Na Sv. Iliju hodočašćem do crkve i jedine nastanjene kuće u Gornjem Stolivu

1
Gornji Stoliv

don Ivo Corić

don Ivo Corić

U pitoresknom Gornjem Stolivu, u kome je nastanjena samo jedna porodica, u nedjelju 20. jula na Dan Svetoga Ilije stolivska župa organizuje hodočašće.

Don Ivo Ćorić, župnik prčanjske i stolivske župe poziva vjernike, ali i sve ljubitelje Sv. ilije i Gornjeg Stoliva da nedjeljno jutro iskoriste za zdrav til života i upute se iz Donjeg u Gornji Stoliv do tamošnje crkve Sv. Ilije, gdje će se u 9 sati održati Misa.

Nakon Mise biće druženje uz osvježenje u prirodi, odakle puca jedinstven pogled na Bokokotorski zaliv sa dahom šume kostanja.

Tradicionalno hodočašće svake godine okupi veliki broj vjernika, ali i znatiželjnika i ljubitelja prirode, kazao je za Skala radio don Ivo Ćorić.

On podsjeća da je put do Gornjeg Stoliva moguć samo pješki oko pola sata usponom, ali stazama i putem koji je u dobrom stanju.

“Do visina nikada se lako ne stiže”, kazao je don Ćorić.

On je podsjetio da je krajem XIX stoljeća u Gornjem Stolivu živjelo oko hiljadu stalnih stanovnika.

“Bilo je čak oko 90 đaka koji su pohađali školu koja je takođe bila u Gornjem Stolivu. Danas od autohtonog stanovništa nema nikoga osim jedne kuće i crkve, svi su se odselili i spustili na more. Ovaj netaknuti komadić prirode poznat je i po šumi kostanja, a u podnožju u pitomoj vlažnoj zemlji uspijevaju čuvene stolivske kamelije“, kaže don Ćorić.

1 KOMENTAR

  1. G. Stoliv je 1948. godine imao 49 stanovnika. Taj broj se povećao na 64 na popisu stanovništva 1961. godine. Od tada je broj stanovnika opadao do današnjeg broja.Sreća što se do njega ne može doći kolima.Bilo bi kao sa tvrđavama na Vrmcu, Goraždi i Krivošijama.Ovako, predstavlja izuzetan, očuvani resurs, potencijal, koji će, nadamo se, pokrenuti vlasnike kuća da nađu investitora i model za ulaganje i podjelu dobiti „blizanca „ Sv. Stefana na 220 m nadmorske visine.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].