Naknade za korišćenje kulturnih dobara za crkvu Sv. Franja i izgradnju aneksa Muzeja u Perastu

0
Samostan Sv. Franja na Gurdiću

Nenad Vukadinović

Nenad Vukadinović

U cilju zaštite kulturnih dobara, zakonom je određena naknada za ekonomsko iskorišćavanje Kotora.

U opštinskom Sekretarijatu za očuvanje kulturne baštine, smatrajući da se sredstva od ove, nove naknade u budžetu trebaju iskoristiti  za revalorizaciju i promociju kulturne baštine, kandidovali su dva projekta.

Nenad Vukadinović, sekretar ovog Sekretarijata je za Skala radio kazao da prvi projekat obuhvata obnovu crkve Sv. Franja u Kotoru, za potrebe bogate franjevačke biblioteke na ulazu kod južnih gradskih vrata na Gurdiću, a drugi projekat je izgradnja aneksa Muzeja grada Perasta.

Kotorska Biskupija je prije sedam godina započela aktivnosti na obnovi crkve Sv. Franja radi zbrinjavanja svog bibliotečkog fonda.

Prva faza obnove franjevačkog samostana koja znači građevinske radove je završena i slijedi druga, u okviru koje je predviđena ugradnja opreme i instaliranje termo tehnike, podsjetio je Vukadinović.

Ovaj projekat je od interesa kako za grad Kotor tako i za državu Crnu Goru, jer biblioteka kotorske biskupije posjeduje oko 30 hiljada knjiga, enciklopedija  iz svih naučnih oblasti, stručnu literaturu  od XV do XVIII vijeka, podsjetio je Vukadinović.

Nakon zemljotresa 1979. godine ova literatura se čuva na nekoliko lokacija u neadekvatnim uslovima, što ubrzava njeno propadanje.

Kada je riječ o drugom projektu, izgradnji aneksa Muzeja u Perastu Vukadinović je kazao da se na istoj parceli nalazi neiskorišteni prostor na kome je ze potrebe muzeja bila planirana izgradnja dijela zgrade za nedostajući radni prostor.

“Potrebno je formiranje konzervatorske laboratorije, kao neophodne zbog postojanja etnografske, istorijsko umjetničke i pomorske zbirke. Takođe bi se ovim riješio i problem povećanja depoa koji je u postojećim gabaritima nedovoljan za potrebe  veoma vrijedne arhivske građe u periodu od 1441. do 1945. godine. Formiranje izložbenog prostora u peraškom muzeju bi uticalo na turističku  ponudu i prezentaciju ovog Muzeja”, navodi on.

Za aneks Muzeja postoji građevinski projekat koji je odobren od tadašnjeg republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture a i u starim kartama je uctan objekat, pa Vukadinović smatra da je, njegovim neunošenjem u novi Urbansitički plan Perasta urađen veliki propust koji treba ispraviti.

On je takođe napomenuo da su sredstva za dogradnju aneksa Muzeja bila opredijeljena 1985. godine, kada su započeti radovi na izgradnji stepeništa i dijela aneksa, a potom su radovi stopirani zbog sudskog spora sa komšijama.

Spor je okončan poravnanjem, ali su sredstva u međuvremenu preusmjerena na sanaciju drugih objakata u starom gradu.

Uvođenjem naknade za iskorištavanje kulturnih dobara stvoreni su uslovi da se isprave propusti i omogući usavršavanje i napredovanje muzeja u Perastu, zaključio je Vukadinović.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].