Najveći zagađivači zaliva su na kopnu

2
Institut za biologiju mora u Kotoru

Sreten Mandić

  Sreten Mandić

Najbolja zaštita Bokokortorskog zaliva i jedini mogući način da se kvalitet vode poboljša je prečišćavanje otpadnih voda, kaže za Skala radio dr Sreten Mandić, naučni savjetnik u kotorskom Institutu za biologiju mora.

Kotor i Tivat rade nove sisteme za prečišćavanje otpadnih voda i njihov odvod na otvoreno more gdje su veće dubine i jače morske struje.

“Hercegnovski zaliv je malospecifičniji, i radi se bazna studija uticaja na životnu sredinu po kojoj  otpadne vode moraju prečišćene ići u zaliv. Studije moraju pisati kompetentni, ljudi iz struke, a ne kako je praksa da se o svemu u njima govori i piše, a nigdje slova o moru”, kazao je Mandić.

Na naše pitanje ko su osnovni zagađivači zaliva, Mandić je odgovorio da su glavni zagađivači smješteni na obali, a to smo svi mi koji živimo u Boki, kao i turisti i gosti.

Zato je jedini način da se otpadne kanalizacione vode prečiste i to visokim stepenom, zašto postoji tehnologija, zaključio je Mandić.

2 KOMENTARI

  1. onaj ko ima pristup kanalizacionom sistemu, a nece da se prikopca/ treba mu jednostavno ukinuti vodu/ naravno voditi racuna o socijalnim slucajevima!!

  2. Pa kako onda Oština dopušta ( upotreban dozvola i sl.) da Studenstki dom godnama radi i zimi i ljeti kao Hotel a nije priključen na kanalaziacioni sistem?
    Isto tako i ostali hotelieri i privatnici koji dobiiju rješenja od Opštine da se mogu baviti tom djelatnošću a nisu priključeni na kanalzacioni sistem.Imate objekata sa 10 – 15 apartmana i sve to ide direktno u more – nemaju cak ni septicke jame!

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].