Mulešković: I ove godine će nam turisti biti iz regiona, jer nismo ponudili ništa novo ostalim turistima

0
Mirza Mulešković

“Prva i osnovna stvar ako pričamo o turizmu, ako pričamo o atraktivnosti bilo koje države, jeste povezanost. I kad ste dobro povezani, bit ćete i dobro posjećeni, jer to je prvi i osnovni zahtjev svih turista, posebno turista iz Evrope, jer ako pogledate turisti iz Evrope, neće da putuju 16 sati bilo kojim prevoznim sredstvima da bi došli do turističke destinacije. Povećanje broja niskobudžetnih linija zasigurno će dovesti veći broj turista i ono što je, mislim da i ove godine kao i prošle godine će dominantno biti turisti iz regiona, jer nismo opet ponudili nešto novo da bi mogli da privučemo i sve ostale turiste”, naveo je ekonomski analitičar Mirza Mulešković, gostujući na TV E.

Mulešković je u emisiji Na kraju dana, komentarisao i očekivani ulazak trgovačkog lanca Lidl na crnogorsko tržište. Prema njegovom mišljenju, iako bi ova promjena mogla imati određeni uticaj na cijene, ne očekuje se značajnije promjene.

“Po mom mišljenju da li će doći do pada cijena ulazkom Lidla, ja mislim da neće u značajnoj mjeri jer nemate vi ovdje zatvorenu konkurenciju. Crnogorsko tržište je veoma malo i imate veliki broj velikih marketa koji funkcionišu na teritoriji Crne Gore. Ono što je prednost Lidla jeste što oni imaju svoje proizvode. I upravo kad pogledate cijene u tim marketima u regionu, u zemljama Evropske Unije koje su cijene kod njih jeftine i upravo su njihovih proizvoda. To je ono o čemu pričamo da kad imate svoju proizvodnju vi možete da subvencionišete i da smanjujete određene cijene. To je jedina prednost gdje Lidl može

da bude konkurentniji u odnosu na naše tržište, a s druge strane ja mislim da ne može u značajnoj mjeri da obori cijene” navodi Mulešković.

Ekonomski analitičar tvrdi da nas uskoro očekuje i stabilizacija cijena, ukoliko ne dođe do nepredviđenih okolnosti.

“Ono što je veoma bitno naglasiti da na globalnom nivou

se cijene stabilizuju i da nadam se da će kod nas da krene ta stabilizacija. Ja očekujem da ove godine ćemo imati stabilizaciju cijena, da neće dolaziti do naglog rasta.

Naravno moram se ograditi ukoliko ne dođe do nekih novih poremećaja na tržištu,

jer smo vidjeli što može da uradi jedna situacija kao što je rat između Rusije i Ukrajine,

da potpuno poremeti ekonomske odnose u svijetu”, kazao je Mulešković.

Naposlijetku, Mulešković ističe važnost stabilnosti i kontinuiranog praćenja globalnih ekonomskih kretanja kako bi se predvidjele moguće promjene na lokalnom tržištu. Cijelu emisiju pogledajte na YouTube kanalu TV E.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].