Na samitu najznačajniji aspekti aktuelnog položaja Roma

0
Marija Ćatović na samitu

Marija Ćatović

Marija Ćatović

Na poziv Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Savjeta Evrope, predsjednica Opštine Kotor Marija Maja Ćatović učestvovala je u radu samita gradonačelnika, održanog u Strazburu.

Gradonačelnici i predstavnici lokalnih i regionalnih vlasti iz 47 država članica Savjeta Evrope razmotrili su na samitu najznačajnije aspekte aktuelnog položaja Roma, kao marginalizovane populacije u svim evropskim zemljama.

Razmijenjeni su primjeri lokalne i regionalne prakse u nastojanjima da se poboljša i unaprijedi ukupni položaj te populacije u savremenom društvu.

Gradonačelnica Ćatović je na samitu predstavila iskustva Crne Gore i Opštine Kotor, ukazujući na napore Vlade i lokalne uprave, sprovedene u posljednjih nekoliko godina, sa ciljem da se položaj Roma unaprijedi i obezbijede uslovi njihove integracije.

“S obzirom da su građani romske nacionalnosti još uvijek izloženi marginalizaciji, naš cilj je da, paralelno sa rješavanjem egzistencijalnih potreba te populacije, olakšamo njihov pristup ostvarivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda. Pri tome, moramo biti svjesni da je sagledavanje i rješavanje ove složene problematike moguće jedino kroz sinhronizovano djelovanje svih društvenih subjekata: od države i njenih institucija, preko medija, do nevladinog sektora”, istakla je gradonačelnica Ćatović.

Samit je završen usvajanjem zajedničke Deklaracije o Romima, koju je prezentirao predsjednik Kongresa Savjeta Evrope Keith Whitmor.

U Deklaraciji se navodi da države – članice Savjeta Evrope prihvataju listu prioriteta koja će poslužiti za detaljnije i dosljednije napore u obezbjeđivanju integracije i aktivnog učešća Roma na svim nivoima društvenog života.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].