Nada Radimir poklonila Pomorskom muzeju Crne Gore oslikan portret grofa Vicka Smekije

9
Nada Radimir potpisuje dokument o donaciji

Sa dodjele donacije u Pomorskom muzeju Crne Gore Kotor

Nada Radimir, donatorka i dobrotvorka koja dobrotsko porijeklo nikada ne zaboravlja, uručila je još jedan vrijedan poklon, oslikani portret grofa Vicka Smekije Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru.

U nizu dosadašnjih donacija ove Bokeljke grofovskog porijekla je i ovaj  portret, čiju kopiju po njenoj porudžbi je izradio akademski slikar Drago Radimir, potomak ove tradicionalne pomorske familije.

Original se nalazi u Trstu, kod udovice posljednjeg grofa Smekije i njenog sina, kazala je Nada Radimir na svečanom uručenju porteta u palati Grgurina.

Ona je podsjetila da je grof Vicko Smekija sazidao sadašnju crkvu Gospe od Škrpjela ispred Perasta, nakon što je pređašnja izgorjela u požaru.

Takođe je sagradio i najveću palatu Smekija na obali u Perastu u kojoj je nekada bila fabrika konfekcije “Jadran” i porodičnu kapelu u njenom domu.

Danas je ova palata restaurirana i njena namjena je hotel, ali još uvijek u njoj nema života, kazala je Radimir.

U crkvi Gospe od Škrpjela se nalaze i dva oltara od mramora iz Carare, koji nose  grbove familije Smekija, podsjetila je Radimir.

Vicko Smekija je bio Generalni Konzul Venecijanskog dužda u Trstu i savremenik Kazanove, čiju korespodenciji Nada posjeduje.

Zahvaljujući na donaciji, direktorica Muzeja mr Mileva Pejaković – Vujošević je kazala da gospođa Nada i te  kako zna što su prave vrijednosti i gdje se one čuvaju i da je zato je postala član ovog kolektiva.

To što je vrijedno ostavila je za pokoljenja koja će to čuvati i valorizovati, poručila je direktorica Muzeja.

Muzej je od Nade dobio do sada preko 150 vrijednih eksponata, od kojih  tri vrijedne škrinje i jedno brodsko pisalo koje se nalazi u etnografskom odjeljenju, zatim vrijedne portrete koji krase zidove palate Grgurina, djelove čuvene dobrotske čipke i cacaru, žensku kapu za spavanje kojih je samo tri u Kotoru.

“Eksponati putuju sa nama svijetom, gdje god su značajne izložbe ovog Muzeja i putovaće i dalje”, kazala je direktorica Pejaković -Vujošević.

Na pitanje Skala radija koji je osnovni motiv ovog dobročinstva, Nada je odgovorila da se  vrijednosti trebaju čuvaju zauvijek.

”Ja nema djece i smatram da neprolazne vrijednosti treba čuvati, naravno na pravi način i pod pretpostavkom da one neće nestati” kazala je Radimir.

portret grofa Vicka Smekija
Nada Radimir i Mileva Vujošević - Pejaković

9 KOMENTARI

 1. Biti clan vlade u ladovini se ne poklapa sa radnim i kulturnim odlikama moga naroda a barem ne do 1918, jer da je tako nebi bilo toliko crkvi i palača nego bi ti pogled bio kao u cuce i ćekliće i šta sve ne

  • Da su Otomanska i Austrougarska imperija rušile crkve po Boki kao kroz Cuce i Ćekliće isti bi bio pogled.
   Nego se meni čini da je vama pogled malo sužen.
   Čini mi se da tu ni dr Bjeladinović nije od pomoći.

 2. Treba lijepit treba, da nebi palo napamet opet izmisljat pripadnost a i na taj način spriječit krađu kulturu našeg naroda, tebi ako smeta tvoj problem, dosta je bilo odnarođivanja. Dosta ste pokrali od 1918 i fala gospi došao vam je kraj kako tako….
  Moja nona je iz plemenite familije Buća a i njena majka je od Viskovića i zna se kome pripadamo od stoljeća 7

  • Stičem dojam da ste se malo opteretili a od toga se može dobiti kila.
   Dobro ste došli dogodine sa mnom u barku za fašinadu jer nas je svake godine sve manje, jedino ako moje učešće cijeloga života kao nekoga ko nije rimokatolik ni Hrvat ne smatrate skrnavljanjem i krađom vaše kulture.
   Možda mi bratski pomognete ukrcati koji kamen ako u međuvremenu stvarno ne dobijete kilu.
   Inače ću inicirati kod svoje Vlade postavljanje vaše biste povodom vam podrijetla pripadnosti… ali za golubove ne odgovaram.

 3. Gospođa radimir ima plavu krv i ogromno srce.Nesebično daruje svome kraju i treba joj na pravi način zahvaliti.

 4. Ako bi se imala želja za ukazivanjem počasti peraštanima, zaslužnim ktitorima Gospe od škrpjela a poštujući istoriju ovoga kraja, Vicko Smekija je ako ne prvi i jedini a ono sigurno jedan od prvih kome je bilo ispravno tu čast i dati.
  Međutim u režiji HGD ta čast je prije nekoliko godina data”najvećem”bokeljskom književniku Franu Alfireviću, rođenom u Zadru, umrlom u Zagrebu.
  Isto građansko a nacionalno društvo je postavilo i spomen ploču učesnicima bitke kod Lepanta, na mala vrata, dijeleći već vjekovima mrtve po nacionalnosti.
  Evo jednog citata Alfirevića iz knjige “Kotorski oriđinali-škerci i galioti” pok. Tomislava Grgurevića:
  “Kafanu više cijenim nego crkvu jer se u njoj gladni najedu,žedni napiju,gologuzi ogriju,beskućnici dobiju mjesto za odmor,a usamljeni-društvo”.
  Danas gore spomenuti danonoćno čuva i gleda u gospinu crkvu.
  E sada Vi procijenite kojom su se idejom rukovodili iz HGD postavljajući ova obilježja na dotična mjesta.
  Čemu lijepljenje etiketa “pripadnosti”?
  Istina je, da to ni manje ni više radi i druga i treća strana.
  A prošlost nas uči da su nam to radili razni okupatori.
  Kakvi smo i ne trebaju dolaziti, mi smo sami sebe okupirali.
  Nadam se ipak da je najviše onih koji misle da je to nasljeđe svih nas Bokelja.
  Moja Vlada je poodavno usvojila zakon kojim se zabranjuje bilo kome da mi postavlja bistu.
  Mila braćo, što se namnožilo golubova, kartavali bi me svaki dan.

 5. Nije samo dobrotvor ova gospođa je neviđeno energična. Tako se čuva kulturno nasljeđe i svoje ime.Najlakše je prodati i rasprodati.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].