Na Verigama će se vratiti oteta 4 kvadrata TO Kotor za info punkt

1
plato na Verigama

Mirza Krcić

Mirza Krcić

Na radnom sastanku u opštini Kotor sa ministrom održivog razvoja i turizma Branimirom Gvozdenovićem postavljeno je i pitanje oko problematike vezane za brisanje iz plana info punkta od četiri kvadrata Turističke organizacije Kotor, koji je trebao da se gradi na Verigama.

Što je po ovom pitanju odgovorio ministar Gvozdenović, pitali smo Mirzu Krcića, direktora lokalne Turističke organizacije.

”Istaknuto je da je novim planom zaštićen javni interes i da je investitor voljan da ustupi dio od 190 kvadrata planiranog prostora za potrebe Informativno turističkog punkta. Dalju komunikaciju će TO Kotor nastaviti sa resornim ministarstvom u interesu zaštite javnog interesa”, kazao je Krcić.

On je podsjetio da je  opredijeljeno 25.000 eura za treći kvartal ove godine u svrhu gradnje info punkta sa idejnim rješenjem, uz prethodnu saglasnost Uprave za zaštitu kulturnih dobara, kako bi se ispoštovao kulturni pejzaž i strogi zahtjevi UNESCO-a, budući da je ovaj prostor pod njegovom zaštitom.

Primjedba od strane ministra Gvozdenovića je bila zašto se info punkt nije uradio tokom 2013-2014 godine, što može da bude na mjestu, rekao je Krcić za Skala radio i dodao da finansijska sredstva u tom trenutku nijesu dozvoljavala da se uradi kvalitetan info punkt.

Sad treba bez tenzija riješiti međusobne odnose i vratiti ono što pripada Turističkoj organizaciji Kotor, rekao je Krcić.

Podsjetimo, idejnim planom za izgradnju Info punkta Turističke organizacije Kotor na Verigama je predviđeno 4 kvadrata ukupne površine ovog objekta kao prave kapije za turiste koji u kotorski zaliv stižu iz pravca Herceg Novog.

Tu bi dobili prve informacije i brošure uz panoramski dvogled na oplemenjenom  prostoru sa mobilijarom, zelenilom za odmor i predah.

Novim planom je punkt od 4 metra kvadratna promijenjen i izdati su novi uslovi od 190 kvadrata gdje je izbrisano ovakvo rješenje.

Izvršni odbor TO Kotor je smatrao da je time ugrožen javni interes i zato su Ministarstvu održivog razvoja i turizma uputili pismo u kome ih obavještavaju da ne prihvataju izmjenu plana u dijelu gdje je izbrisan info punkt.

“Obratili smo se i ostalim institucijama i priložili dva mišljenja Sekretarijata za urbanizam i prostorno planiranje koji smatraju da na ovom mjestu treba samo da bude informativni turistički punkt i to ne veći od 12 metara kvadratnih. Štiteći javni inters, Turistička organizacija Kotor i ostali organi su tražili vraćanje u plan info punkta na Verigama za potrebe TO Kotor”, podsjetio je Krcić.

Na ovom mjestu, odakle se pruža božanstven pogled na Perast i školje, ali i na obalu tivatskog zaliva, po pravilu se godinama zaustavljaju turistički autobusi, gdje gosti fotografišu jedinstveni pejzaž Boke Kotorske.

Osim prirodnih ljepota koje su na dohvatu ruke i oka na Verigama, ovaj prostor je neuređen, pa je izgradnja info punkta prava prilika da se oplemeni.

1 KOMENTAR

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].