Mugoša: Odlaganje školske godine sasvim razuman potez, imamo visok nivo lokalne transmisije

0
Mugoša – Radojević

Pomoćnik direktora Kliničkog centra Crne Gore (KCCG) Nemanja Radojević kazao je da nema djece u bolničkim uslovima, ali ni inficiranih novim koronavirusom.

Radojević je na današnjoj pres konferenciji NKT-a kazao i da jedna porodilja u Podgorici ima tešku kliničku sliku, dok je beba dobrog zdravstvenog stanja.

“Djeca imaju veću mogućnost transmisije, iako imaju blažu sliku. Gro preminulih od korone jesu starije dobi sa udruženim bolestima, ali imali smo slučajeve da imamo mlađe ili ljude srednje životne dobi. Zato opuštanja nema, svi smo pod visokim rizikom”, rekao je Radojević.

Smrtnost ljudi koji dođu na respirator je jako velika, kazao je Radojević, navodeći da ide i preko 80 odsto.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša, je odgovarajući na novinarsko pitanje, istakao da je sasvim razuman potez što je školska godina odgođena za 1. oktobar.

“Očekujemo da Ministarstvo prosvjete sagleda plan i sa institucijama usaglase i daju konačnu verziju plana. Imamo visok nivo lokalne transmisije i opravdano je bilo naše predlaganje i prihvatanje odlaganja školske godine za 1. oktobar”, rekao je Mugoša.

Na pitanje vezano za otvaranje granica rekao je da će se voditi računa o svim elementima koji mogu uticati na prenos infekcije kako bi se sačuvali, po dolasku u Crnu Goru, i gosti i domaće stanovništvo.

“Baš danas smo razgovarali na tu temu, vodimo računa o svemu. Ovih dana ćemo izaći sa stavom”, kazao je Mugoša.

Mugoša je napomenuo da se posljednih dvadeset dana nije vodilo puno računa o ponašanju, što može dovesti do pogoršanja epidemiološke situacije.

“Građani ne nose se maske, ne drže socijalnu distancu, grupišu se. Takvo ponašanje nije prihvatljivo i može dovesti do pogoršanja”, rekao je Mugoša.

OSTAVI KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

PRAVILA KOMENTARISANJA

Komentari se objavljuju na portalu Skala radija. Odgovorni za sadržaj su isključivo autori napisanih komentara.

U komentarima je zabranjeno koristiti uvredljive riječi, psovke i klevete. Neće se objavit komentar koji sadrži ove elemente kao ni tekst komentara koji sadrži govor mržnje. Ukoliko se dogodi propust pa tekst bude objavljen, moderator je dužan da ga odmah ukloni čim ga primijeti ili mu neko skrene pažnju na sadržaj. Neprimjeren sadržaj će biti uklonjen a autor može biti prijavljen nadležnim organima.

Za eventualne primjedbe i sugestije mejl je [email protected].