Najsavremeniji simulatori za obuku pomoraca u “Azalei”

2
simulator u "Azalei"

Srećko Tripović

Srećko Tripović

U Trening pomorskom centru “Azalea” u Bijeloj nastavlju se aktivnosti na obuci kandidata uz najsavremenije simulatore.

Krajem prošle godine, u ovom Pomorskom centru inovirani su hardveri i softveri i instaliran najnoviji navigacioni simulator na dva mosta.

Takođe je inoviran softver za simulator za rad sa elektronskim kartama, nabavljen novi softver za strojarski simulator i novi tankerski simulator koji podržava simulaciju brodova za prevoz sirove nafte, njene prerađevine, plina i hemikalije.

Ovo je za Skala radio saopštio Srećko Tripović, trening menadžer u “Azalei”.

Ovih dana su počele nove obuke, a u “Azalei” su potpuno spremno dočekali novi Pravilnik o pomorskim zvanjima, koji je donijela Crna Gora, a tiče se tzv. Manila amandmana iz 2010. godine.

Obuka i vježbe na inoviranom simulatoru koji ispunjava najnovije zahtjeve je potpuno novo iskustvo, kako za stare tako i nove kandidate u “Azalei” za koje je obuka počela juče, kazao je Tripović.

Zanimljivo je da taj softver još nigdje nije instaliran, a “Azalea” je prva dobila tu verziju softvera za obuke.

Novina je i novi simulator strojarnice, koji će ispuniti i najstrožije zahtjeve za obuku strojara, jer je novim Pravilnikom Manila konvencije predviđena i obavezna obuka za pomorske strojare.

Prema novom Pravilniku “Azalea” jedina radi u Crnoj Gori sa svim potrebnim licencama.

Velika novina je i simulatior za rad sa tankerima za prevoz gasa, odnosno plina i za prevoz hemikalija.

Ovim će se proširiti obuka standardnih ponuda ovog centra, u susret najnovijim zahtjevima koje pred nas stavlja, kako industrija tako i međunarodno i nacionalno zakonodavstvo, zaključio je Tripović.

2 KOMENTARI

  1. Svaka cast ljudima iz Azalee jedini znaju svoj posao. Nazalost nase pomorstvo je posrnulo onog momenta kad je drzava digla ruke, a pomorcima postalo bitno samo da dobiju papir i da idu ća. Tada se mjesto otvorilo za hijene sa FZP kojima su samo pare bitne. Tako da sad imamo pomorce koji za male pare dobiju brevet od trening centra iz Kotora, a nista ne znaju. Kladim se da 70% pomoraca nema pojma o novom pravilniku i onda ce da kukaju. Da je srece i interesovanja sa nase strane i mi smo trebali da ucestvujemo u njegovoj izradi. Pozdrav i mirno more.

  2. Čestitam kolegama u AZALEI na kontinuiranom praćenju najnovijih dostignuća u pomorstvu u osposobljavanju pomoraca,upravo u segmentu koji najviše nedostaje budućim pomorcima.Nažalost od školstva, lučkih kapetanija,fakulteta i njihovih kvazi centara-pomorci svakim danom izlaze iz tih ustanova sve nesposobniji.Nedostatak brodova to stanje čini još kompleksnijim.Sve manje struke i sve više mutljavine.Da nije radija Skale za Vas se javno nebi ni znalo.Nadajmo se da će ovaj ponor pomorstva ipak biti prevaziđen, jer ispod ovoga se ne može niže.Lijepo je da imamo makar jedan,ali vrijedan primjer stručnosti,požrtvovanja i pravilnog pristupa, i u ovom najtežem vremenu za pomorstvo, koje Vaši kolege znaju da poštuju i cijene.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].