Mugoša: Svi da reaguju, epidemiološka situacija u Crnoj Gori ide ka dramatičnoj

0
dr Boban Mugoša

Direktor Instituta za javno zdravlje, Boban Mugoša pozvao je političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da utiču na građane da poštuju mjere, jer je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma ozbiljna i ide ka dramatičnoj.

On je u izjavi za PR Centar kazao da posljednjih dana, rezultati, odnosno analize, koje su se radile u Institutu za javno zdravlje, govore da je skoro 30 odsto testiranih pozitivno na koronavirus.

“To nije neočekivano i građani dobro znaju kakva je situacija bila u zadnjih 20-ak dana, koliko su se poštovala pravila. Sada se sve to pokazuje”, rekao je Mugoša.

Nada se, kako je kazao, da su prošli razlozi zbog kojih su se građani okupljali i nisu poštovali pravila.

„Sada molim, ne više građane, jer njih smo do sada stalno molili. Sada molimo sve one koji mogu da utiču na građane, političare, religijske vođe, istaknute kulturne, prosvjetne, sportske i druge ličnosti da pomognu i svojim apelima učine da što više stanovnika Crne Gore zaista primjenjuje sve mjere koje se mjesecima spominju, a koje mogu da učine da situacija postane bolja, odnosno da ne izgubimo kontrolu nad epidemijom, gdje ćemo imati veliki broj oboljelih i umrlih“, poručio je Mugoša.

Istakao je da je da se mora djelovati i da ga je stah da će doći do novog „zaključavanja“ posebno gradova u kojima su indikatori transmisije virusa u lokalnoj sredini izuzetno visoki.

„Što znači da ćemo morati da se vratimo unazad, ne jedan, nego sedam koraka, u mart i april. Ovo je prilika da se svi fokusiraju na trenutno najveći problem u Crnoj Gori, posebno imajući u vidu da nam predstoji otvoranje škola, a u isto vrijeme počinju respiratorne infekcije, gdje će se ovaj problem samo umnožiti. Molim i medije da daju dovoljno prostora i da se fokusiraju na mjere koje su upućene stanovništvu, a koje, kada se primjenjuju, daju vrlo dobre rezultate“, objasnio je Mugoša.

Istakao je da bi strikno poštovanje mjera 15 do 20 dana moglo da dovede do toga da u Crnoj Gori postoji potpuna kontrola nad epidemijom.

„Zapravo da je dovedemo do toga da imamo svega nekoliko slučajeva“, rekao je Mugoša.

Ponovio je da građani moraju nositi maske, držati fizičku i socijalnu distancu, voditi računa o higijeni ruku i prostora i da svi koji su zaduženi da omoguće da se poštuju mjere treba to i da urade.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].