životnu sredinu za područje Kotora.

Da li se i za jedan do sada donijet planski akt radila ovakva  studija i bila slična situacija, pitala je Dragica Perović, odbornica Srpskog nacionalnog saveza.

Nezavisni kandidat Milivoje Šovran u ime mjaštana Prčanja je kazao da je bolje bilo kakav nego nikakav plan, jer se time stopira razvoj Prčanja.

Dr Ivan Ilić, odbornik SDP-a se takođe složio sa tim da je bolje imati ikakav plan nego nikakav, uz činjenicu da se mora težiti razvoju ovog kraja i investiranju, ali uz izuzetno pažljiv odnos prema prostoru koji je pod zaštitom UNESCO-a.

On, kako je kazao nema primjedbi po pitanju DUP-a Prčanj, ali je izarzio dilemu u odnosu na detaljnu Studiju lokacije Glavati.

Ilić je podsjetio da ovaj prostor nije samo kulturno i istorijsko područje već i prirodno područje u kom su takođe važni zeleni prodori Raškov Brijeg i Glavati, koji su na žalost prilično devastirani posebno Kostanjica.

On je apelovao da se sačuva prirodni pejzaš Glavata i izrazio zabrinutost zbog saznanja da se na tom prostoru planira izgradnja od oko 32 hiljade kvadrata.

Stoga je potrebno dosta pažnje i brige kako se ne bi desila “zavalizacija“ ovog prostora, rekao je Ilić.

Shodno preporukama UNESCO-vih stručnjaka mora se zaštititi  graditeljsko nasljeđe i prirodna i kulturna baština ne samo Prčanja već ukupnog akvatorijuma Bokokotorskog zaliva i uraditi Izvještaj o procjeni uticaja na kulturni pejzaž, rekao je Željko Aprcović ispred DPS-a.

To je, kazao je on, bio osnov i obrađivaču plana prilikom predlaganja rješenja.

Stručna komisija iz redova UNESCO-a je dužna da evidentira i prati svaku evidenciju u prostoru kako se ne bi desilo da Kotor izgubi status UNESCOV-og grada, rekao je Aprcović.

Predrag Milović, u ime obrađivača plana AG Info plan Budva je podsjetio odbornike da je prvi put u Crnoj Gori rađena ovakva procjena koja, na neki način predstavlja prethodnicu famozne HIE na koju nas je obavezao UNESCO.

Na kraju su odbornici kotorskog parlamenta sa 17 glasova za, 3 protiv i 4 uzdržana usvojili DUP Prčanja.

Za Lokalnu studiju Glavati, glasalo je 16 odbornika, tri su bila protiv, a 6 uzdržana.

2 KOMENTARI

  1. HVALA BOGU!!! I DAJ BOŽE DA SE I OSTALI PLANOVI I IZMJENE USVAJAJU NAJBRŽIM PUTEM DA NE TRPI RAZVOJ OPŠTINE… KOJI SU SLEDEĆI PLANOVI

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].