Muzej novca u kome se čuva bankarska tradicija Crne Gore

1
Crnogorski perperi

Luka Lagator

Luka Lagator

Nakon ukidanja platnog prometa i prelaska bankarskih poslova kod Centralne banke, zgrada bivše Crnogorske banke, gdje je bila prva banka na Cetinju, ostala je prazna i zapuštena, a ljudi bez posla.

Luka Lagator, poznati karikaturista i slikar, došao je na ideju da se sanira ova zgrada, u kojoj bi bio Muzej bankarstva ili novca Crne Gore, što je Crnogorska banka prihvatila, i danas je ovaj zanimljiv Muzej otvoren na Cetinju.

Luka Lagator

Kada je u pitanju bankarstvo i numizmatika Crna Gora ima čime da se podiči, kazao je Lagator za Skala radio.

Prema njegovoj  ideji, u prizemlju zgrade treba da budu razne kase, djelovi trezora, štambilji, ključevi, pečati, a na prvom spratu novac, numizmatika i svi ostali papiri koji idu uz bankarstvo, kao što su čekovi, mjenice, hartije od vrijednosti, štedne knjižice, fotografije.

“Što se novca tiče ima ga  iz perioda italijanske okupacije, za vrijeme Drugog svjetskog rata, kao i ‘partizanski novac’, takozvani socijalni dinar i socijalna lira”, objašnjava Lagator.

Posebna atrakcija koja se nalazi u ovom muzeju je mašina iz Beča na kojoj je štancan prvi perper, a koja je i danas u funkciji, kaže on.

Muzej će se dopunjavati, mišljenja je Lagator njegov idejni tvorac, a na drugom spratu je predviđena jedna univerzalna sala za seminare i predavanja iz oblasti bankarstva.

U ovom prostoru bi, kako je predvidio Lagator, mogla da se obavljaju potpisivanja raznih ugovora i kreditnih aranžmana sa međunarodnim bankama.

Ovo tim prije što je na Cetinju rezidencija predsjednika države, a moguće je da će se preseliti i Ministarstvo finansija, kaže on.

U potkrovlju je depo, ali je u svemu najvažnije je da je ova zgrada ponovo privedena funkciji u kojoj se čuva prošlost i istorija bankarske tradicije u Crnoj Gori, zaključio je Lagator.

1 KOMENTAR

  1. Izuzetno zanimljiva ideja, imajući u vidu da u okruženju nema sličnih muzeja. Numizmatika Crne Gore je dosta retka, i svaki susret sa raritetima koji se mogu videti će sigurno privući veliku pažnju.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].