Na pragu odluka o smanjenju ribolovnih dana na južnom Jadranu

2
južni Jadran

dr Aleksandar Joksimović

dr Aleksandar Joksimović

Snimanje i istraživanje kočarskih resursa na Crnogorskom primorju, koje je ovih dana obavljeno na desetak poteza standardnom metodologijom od po pola sata, pokazalo je blagi pad biomase svih vrsta riba na našem dijelu Jadrana.

Očigledno je riječ o nedostatku većih primjeraka, pa su preporuke Generalne komisije za ribarstvo Mediterana da se ograniči broj ribolovnih dana i smanji ribolov u cijelom Mediteranu.

Ova odluka je na pragu, kazao je za Skala radio dr Aleksandar Joksimović, šef laboratorije za ihtiologiju i ribarstvo kotorskog Instituta za biologiju mora i podsjetio da je iz istih razloga donešena odluka o zabrani kočarenja na godinu dana u Jabučkoj kotlini u srednjem Jadranu, zapadno od Visa, koja se smatra centrom mrijesta i hranilišta svih demerzalnih vrsta.

Naučne preporuke za ovu zabranu su pripremane duži niz godina i konačno je na ovom ostrvu koje predstavlja depresiju od oko 250 metara i smatra se centrom novih demerzalnih vrsta, zabranjeno kočarenje na godinu.

Italijanska i Hrvatska Vlada su donijele odluku da ovaj lokalitet bude obezbijeđen za rast i obnovu riblje populacije.

Svakako će se ovakva odluka reflektovati i na južni Jadran smatra Joksimović.

Odluka o smanjenju ribolovnih dana odnosno ribolovni napor zasigurno će biti obuhvaćena zajedničkim Menadžment planom za ribarstvo na Jadranskom moru, zaključio je on.

2 KOMENTARI

  1. ,,ledolino” ma i ime, i navodi i riječi govore kako si vispren, interesantan, pravi pripadnik našeg lijepog Grada i žao mi je što te, sigurno, nisam lično upoznao

  2. A da li je na prag odluka o smanjenju radnijeh dana na juznom jadranu ???
    Trebalo bi razmislit jel je mnogo rabote i radenika odje u nas a neđelja od 5 radnijeh dana za državne slzužbenike je preduga trebalo bi je srezat na 4 dana PUNA KAPA što bi se reklo a radilo bi se ka u Japan bez prestanka do uranka…

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].