Na Univerzitetu Crne Gore 22 zaposlena zaražena koronavirusom, nastava on line

0

Na osnovu raspoloživih podataka Rektorata, na Univerzitetu Crne Gore (UCG) trenutno su 22 aktivna slučaja zaraženih korona virusom, od čega je njih 14 iz redova nastavnog kadra, a osam iz redova administrativnog osoblja. U samoizolaciji je njih 34, saopšteno je Dnevnim novinama iz UCG.

Podsjećamo, nakon pokrenute peticije studenata Pravnog fakulteta i obraćanj a predstavnika Studentskog parlamenta UCG predsjedniku Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) Kenanu Hrapoviću, u kojoj traže organizaciju onlajn nastave na fakultetima, juče su se oglasili i iz Univerziteta.

Kako su naveli, svim dekanima organizacionih jedinica Univerziteta Crne Gore rektor UCG prof. dr Danilo Nikolić uputio je Preporuku da se nastava i predispitne provjere znanja narednih 15 dana organizuju onlajn.

Kako je DN saopšteno iz ove obrazovne institucije, Univerzitet čini sve da na najbolji mogući način zaštiti studentsku populaciju i zaposlene, te na taj način doprinese suzbijanju širenja pandemije korona virusa.

S tim u vezi, kako ističu, u proteklih mjesec dana, odnosno od perioda usložnjavanja epidemiološke situacije u Crnoj Gori, ka dekanima i direktorima univerzitetskih jedinica poslate su tri preporuke koje se odnose na organizovanje nastave tokom pandemije.

“Naime, rektor UCG je zbog izuzetno složene epidemiološke situacije u državi, a vodeći se smjernicama relevantnih zdravstvenih institucija, 5. novembra 2020. godine uputio preporuku za organizovanje nastave isključivo na daljinu. Po isteku navedene preporuke, 23. novembra 2020. godine, upućena je nova u kojoj se pored onlajn nastave preporučuje i organizovanje predispitne provjere znanja takođe onlajn putem uz napomenu da ako planiranu predispitnu provjeru znanja nije moguće organizovati na daljinu da fakulteti iste odlože za narednih 15 dana”, naveli su iz UCG.

Osim toga, kako napominju, upućena je i preporuka koja se odnosi na važnost praćenja i pridržavanja svih mjera koje se donose u skladu sa trenutnim epidemiološkim stanjem.

“Tu se posebno naglašava činjenica zabrane međugradskog prevoza tokom dana vikenda, što podrazumijeva da se aktivnosti na univerzitetskim jedinicama ne mogu planirati u danima kada je ta zabrana na snazi”, kazali su iz UCG.

Prema njihovim riječima, kako Rektorat UCG ne može da donese naredbu, već samo da uputi preporuku, a imajući u vidu složenu epidemiološku situaciju, upućena je i inicijativa Institutu za javno zdravlje Crne Gore i Ministarstvu prosvjete u cilju definisanja i donošenja mjera i preporuka koje se tiču organizovanja nastave i predispitne provjere znanja na daljinu u visokoobrazovnim institucijama za vrijeme trajanja pandemije.

“Prateći epidemiološku situaciju izazvanu pandemijom korona virusa u Crnoj Gori od marta ove godine, te implementirajući preporuke i naredbe NKT, Univerzitet Crne Gore je svoju aktivnost usmjerio ka zaštiti zdravlja studentske populacije i svih zaposelnih na Univerzitetu. S tim u vezi, i pored velikih poteškoća sa kojim smo se susreli na samom početku, stvorili smo mogućnost da na adekvatan način realizujemo nastavne programe uz korišćenje novih tehnologija i odgovoran pristup i studenata i profesora”, napominju iz Univerziteta.

Zbog složene epidemiološke situacije i nejasnoća po pitanju organizacije nastave u takvim uslovima, nadležnima se juče obratio Studentski parlament UCG sa ciljem rješavanja pitanja organizacije nastave, predispitnih obaveza i ispita na organizacionim jedinicama.

“Naime, svjedoci smo da se usljed nepovoljne epidemiološke situacije u našoj državi donose preporuke nadležnih institucija, te da se iste često i mijenjaju, što utiče i na organizaciju nastave i ispita. U takvim okolnostima studenti su zatrpani brojnim obavještenjima, informacijama i preporukama, u situaciji da na različitim organizacionim jedinicama pojedini profesori različito tumače pravila i preporuke. Tako se neka predavanja organizuju neposredno, odnosno u amfiteatru, druga onlajn, a isto važi i za provjere znanja (kolokvijumi i ispiti). Stoga, studenti su u situaciji koja nije u potpunosti definisana, te izlazi iz okvira onoga što bi moglo da se nazove redovnim stanjem”, navodi se u otvorenom pismu upućenom predsjedniku NKT Kenanu Hrapoviću.

Kako navode, uvažavajući aktuelni trenutak, te činjenicu da je korona virus u potpunosti promijenio dosadašnji način života, time i funkcionisanje ustanova visokog obrazovanja, ukazuju da su još 17. novembra, kada studenti širom svijeta obilježavaju Međunarodni dan studenata, skrenuli pažnju na rješavanje ovog pitanja i neophodnost donošenja preciznih instrukcija i naredbi za odvijanje nastave, predispitnih obaveza i ispita na ustanovama visokog obrazovanja.

„Stoga, obraćamo se otvorenim pismom NKT sa ciljem donošenja jasnih smjernica za organizaciju nastave, predispitnih obaveza i ispita, koje će biti u obavezujućoj formi, a ne preporuke koje se mogu različito tumačiti od fakulteta do fakulteta ili od profesora do profesora. Očekujemo da će svoje stavove i predloge po ovom pitanju zauzeti i Ministarstvo prosvjete kao što je uradilo za osnovne i srednje škole, kao i Univerzitet Crne Gore”, navodi se u pismu upućenom Hrapoviću.

Oni su predložili da se nastava i predavanja održavaju onlajn, da se na organizacionim jedinicama angažuju osobe koje će spriječiti da se stvaraju gužve u holovima fakulteta, da se imenuju koordinatori koji će biti adresa kojoj se studenti mogu obratiti u slučaju da su pozitivni na korona virus ili imaju rješenje o samoizolaciji, kako bi se za njih organizovalo polaganje predispitnih obaveza i ispita u drugom terminu.

Iz Studentskog parlamenta su predložili i objavljivanje sedmičnog rasporeda predavanja i kolokvijuma na sajtovima organizacionih jedinica svi fakulteti bi objavljivali tačan raspored, sa brojem ljudi sa naznakom da li se predavanja, predispitne obaveze i ispiti organizuju neposredno ili onlajn.

„Stava smo da navedene mjere mogu da doprinesu prevazilaženju trenutne situacije i definisanju jasnih obaveza organizacionih jedinica, koja će se neposredno primjenjivati na svim fakultetima i od strane svih članova akademskog osoblja”, zaključuje se u otvorenom pismu.

Pozitivan član administracije Pravnog fakulteta, jedan profesor u samoizolaciji

Dekanica Pravnog fakulteta Aneta Spaić kazala je DN da je na ovoj organizacionoj jedinici UCG jedan član administracije testiran pozitivno na korona virus, dok se jedan profesor nalazi u samoizolaciji zbog prisustva virusa u porodici.

„Niko od nastavnika nije pozitivan na koronu. Jedan nastavnik je u samoizolaciji, radi prisustva virusa u porodici. Jedan član administracije je testiran pozitivno prošle nedjelje”, navela je Spaić.

Studenti: Gužve u holu, ne nose se maske

Podsjećanja radi, kako su DN ranije prenijele, studenti Pravnog fakulteta su pokrenuli onlajn peticiju u kojoj su tražili obustavu rada fakulteta dok se ne steknu normalni uslovi za polaganje ispita ili dok se stabilizuje situacija na teritoriji države po pitanju epidemije korona virusa. Oni su naveli da usljed gužve koja se stvara u holu fakulteta, pa i u amfiteatru, mogu dovesti sebe i svoje porodice u opasnost od obolijevanja od korona virusa.

„Fakulteti mogu postati izvor zaraze, jer tu studiraju izuzetno mladi ljudi, koji ne spadaju u rizičnu grupu građana, ali kao prenosioci ove bolesti mogu dovesti u opasnost veliki broj sugrađana”, navodi se u peticiji.

Pojedini studenti tvrde da se na Pravnom fakultetu studenti ne pridržavaju ni mjera poput nošenja maski, o čemu svjedoče i fotografije koje posljednjih dana kruže društvenim mrežama.

Spaić: Striktno se vodi računa o mjerama

S druge strane Spaić tvrdi da se u ovoj obrazovnoj instituciji striktno vodi računa o propisanim mjerama održavanja distance među studentima.

„Već mjesec dana 90 posto nastave se na Pravnom fakultetu odvija na nekoj od platformiZoom, BBB, dok su kolokvijumi održavani u regularnim uslovima, obezbjeđujći 4m2 po studentu (sala I 39, sala II 27, sala III 29, sala IV 12). Striktno se vodi računa o ovim mjerama. Opredjeljivanje za uobičajni režim održavanja kolokvijuma do danas je uslovljeno iskustvom prošlog semestra”, kazala je Spaić.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].