Nada Krivokapić: Vuković smijenjen po zakonu a Vijesti pisale neistine o tome

1
sa današnje konferencije za medije u Vodacomu

Na današnju konferenciju za medije nije pozvan dopisnik dnevnih novina Vijesti, kazala je na početku vd direktorice preduzeća Vodacom Nada Krivokapić.

Razlog je, po njenim riječima, činjenica da dopisnik o kome se radi nije nikada istinito prenio njene izjave i navode i da je takvim neargumentovanim, jednostranim i neistinitim pisanjem nanijeta steta Vodacomu.

Potom je vd direktorice obrazložila svaki pogresan navod i interpretaciju dopisnika Vijesti, istovremeno saopštavajući činjenice iz opsežne dokumentacije koju je navela.

U dnevnom listu Vijesti su navedeni neistiniti navodi:

-Da nisu ispoštovane sudske presude, a bila je samo jedna i to presuda Višeg suda, kojom je bivšem direktoru Borisu Vukoviću odbijen povratak na mjesto direktora, ali je on, na osnovu upustva iste pokrenuo drugi postupak i tražio naknadu štete. Ali, pravosnažna presuda nije donešena

-pogrešno interpretirano Misljenje Agencije za sprječavanje korupcije koje se ogleda u tome što je navedeno je ASK utvrdila da su Krivokapić i Dževerdanović promijenili sistematizacijom  radno mjesto i prilagodili Dževerdanoviću. Ovaj navod nije tačan. To nijednom riječju nije rekla Agencija nego je utvrdila činjenično stanje kada je  Pravilnik izmijenjen i konstatovala da je izmjenom stručne spreme onemogućeno bivšem direktoru da bude ponovo biran. Činjenica jeste da je Pravilnik izmijenjen, ali ne da bi bilo kome bilo onemoguceno da bude biran, nego je isključivo pravo Odbora direktora da uslove radnih mjesta definiše i prilagođava shodno potrebama firme.

-Navod da Agencija najavljuje angažovanje tužilaštva nigdje ne stoji u Mišljenju ASK-a

-Navod da je Krivokapić prekinula komunikaciju sa novinarima je netačan. Samo gospodinu Lukoviću je još prije telefonom saopštila da ne želi više da daje bilo kakve izjave jer je svaka njena izjava zloupotrijebljena.

-Netačno je  da je Krivokapić zatvorila sjednice Odbora za javnost. O tome odlučuje Odbor direktora.

Zbog čega je smijenjen Vuković?

Nada Krivokapić je objasnila da je raniji direktor Vodacoma Boris Vuković razriješen isključivo zbog nesavjesnog rada i neizvršavanja odluka Odbora direktora što je:

– njegov višegodišnji pristup rukovođenja u Vodacomu doveo je do odliva skoro kompletnog stručnog i obučenog kadra za realizaciju projekata koji se finansiraju iz kredita KfW banke, koja je strateški partner Vlade Crne Gore i primorskih opština,

– stručne službe su zbog takvog njegovog rada i rukovođenja bile potpuno onemogućene da rade svoj posao i zbog toga su rukovodioci sektora 2015. godine podnijeli ostavke, a svi razlozi za to su objašnjeni u dopisima stručnih službi Odboru direktora i zapisnicima sa sjednica Odbora,

– držao je Odbor direktora u neznanju o ključnim problemima na pojedinim projektima što je onemogućilo, između ostalog, da Odbor direktora blagovremeno reaguje,

– odbijao da izvrši zaključke Odbora direktora

– doveo Vodacom do finansijske neodrživosti zbog nenaplaćenih potraživanja i višemjesečnih neplaćenih poreza i doprnosa zbog čega je račun bio stalno u blokadi, što je negativno uticalo na radnu atmosferu u preduzeću.

Što se tiče sudskih sporova koje je pokrenuo bivši direktor, kaže Krivokapić, za sada postoji samo pravosnazna Presuda Višeg suda. Ovom presudom  je odbijen njegov zahtjev za povratak na mjesto direktora kao neosnovan a upućen je da ima pravo da traži naknadu štete, zato što je Odluka Odbora o njegovom razrješenju, zbog nejasnog obrazloženja, proglašena nezakonitom. Uporno se pokušava prikazati da je bivši direktor nezakonito rarziješena, ali to nije istina. Razriješen je od nadležnog organa i odluka je napravljena u skladu sa zakonom ali je sud našao da samo iz razloga nejasnog obrazloženja nije zakonita. Vodacom neće komentarisati nepravosnažne presude, jasna je vd direktorice.

Krivokapić je kazala da je Agencija za antikorupciju dostavila Vodacomu dva Mišljenja. Prvo 15. maja 2018. godine koje je potpisala načelnica Maja Karas u kome nema smetnji za učestvovanje na konkursu za Miloša Dževerdanovića i drugo od 01. juna 2018. godine koje potpisuje Kristina Braletić i načelnik Mladen Tomović po kome se Dževerdanoviću u naredne 4 godina to pravo osporava

Vodacom je u dosadašnjem radu poštovao Mišljenja Agencije i preporuke kad god je to bilo osnovano i u interesu Društva. Vodacom je uvijek  jasno saopštio kada nije dobro protumačio ili primijenio Zakon i prihvatio u jednom prekršajnom postupku svoju odgovornost i platio kaznu. Ali, ne može da prihvati ocjene i mišljenje Agencije koje se ne temelje na jasno izvedenim dokazima ni činjenicama. I upravo u cilju zaštite javnog interesa i imovine i starajući se o interesima svojih članica, Opština i nadležnih ministarstava, organ upravljanja je preduzimao sve radnje i aktivnosti za koje je smatrao da su dobra rješenja i u interesu ovog društva.

Na naše pitanje da li smatra da se Agencija za antikorupciju u ovom slučaju ponašala kao inkvizicija, kao neko ko tuži, sudi i presuđuje, Krivokapić je odgovorila da to ne vidi tako, ali da se sa poslatim Mišljenjem u dobrom dijelu ne slaže.

Nakon svega ostaje gorak ukus da se Agencija za antikorupciju umiješala direktno u izbor izvršnog direktora Vodacoma, o čemu najbolje svjedoče dva potpuno različita Mišljenja pravnika koja dolaze iz te kuće, zadužene da nas čuva upravo od svakog oblika nezakonitosti i mogućih koruptivnih radnji.

Priča nije završena. Po svemu sudeći poprimiće uskoro sudski epolog, gdje će se mnogo jasnije vidjeti da li je neko i za čiji interes radio u ovoj, dosta sumnjivoj raboti.

1 KOMENTAR

  1. …VRŠITELJICA DUŽNOSTI (VD)…derektorica “VODA KOMA”-u Teodo(Tivat), gospođa Nada Krivokapić NIJE suglasna sa MIŠLJENJEM Agencije za sprečavanje KORUPCJE (ASK), da su ODGOVORNA LICA u “VODA KOMI”..UGROZILA javni interes…-javio je jutros Portal Analitika-12.juna.2018 godine u 07:42 ure-po srednje crnogorskome vremenu..”mjereno na cucki način-odokativno”…? Dalje ,ovaj renomirani Portal,prenosi “MIŠLJENJE ASK-a” od 29.maja.ove godine..:”UTVRĐUJE SE UGROŽAVANJE JAVNOG INTERESA od ODGOVORNIH lica “VODA KOME” u smislu člana 44.stav 2. i člana 72.Zakona o sprečavanju KORUPCIJE (i mita?) zbog POVREDE propisa odnosno KRŠENJA Zakona o privrednim društvima,Statuta društva i Ugovora o radu,koje su predhodile NEZAKONITO DONIJETOJ ODLUCI od 16.09.2016 na osnovu koje je Boris VUKOVIĆ,razriješen dužnosti DIREKTORA..”?! …Prema MIŠLJENJU ASK-a..: “VODA KOMI” je PRIČINJENA materijalna ŠTETA od najmanje 65 iljada eurića-zbog SMJENE Vukovića..”?!!! Pa vi viđite-kome će te VJEROVATI-u “patentiranim uslovima-mi znamoi kako..(?)”…kad vas SNAĐE-SNAODI..”patentirani dvojac brez duše i obraza-i,tader jedan..(mora) ostati BREZ GLAVE…”? Dobro je-što je u ovoj “Crnogorskoj skatki”-frankao onaj “dipleša..novinar Vijesti”-dopisujući član iz Teoda…Vjerovali ili ne-teke ovi današnji vlastopoliglote-su betile “naše “Ribele”-prispjele na ove prostore-iz šume-davne 1945 godine..?…”Priča nije z(s)avršena..”?

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].